fbpx
Somalikissa on loistava harrastuskaveri moneen menoon

Somalikissa on loistava harrastuskaveri

Somalikissa on pitkäkarvainen muunnos abessinialaisesta kissasta. Itämaisten kissojen tapaan se on eloisa ja älykäs kissa. Suomessa rekisteröitiin 34 somalikissaa vuonna 2022. 

Oululaisella Eveliina Jurmulla oli kaksi norjalaisia metsäkissaa Gaby ja Iines. Eveliina innostui kissojen kouluttamisesta ja halusi vielä aktiivisemman kissan, jonka kanssa voisi harrastaa monipuolisesti eri lajeja. 

Eveliina tutustui somalikissoihin ja rotu vei mennessään. Nykyään Eveliinan luona asustaa kolme puuhkahäntäistä kettukissaa eli somalia; 6-vuotias Norton, 4-vuotias Tyyne ja 2-vuotias Viola.

Somalikissa Norton makaa Eveliina Jurmun kainalossa.

Norton makoilee tyytyväisenä Eveliinan kainalossa. Kuva: Eveliina Jurmu.

“Somali on paitsi älyttömän aktiivinen, myös kovasti ihmiseen leimautuva, sosiaalinen kissa, joka on mukana ihan kaikessa. Ne ovat pääsääntöisesti rohkeita ja uteliaita sekä ketteriä kavereita. Usein ne löytyvät juuri avaamastasi tiskikaapista, ruokakaapeista, lautaskaapista, siivouskaapista tai vessan peilikaapin päältä – aina ”auttamassa” ja kyselemässä, että mitä me nyt touhutaan,” Eveliina kertoo.

”Meidän tripletti esimerkiksi jaksaa touhuta, oppia ja juosta niin paljon kuin jaksaa vain aktivoida, mutta ovat samaan aikaan sohvalla makaavan ihmisäidin sylissä kilpaa vatsa pystyssä nukkuvia, rakkautta täynnä olevia mamman kultamussukoita. Sylivuoroa odotetaan jalkojen välissä ja kyljessä makoillen – aina lähellä.”  

“Somalit ovat hyväntahtoisia, kaikessa mukana ja aktivoitaessa norskeihin verrattuna jopa hieman miellyttämishaluisia ja palkkautuvat osin jo ihan vain siitä, että pääsevät tekemään ja touhuamaan omistajan kanssa.”

“Somalin aktiivisuus tuli itselleni yllätyksenä. Pidin norskeja älyttömän aktiivisina kissoina, kunnes meille tuli somali ja aktiivisuus sai ihan uuden merkityksen. Somali on kuitenkin hyväntahtoinen ja kiltti kissa tai ainakin suurin osa niistä. Uteliaisuuden ja rohkeuden ansiosta ne tulevat usein toimeen uusien kavereiden kanssa.”

Somalikissa on kuin suuri orava tai pieni kettu

Somalikissan turkki on puolipitkä, erittäin hieno ja pehmeä. Tuuhea “ketunhäntä”, villavat “pöksyt” ja komea “kauluri” tekevät somalikissasta näyttävän näköisen. Rodun erikoisominaisuus on turkin ticking eli jokainen selkäpuolen karva on raidallinen. 

Turkin väritys voi olla valmis vasta parin vuoden iässä. Sallittuja perusvärejä ovat riistanväri, punainen, sininen ja beige ja näiden kaikkien värien hopeamuunnokset. Norton, Tyyne ja Viola ovat väritykseltään punaisia.

Somalin turkki ei takkuunnu ja on helppohoitoinen. Kissanäyttelyyn mennessä Eveliina on pessyt ja harjannut kissojen turkit. Joskus karvanlähtöaikana Eveliina on harjannut turkin furminaattorilla, joka poistaa pohjavillan tehokkaasti. Välttämätöntä se ei kuitenkaan ole.

Somalikissa eli somppu on aktiivinen ja huomionhakuinen

Eveliina harrastaa kissojensa kanssa monipuolisesti. Suosikkilajeja ovat kissa-agility ja dobo. Dobo on kissan ja ohjaajan yhteinen liikuntamuoto, jossa tehdään erilaisia liikkeitä tasapainotyynyn ja dobopallon avulla. 

Norton rakastaa myös noseworkia ja temppuilua. Viola ja Tyyne treenaavat “höpötemppuja”, kuten skeittausta ja potkumopolla ajoa. Kissojen kanssa käydään myös näyttelyissä ja ulkoillaan lumettomaan aikaan.

Lue myös: Kissa-agility on vauhdikas ja hauska harrastus

Somalikissat Tyyne ja Viola ylittävät tikasestettä

Tyyne ja Viola treenaavat yhdessä agilitya. Kuva: Tessa.lv.

