fbpx
Vierashuoneen-löytökissoja

Vierashuone tarjoaa löytökissoille väliaikaisen kodin.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa vuosittain. Ongelma on ympärivuotinen, ei pelkästään syksyinen kesäkissailmiö. Osa hylätyistä kissoista kuolee nälkään ja osa kylmyyteen. Onnekkaimmat, noin 10 000 kissaa, päätyvät löytöeläintaloihin, mutta vain viidesosa niistä löytää tiensä takaisin omaan kotiinsa.

Lemmikkieläinhoitola Vierashuone tarjoaa löytöeläinpalvelun lisäksi koirien ja kissojen hoitopalvelua sekä lemmikkitarvikkeiden myyntiä. Vierashuone on nykyaikainen ja tasokas lemmikkihoitola Kempeleessä lähellä Oulua. Yrityksen on perustanut Simo Tolonen vuonna 2011. Simon lisäksi Vierashuoneessa työskentelee kaksi osa-aikaista työntekijää.

Vierashuone vastaa Oulun kaupungin ja sen lähikuntien (Haukipudas, Kello, Yli-Ii, Kiiminki, Ylikiiminki, Jääli, Muhos, Kempele, Oulunsalo, Hailuoto, Liminka, Lumijoki ja Tyrnävä) löytöeläinten tilapäisestä hoidosta. Löytöeläimiä säilytetään lainmukaiset 15 päivää, jonka jälkeen ne voidaan myydä uudelle omistajalle. Eläimistä laaditaan aina kirjallinen luovutussopimus. Ennen luovutusta kissat steriloidaan, rokotetaan, madotetaan ja sirutetaan. Kissat lähtevät ainoastaan sisäkissoiksi. Vierashuone ilmoittaa päivittäin löydetyistä eläimistä nettisivuillaan ja Facebook-sivuillaan.

Lemmikkielainkoti-Vierashuone
Aamuvenyttelyt Vierashuoneessa.

Vierashuone esillä aktiivisesti Facebookissa

Vierashuoneen Facebook-sivut ovat keränneet yli 20 000 seuraajaa. Videoiden ja kuvien välityksellä voi seurata löytöeläinten arkea hoitolassa. Tolosen toiminnan avoimuuden ja hyvän verkostoitumisen ansiosta löytökissat saattavat löytää uuden kodin mistä päin Suomea tahansa.

Vierashuoneelle päätyy vuosittain noin 250-350 eläintä, joista suurin osa on kissoja. Muita löytöeläimiä ovat koirat, kanit, lemmikkilinnut ja onpa asiakkaina ollut kilpikonna ja kesyhiirikin. Löytöeläimen voi tuoda Vierashuoneelle mihin aikaan tahansa ja päiväsaikaan Vierashuoneen henkilökunta voi noutaa myös eläimen autolla.

Lemmikkihoitolassa on tarjolla koirille 15 vierashuonetta omalla ulkotarhalla ja kissoille löytyy kolme huonetta. Hoitolan puolesta kissoille tarjotaan hoidon lisäksi myös kuivamuona ja hiekka. Eläimillä tulee olla voimassa vaadittavat rokotukset. Ennen hoitoa sovitaan eläinten tuonti- ja hakuajat sekä täytetään hoitosopimus.

Simo Tolosen elämässä koirat ovat olleet aina tärkeässä roolissa. Lapsuudenkodissa seurana olivat saksanpaimenkoira, beagle ja newfoundlandinkoira. Myöhemmin koiraharrastus on painottunut hirvikoiriin, joita on käytetty apuna metsästyksessä. Lisäksi Simo on ollut mukana koirien koe-, näyttely- ja kasvatustoiminnassa. Simo on käynyt kasvattajakurssin ja hänen Kokkokankaan Kennelistä on jo muutamia hirvikoiran pentueita lähtenyt maailmalle.

Simo suoritti eläintenhoidon ammattitutkinnon ja sen jälkeen hän toteutti pitkäaikaisen unelmansa perustamalla Lemmikkihoitola Vierashuoneen. Simolla on ammattitaitoa sekä suuri halu auttaa ja hoitaa eläimiä. Vierashuoneen slogan onkin ”Lemmikkisi toinen koti”.

Simo-Vierashuoneelta
Simo kissan kanssa odottamassa pääsyä eläinlääkärille.

Kissanomistajan tulee kantaa vastuuta kissastaan

Simo haluaa muistuttaa kissanomistajia siitä, että kissojen tulisi ulkoilla vapaana vain valvotusti. Ulkona piilee monia vaaroja kissalle. Esimerkiksi kissojen immuunikatoa aiheuttava virus FIV leviää helposti vapaana ulkoilevilla kissoilla. Se onkin luultua yleisempää. Vierashuoneella testatuista löytökissoista jopa 10%:lla todettiin FIV. Kissoja voi ulkoiluttaa valjaissa, niille rakennetussa ulkotarhassa tai verkotetulla parvekkeella. Mikäli kissa kulkee naapurin pihalla, naapurilla on oikeus ottaa se kiinni ja toimittaa löytötaloon.

Tolosen mukaan kissojen arvostus ei lisäänny niin kauan, kuin niitä lähes ilmaiseksi annetaan. Kissa kärsii vähäarvoisen lemmikin maineesta. Jos vapaana kulkeva kissa katoaa omille teilleen, sen tilalle on helppo hankkia uusi pentu. Jos kissaan kyllästytään, se saatetaan hylätä.

Suomessa elää kymmenien jopa satojen villiintyneiden kissojen laumoja. Kissat ovat usein sairaita ja sisäsiittoisia. Leikkaamattomien kissojen ulkoilukielto auttaisi villikissojen ja ei-toivottujen pentujen syntymistä. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttaisi kissan omistajien löytymisessä, nostaisi kissojen arvostusta ja vähentäisi pentutehtailua.

Yksityisillä ihmisillä on mahdollisuus tukea löytöeläintoimintaa antamalla koti löytöeläimelle tai lahjoittamalla esimerkiksi ruokaa, kissanhiekkaa tai lahjakortteja.

Vierashuoneen löydät Facebookista nimellä Vierashuoneen löytöeläimet ja

Instagramista nimellä vierashuonesimo