fbpx
bengali-Hiesun-Vidi

Villikissamainen bengali on aktiivinen rotu

(Kuvassa: Hiesun Diamond in the Sky. Kuvaaja: Tessa.lv)

Blogiartikkeli sisältää affiliatelinkin, joka on merkitty (*)-merkillä.

Bengalin suonissa virtaa ripaus aitoa villikissan verta. Bengalit ovat energisiä ja leikkisiä, joten rotu sopii hyvin aktiiviselle kissanomistajalle. Bengali on erittäin älykäs kissa, joka tarkastelee kaikkea ympärillään olevaa pohtien “Voisiko tällä leikkiä?” 

Bengali on saanut alkunsa kesykissan ja Aasian leopardikissan risteytyksestä. Geenien yhdistämisen tarkoituksena oli parantaa  kesykissan vastustuskykyä leukemiaa vastaan. Bengalin luomisessa on käytetty useita eri rotuisia kesykissoja, kuten egyptin mauta, burmaa, abessinialaista ja tabbykuvioisia amerikkalaisia lyhytkarvarotuja. Rotua kehitettiin aktiivisesti 1980-luvulla. Suomeen ensimmäiset bengalit saapuivat 1997.

Bengali on vilkas ja leikkisä

Bengali on aktiivinen rotu, joten se vaatii paljon virikkeitä. Bengali on taitava ja innokas kiipeilijä, joka nauttii korkeista paikoista. Bengalit oppivat nopeasti erilaisia temppuja ilman koulutustakin, kuten esimerkiksi ovien availua ja valojen sytyttelyä. Bengali on mielellään mukana kodin askareissa ja seuraa kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Useimmat bengalit pitävät vedestä ja avustavat mielellään esim. astioiden pesussa tai kylpemisessä. 

Bengalin lyhyt ja tiivis turkki tuntuu pehmeän silkkiseltä. Pohjaväriltään bengali on perinteisesti joko ruskea tai lumivärinen, mutta on olemassa myös hopeisia, sinisiä ja mustia bengaleita. Turkin kuviointi voi olla täplikäs tai marmorikuvioinen. Joillakin kissoilla on turkissa kimallusta, joka johtuu karvan sisällä olevista valoa heijastavista ilmakuplista. Millään muulla kissarodulla ei esiinny tällaista kimallusta eli glitteriä turkissa.

Bengali on notkea ja lihaksikas, se on erittäin kiinnostunut ympäristöstään ja luonteeltaan se on ystävällinen, utelias ja itsevarma. Bengaleita pidetään yleisesti “terveenä rotuna” ja Suomessa sairauksia on todettu hyvin vähän suhteessa bengalien määrään. Vuonna 2020 bengaleita rekisteröitiin Suomessa 91. 

bengalit juovat juma-automaatista vettä
Nelli ja Sissi tutkimassa kissojen juoma-automaattia (*)

Bengalit rakastavat vettä

Meillä asuu kaksi bengalia, Nelli ja Sissi. Molemmat ovat tulleet meille sijoitukseen Hiesun kissalasta. Pentuna Nelli seurasi perässä kaikkialle kuin varjo. Se halusi olla mukana kaikissa kotitöissä ja oli valtavan utelias. Se sujahti tiski- ja pyykkikoneeseen heti luukun avauduttua ja lakanoita vedettäessä hyppäsi kyytiin.

Nelli viihtyi hyvin silloisen koiramme Leevin kanssa ja nukkuikin sen karvoihin kääriytyneenä. Kissat hakeutuvatkin usein saunan lauteille tai takan päälle nauttimaan lämmöstä. 

Nelli ja Sissi juovat mielellään suoraan hanasta vettä, vaikka kupissakin on sitä aina tarjolla. Vettä rakastaville bengaleille vesijuoma-automaatti onkin ollut mieluinen kapistus. (*) Vesikuppi on toiminut lähinnä katkarapu-pehmolelujen uima-altaana, jossa kissat uittavat niitä. Vesileikkejä varten olen laittanut usein kissoille vatiin vettä ja pinnalle kellumaan vaikkapa höyhenen tai pingispallon.

Lue lisää: Kissan juoma-automaatti motivoi juomaan enemmän

Aktiivisen luonteen takia Nelli on ollut helppo koulutettava. Olen opettanut sille naksuttimella temppuja, kuten tassun antamista, kellon soittamista, seisomaan takatassuilla, kiertämään kartion ja suorittamaan agilityesteitä. Nelli on salamana paikalla, kun naksuttimen ottaa esille ja aina innokas oppimaan uutta.

Maarit kissanäyttelyissä bengalinsa kanssa
Maarit ja Elrond kissanäyttelyissä.

Hiesun kissala kasvattaa lumibengaleita

Kalajoella asuva Maarit Pitkänen on kasvattanut bengaleita  noin kymmenen vuoden ajan. “Ensimmäinen bengalimme, Panorama´s Estelle, muutti kissalaamme vuodenvaihteessa 2009-2010  ja on bengalikasvatuksemme kantaemo. Nykyään Estelle viettää uudessa kodissa ansaittuja eläkepäiviä,” Maarit kertoo.

Hiesun kissalan ensimmäinen bengalipentue syntyi 14.7.2011. Siitä jäi urospentu kissalan kasvatukseen ja siitoskolliksi. FI*Hiesun Shadow of Dragon sai näyttelyistä korkeimmat tittelit, Supreme Champion avoimessa luokassa ja Supreme Premiorin kastraattiluokassa.

Tällä hetkellä Hiesun kissala kasvattaa pienimuotoisesti lähinnä lumibengaleita, himala-, tonkineesi- ja burmanaamioita. Kissat kasvavat aina rakastettuina perheenjäseninä kotona tai sijoituskodeissa. Tavoitteena on kasvattaa rodunomaisia, hyväluonteisia ja terveitä bengalikissoja. Kasvatuskissoilta testataan mm. HCM-ultra (sydänsairaus), PK-def (anemia) ja uutena PRA-b (silmäsairairaus).

“Bengaleiden kanssa kävimme aikaisemmin ahkerasti näyttelyissä, mutta se on jäänyt viime vuosina vähemmälle. Nykyään bengalit ovat lähinnä lemmikkejä,” Maarit toteaa.

Maarit ihailee bengaleissa niiden kissamaisuutta. Jonkin toisen rotuisen kissan voidaan sanoa muistuttavan, koiraa, mutta bengali on 100% kissa. Bengali vaatii paljon huomiota ja on yleensä aina siellä missä tapahtuu. Se on aktiivinen ja voi kehittää leikin mistä tahansa asiasta. Se saattaa säntäillä ympäri taloa vain liikkumisen ja riehumisen ilosta ja sitten kiivetä äkkiä syliin ja nukahtaa siihen.

Bengaleiden suhtautuminen muihin eläimiin on mutkatonta: bengali ylimpänä, sitten muut kissat ja sen jälkeen koko luomakunta.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin -opas”

Osallistu maksuttomalle ”Kissankoulutuksen minikurssille”

Lähteet:

www.bengalikissat.com

www.bengalikissa.fi

Maarit Pitkäsen haastattelu 31.8.2021

Huom! (*)-merkitty linkki on affiliate-linkki. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan pienen rahallisen komission, jonka avulla voin ylläpitää Active Cat -blogisivustoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *