fbpx
temppukoulutus sopii kaikille kissoille

Temppukoulutus sopii kaikille kissoille

Temppukoulutus sopii kaikille kissoille kissan iästä, rodusta tai luonteesta riippumatta. Temppukoulutus on loistavaa aktivointia kissalle ja sillä voidaan vähentää myös mahdollista häiriökäyttäytymistä.

Kissat ovat kemiläiselle Päivi Lipposelle rakkaita. Päivillä on viisi kissaa: maatiaiskissa Haiku 10v, american curl lyhytkarva Ragnar 10v, american curl pitkäkarva Nora 9v, somali Koda 3 v ja uusin tulokas on pieni somalipentu Minho. Kaikki kissat ovat hyvin aktiivisia ja leikkisiä. Pikkupedot-blogissaan Päivi kertoo arjestaan kissojensa kanssa, kissatempuista ja raakaruokinnasta. 

Vuonna 2011 Päivi aloitti temppuharrastuksen ensimmäisen kissansa Haikun kanssa. Temppujen opettamisessa Päiviä kiinnostaa rajattomat opettamismahdollisuudet, yhteinen hauska tekeminen kissan kanssa sekä kissan arvon ja hyvinvoinnin parantaminen.

“Yleinen harhaluulo on, ettei kissoja voi kouluttaa ja tämä ajatusmalli on kissoille todella haitallinen. Tällöin hyvin helposti turvaudutaan käytöskoulutuksessa rankaisuihin, kuten suihkepulloon, vaikka paljon tehokkaamman ja kissaystävällisemmän positiivisen vahvistamisen sijaan. Kissa myös jää ilman sille tärkeää aivotyöskentelyä,” Päivi kertoo.

Päivi valitsee temput pääosin kissan luonteen ja mieltymysten mukaan. Kaikki kissat osaavat tehdä high fiven, istumisen ja pyörähtämisen. Haiku ja Ragnar käyttävät mielellään tassujaan, joten Päivi on opettanut niille tassujen käyttöön liittyviä temppuja, kuten vilkuttamisen ja esineen kaatamisen ja pitämisen. Koda rakastaa liikettä sisältäviä temppuja, kuten kahdeksikkokuvion pujotteleminen jalkojen ympäri.

Päivi on opettanut myös kissojen yhteistemppuja Kodalle, Ragnarille ja Noralle. Kissat osaavat mm. kahden kissan femman, Nora silittää Ragnaria ja Ragnar halaa Kodaa. Haikun luonteelle yhteistemput eivät sovi, joten Päivi ei ole edes yrittänyt opettaa sille kahden kissan temppuja.

high five kissatemppu
Noran ja Ragnarin kahden kissan femma. Kuva: Päivi Lipponen.

Kissat ovat oppineet temppuja myös seuraamalla kissakaverinsa treenejä. Etenkin Ragnar on tässä etevä ja on oppinut mm. kahdeksikon seuraamalla Kodan suorituksia. Ragnar onkin aikamoinen temppumestari, sillä on hallussa jo peräti 28 eri temppua.

Kissat oppivat välillä myös asioita, joita ei tarvitsisi. Haiku on ollut etevä avaamaan kaappien ovia jo pienestä pitäen, joten kissanruokakaappeihinkin on pitänyt asentaa lukot. Ensimmäisenä lukkona toimi haka. Erään kerran Haikun ollessa pieni, vierailulla ollut Päivin äiti pyysi Haikun huomion ja selitti Haikulle lukon tarkoituksen: “Tämä on jouduttu laittamaan tähän, ettet sinä mene omin luvin syömään sinun ruokia. Katso, näin tämä aukeaa. Mutta älä mene sinne.” Samaan aikaan Päivin äiti konkreettisesti näytti, kuinka haan saa auki. Sen jälkeen Haiku osasikin avata haan ja lukkoa täytyi muuttaa.