Kissa-agilitysta ja dobosta innostuneena Eveliina opiskeli dobokoulutusohjaajaksi ja on pitänyt lajiesittelyitä molemmista lajeista. Viime syksynä Eveliina aloitti opiskelemaan eläintenkouluttajaksi ammattiopisto Lappiassa.

“Tyynen kanssa kissa-agilitykilpailuissa käyminen vaatii huumorintajua. Tyyne rakastaa kaikkia ja olettaa, että kaikki rakastavat myös häntä. Jos yleisö ei huomioi Tyyneä ennen ratasuoritusta, Tyyne pysähtyy keskelle rataa, kellahtaa selälleen, kierähtelee ja tuijottaa yleisöä kuin kysyen MIKÄ TEITÄ VAIVAA, KUN ETTE TUU RAPSUTTAAN? Näyttelyissäkin Tyyne tyrmistyy, jos joku kävelee sen häkin ohi ilman, että vähintään kehuu.”

Tärkeimmäksi puuhaksi Eveliina kokee kuitenkin kissojen kanssa yhdessä hengailun, leikkimisen ja keskustelun. Somalit ovat sosiaalisia ja puheliaita. Ne juttelevat ilmeikkäästi kujertaen tai vienosti maukuen, mutta eivät ole kovaäänisiä.

Osallistu ilmaiselle kissankoulutuksen minikurssille!

Tilaa ilmainen 10 vinkkiä kissasi aktivointiin opas!

Somalikissat ovat leikkisiä ja nopeita oppimaan

Kaikkien kolmen kissan suosikkileluja ovat huiskat, millä tahansa vaihtopäällä tai jopa ilman. Virkatut rinkulat ovat Tyynen suosikkeja, joita se noutaa mielellään. Norton leikkii myös kissanminttusateenkaarella ja -banaanilla. Tyyne ja Viola ovat näppäriä keksimään leluja itsekin. Siksi korvatulppien ja lasten lelujen kanssa on pitänyt olla tarkkana, etteivät ne päädy kissojen mahaan.

“Kissat syövät pääasiassa raakaruokaa ja lihapitoista märkäruokaa, lisänä vähän nappuloita. Herkkuina maistuvat kuivatut kanan sydämet ja erilaiset tahnat. Tyyne syö ihan mitä tahansa ja kerran se joutui teholle syötyään pikkuruisen sipulinpalan. Sen jälkeen myrkylliset kukat ja ruuat onkin pitänyt opetella ulkoa ja pitää ne Tyynestä loitolla.”

“Kun Viola ja Tyyne etsivät ruokaa aktivointipeleistä, Norton odottaa kärsivällisesti, että höseltävät tytöt tiputtelevat ruokaa helpommille alueille ja popsii sitten valmiiksi siirrellyt ruuat tyttöjen nenän edestä.”

Somalikissa Viola kiipeilee puussa

Viola rakastaa puissa kiipeilyä. Kuva: Eveliina Jurmu.

“Uusiin ihmisiin kissat suhtautuvat innokkaasti ja kiinnostuneesti odottaen rapsutuksia ja herkkupaloja. Tuttuihin koiriin suhtaudutaan leikkikaverina, mutta oudot koirat ovat aluksi hämmentäviä, joille täytyy tehdä selväksi että meidän koti on MEIDÄN koti. Uusissa paikoissa kissat kiertävät häntä pystyssä tilat läpi ja sen jälkeen ovat vailla ruokaa ja huiskaa.”

Matkustaminen tuntuu kissoista tylsältä, koska pitää olla paikoillaan. Alkumatkalla tyypillisesti kysellään, kuinka pitkä matka on ja kauanko kestää, mutta sitten kissat rauhoittuvat nukkumaan. Oulusta Etelä-Suomen näyttelyihin on pitkä matka ja matkustamisen jälkeen kissat vetreyttävätkin koipiaan kunnon juoksupyrähdyksin.

Eveliina suosittelee rotua sellaisille ihmisille, jotka jaksavat touhuta paljon kissan kanssa ja haluavat aktiivisen, osallistuvan kissan, joka kaipaa omistajan huomiota paitsi aktivoinnin, usein myös läheisyyden osalta. Somalikissa viihtyy hyvin ihmisten kanssa ja rohkeuden ansiosta se tulee useimmiten toimeen myös koirien ja lasten kanssa. Somalilla on hyvä olla kissakaveri, jotta ne voivat yhdessä purkaa energiaansa.

“Jos rotu kiinnostaa, kannattaa siihen tutustua lähemmin. Kun antaa pikkusormen, ne vievät koko käden!”, Eveliina varoittaa.

Voit seurata Nortonin, Tyynen ja Viola elämää Instagramissa.

Lähteet:

Eveliina Jurmun haastattelu 10.1.2023

https://www.somakiss.net/rotuinfo/somalikissa/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *