Piditkö tästä sivusta - jaa se muillekin!
Voiko kissaa ylipäätään kouluttaa? Kissoilla ja koirilla on sellainen ero, että koirat haluavat miellyttää omistajaansa, mutta kissat vain itseään.
Voiko kissaa kouluttaa?
Kyllä voi. Kissojen kouluttaminen ei ole suinkaan mahdotonta. Koulutuksessa on vain hyödynnettävä kissojen luontaista käyttäytymistä ja selvitettävä mikä kissaa motivoi. Palkkiona voi käyttää niin ruokaa, leluja kuin silityksiäkin, riippuen kissan luonteesta.
Kissaa ei saa koskaan pakottaa tai rangaista, koska tällöin se menettää luottamuksensa ihmiseen. Koulutus etenee aina kissan tahdin mukaan ja vaatii kouluttajalta kissan kunnioittamista. Joskus kissaa ei kiinnosta ja silloin annetaan kissan olla rauhassa ja yritetään myöhemmin uudelleen paremmalla onnella.
Kissoille voidaan opettaa arkielämässä hyödyllisiä taitoja, kuten luokse tulemista, odottamista ja kantokoppaan menemistä. Kissoille voidaan opettaa myös paljon erilaisia temppuja, kuten agilityesteitä, tassun antamista, kierähtämistä, jalkojen välistä pujottelua ja hajuerottelua.
Tule mukaan ”Kissan temppukouluun!”
Rauhallinen ja turvallinen koulutuspaikka
Koulutukselle tulee luoda hyvät olosuhteet. Ympäristön tulee olla tuttu, turvallinen ja rauhallinen, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Kissaa kannattaa aluksi kouluttaa aina samassa tilassa. Ympäristön häiriöitä voi lisätä yksi kerrallaan vasta sen jälkeen, kun kissa jo osaa opeteltavan toiminnon. Häiriöitä ovat esim. äänet, muut ihmiset ja eläimet ja heidän liikkeensä. Myös kouluttajan tulee aluksi hillitä omia liikkeitään, sillä kissa kiinnittää jokaiseen liikkeeseen huomiota ja saattaa tulkita niitä ohjeiksi.
Sopiva koulutusaika
Koulutustuokio kannattaa ajoittaa juuri ennen ruoka-aikaa, jolloin kissa on nälkäinen. Silloin se on motivoitunut tekemään asioita ruokansa eteen. Koulutustuokioiden on hyvä olla lyhyitä, päivittäinen viiden minuutin koulutustuokio on parempi kuin 20 minuuttia kerran viikossa. Lyhyen ja mielekkään koulutustuokion jälkeen kissa aloittaa seuraavan tuokion mielellään. Jos koulutustuokio on päättynyt pitkästymiseen, kissaa on paljon vaikeampi houkutella uuteen koulutustuokioon. Koulutusta tulisi olla kuitenkin usein ja säännöllisesti, etteivät opitut asiat ehdi unohtua.
Kissan palkitseminen
Koulutustuokio kannattaa suunnitella etukäteen ja jakaa opeteltava asia pieniin osiin. Koulutuksen apuna voi käyttää apuvälineitä, kuten naksutinta ja kosketuskeppiä. Harjoitusvaiheessa palkkio on annettava kissalle nopeasti, jotta se osaa yhdistää sen toimintoon. Jos palkitseminen on hidasta, kissa voi tylsistyä ja lopettaa harjoittelun kokonaan. Palkkion suunnalla on merkitystä esim. ylös annettu palkkio edistää toiminnan suuntaamista ylöspäin ja eteenpäin heitetty palkkio lisää liikettä eteen. Kissalle kannattaa antaa paljon positiivista palautetta, kehuja ja onnistumisen kokemuksia, jotta kissa pitää koulutusta mukavana. Kissa ei saisi koskaan epäonnistua kahta kertaa peräkkäin. Jos näin kuitenkin käy, kannattaa tehtävää helpottaa, vaatimuksia vähentää ja pilkkoa opeteltava asia vieläkin pienempiin osiin.
Lue myös: Naksutin – tehokas apuväline kissan koulutuksessa
Kissa-agility on hauska ja vauhdikas harrastus
Hyvän kouluttajan ominaisuuksia
Kouluttajalta vaaditaan johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä. Kouluttajan on hyvä tarkastella myös omaa toimintaansa. Jos koulutus ei etene suunnitelmien mukaan, on hyvä keskeyttää se ja miettiä mitä voisi tehdä toisin. Jokaiselle toiminnolle tulee olla oma käskysana ja käsimerkki. Koulutuksen sujumista voi seurata harjoituspäiväkirjan avulla tai videoimalla koulutustuokion. Videolta huomaa helposti niin omat virheensä kuin onnistumisetkin.
Kissan kouluttamisen hyödyt
Kissa on älykäs eläin, joka kaipaa haasteita. Kun kissan energia ohjataan mielekkääseen toimintaan, sen mahdolliset tuhotyöt (siis ihmisen mielestä tuhotyöt, kuten huonekalujen raapiminen tai verhoissa roikkuminen) vähenevät. Temppuja opiskellessa kissa saa aivojumppaa ja agilityradalla myös liikuntaa. Koulutuksen myötä kissan käsittely helpottuu, kuten kynsien leikkaaminen ja turkin harjaaminen. Ennen kaikkea kissan kouluttaminen on hauskaa puuhaa ja se syventää kissan ja omistajan välistä suhdetta. Niin kissa oppii kuin omistajakin!
Osallistu maksuttomalle Kissan koulutuksen minikurssille!
Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin”-opas!
Lähteet:
Elina Väyrynen ja Jan Nyström, Suuri Kissatemppukirja, ArtHouseKustantamo, 2016.