Naksutin oli kouluttamisessa apuna Päivillä ensimmäiset viisi vuotta, mutta temppujen vaikeutuessa se alkoi olla treeneissä enemmän tiellä kuin apuna. Päivi testasi koulutusta ilman naksutinta eikä huomannut eroa kissojen oppimisessa, joten naksutin ei ole palannut enää takaisin käyttöön. Kissoista Koda on opetettu täysin ilman naksutinta.

kissatemppuilua
Haiku huitoo tassuillaan. Kuva: Päivi Lipponen.

Tule mukaan Kissan temppukouluun!

Miten kissan temppukoulutus kannattaisi aloittaa?

Päivi kehottaa valitsemaan temput kissan luonteen ja käyttäytymisen mukaan, sillä mitä luonnollisempi liike on kissalle, sitä helpompi se on opettaa tempuksi. Yleisimmät ensitemput ovat mm. high five ja istuminen. Vilkkaalle kissalle voi kuitenkin sopia ensitempuksi jokin enemmän liikettä sisältävä temppu, kuten vaikkapa jollekin tasolle hyppääminen. Paljon tassuillaan ympäristöään tutkivalle kissalle tyhjän vessapaperirullan kaataminen voisi olla helppo aloitustemppu.

Temppukoulutus sopii kaikille kissoille iästä ja luonteesta riippumatta. Mielekkään palkkion löydyttyä jokainen kissa on motivoitavissa. Yleensä ruoka-/herkkupalkka on kaikista motivoivin. Päivi käyttää kissoillaan palkkana pakastekuivattua täyslihaherkkua. Niitä saa myös rasvattomina, joten se on terveellinen palkkio. 

Päivi muistuttaa, että tempun opettaminen tulee pilkkoa mahdollisimman pieniin osiin. Tällöin kissan on helpompi ymmärtää, mitä siltä odotetaan, se kokee onnistuvansa ja oppimismotivaatio pysyy korkealla. Päivi on opettanut ensitemppuja niin 15 viikon ikäiselle pennulle kuin 12 -vuotiaallekin kissalle.

“Älykkäänä eläimenä kissa kaipaa aivoilleen tekemistä ja temppuilu onkin erinomainen tapa tarjota kissalle aivotyöskentelyä”, Päivi kertoo. Aivotyöskentely on myös väsyttävämpää kuin leikkiminen, sillä kissan tulee kanavoida energiansa tiettyä tehtävää varten. Leikeissä energia on kaoottisempaa, kun taas aivotyöskentely vaatii keskittymistä ja ongelmanratkontaa. Kissa pysyy tyytyväisenä pidempään, mikä on hyväksi kissan hyvinvoinnille vähentäen häiriökäyttäytymistä. Yhdessä tekeminen myös vahvistaa suhdetta omistajaan ja onnistumisen tunteet nostavat itseluottamusta.

Temppuilun lisäksi Päivi harrastaa kissojensa kanssa mm. agilitya ja herkkujen etsimistä. Kodan ja Noran kanssa Päivi käy myös kissanäyttelyissä. “Näyttelyissä on kiva käydä, koska se on loistavaa mainosta rodulle ja mukava irtiotto arjesta. Näyttelyissä on myös helppo tutustua toisiin kissa-ihmisiin ja levittää kissatietoutta yleisölle. Tottakai on myös mukava saada tuomarilta hyvää palautetta kissasta. Nora on ollut kahdeksan kertaa Tuomarin Paras ja päässyt kisaamaan loppukilpailuun Best In Show – palkinnosta. Koda on ollut kerran Best In Show”, Päivi kertoo.

kissatemput
Ragnar, Koda ja Nora temppuharjoituksissa. Kuva: Päivi Lipponen.

Jos sinua kiinnostaa temppujen opettaminen kissalle, osallistu ilmaiselle kissan koulutuksen minikurssille!

Kiinnostaako kissa-agility, lue lisää Kissa-agilityn alkeet – opeta kissallesi agilitya hauskasti ja helposti -verkkokurssista.

Lähteet:

Päivi Lipposen haastattelu 13.11.2021

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *