fbpx
Kissan etsiin nameja aktivointimatolta

Tee itse kissalle aktivointimatto kierrätysmateriaaleista

Lemmikkieläinliikkeissä on myytävänä koirille ja kissoille tarkoitettuja aktivointimattoja. Sellaisen voit ommella helposti myös itse vaikkapa kierrätysmateriaaleista. Aktivointimaton avulla voit tarjota lemmikillesi luontaista haistelu- ja etsintäpuuhaa. Piilota makupaloja tai kuivaruokaa maton hapsujen sekaan ja anna lemmikkisi etsiä ne nenää ja tassuja käyttämällä. Mattoon voi piilottaa vaikkapa päivän ruoka-annoksen. Aktivointimatto estää myös tehokkaasti ahmimista.

Kissamme Nelli katseli vierestä, kun piilotin nameja hapsujen sekaan ja aloitti innokkaasti etsimään niitä. Nelli haisteli rauhallisesti ja käytti välillä tassujaankin etsiessään ruokaa matosta. Nelli keskittyi puuhaan yllättävän pitkäksi aikaa.

Käytin aktivointimatossa hapsujen materiaalina vanhaa fleecehuopaa. Fleece on tähän hyvä materiaali, koska se ei rispaannu reunoistaan. Ensimmäisen version tein leikkaamalla huovasta 3 cm x 5 cm kokoisia kaitaleita ja ompelin niitä kolme päällekkäin pohjakankaalle. Matosta tuli kuitenkin mielestäni liian tiheä ja sen tekeminen oli aikaa vievää. Niinpä päätin tehdä toisen maton eri tekniikalla. Leikkasin huovasta 9 cm x 30 cm kaitaleita, laitoin kaksi kaitaletta päällekkäin, ompelin kaitaleet pohjakankaalle ja sitten leikkasin hapsut kaitaleisiin saksilla. Työ edistyi nopeasti ja hapsujen tiheys näytti sopivalta. Alta löydät tämän helpomman maton ohjeet.

Voit tehdä myös itse kissalle aktivointilelun. Lue lisää: Vertailussa kissan aktivointilelut

Kissan aktivointimatto

Koko:                                 

30 cm x 40 cm

Tarvikkeet:                        

Käytetty huopa tai fleecekangasta n. 120 cm x 60 cm

 Paksua puuvilla-, farkku- tai huonekalukangasta 34 cm x 44 cm

Ohje:                          

Käännä puuvillakankaan kaikista reunoista 1 cm + 1 cm nurjalle, jolloin kangas on kolmin kerroin ja ompele reunat suoralla ompeleella paininjalan etäisyydeltä. Leikkaa huovasta 2 kpl 9 cm x 30 cm kaitaleita ja aseta ne päällekkäin. Neulaa kaitaleet puuvillakankaan päälle, niin että kaitaleiden keskikohta on noin 2 cm puuvillakankaan reunasta ja ompele suoralla ompeleella keskeltä kaitaleita. (Katso kuva) Hapsuta saksilla kaitaleiden reunat noin 1 cm: levyisiksi hapsuiksi. Kiinnitä nuppineuloilla seuraavat kaitaleet edellisten viereen niin, että keskelle tulevien ompeleiden väliin jää noin 3 cm. Jatka näin, kunnes koko puuvillakangas on peittynyt hapsujen alle.

Hoito-ohje:                         

Maton voi imuroida ja tarvittaessa pestä 40 asteessa kirjopesuohjelmalla.

Aktivointimaton ompeleminen

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin”-opas!

Osallistu maksuttomalle kissankoulutuksen minikurssille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *