fbpx
Siperiankissa tarkenee hyvin talvellakin

Siperiankissa tarkenee hyvin talvellakin

Siperian ankarissa oloissa kehittyi sitkeä, vahva ja sopeutumiskykyinen kissarotu; siperiankissa. Siperiankissoja on ollut pitkään venäläisten lemmikkeinä ja sitä pidetäänkin Venäjällä kansallisrotuna. Siperiankissat rakastavat kiipeilyä ja ovat erinomaisia metsästäjiä.

Siperiankissan turkki on muhkea ja kolmikerroksinen. Alimpana on tiheä alusvilla, joka putoaa kesäksi pois. Sen päällä on varsinainen puolipitkä paksu turkki, jossa on talvisin muhkea kaulus ja ”villahousut”. Päällimmäisenä  on vettähylkivä karkea pitempikarvainen “sadetakki”.

Siperiankissa kasvaa ja kehittyy hitaasti. Se on täysikasvuinen vasta noin kolmevuotiaana. Naaras painaa noin 3,5-4,5 kg ja uros noin 5-8 kg. 

Siperiankissa on luonteeltaan vilkas, utelias, älykäs, leikkisä, rohkea ja sydämellinen. Se rakastaa läheisyyttä ja tulee mielellään syliin kehräämään. Se lähestyy vieraita ja koiria uteliaan ystävällisesti. Siperiankissa on hiljainen, mutta kuitenkin hyvin ilmeikäs, jolloin sitä on helppo tulkita.

Siperiankissa Metsäpirtin  Armi nauttii ulkoilusta kelistä riippumatta

Anu Liikasella on vuoden ikäinen siperiankissa Metsäpirtin Armi. Anu kertoo Armin olevan luonteeltaan rohkea, utelias, sosiaalinen, voimakastahtoinen ja se osallistuu mielellään kaikkiin päivän touhuihin. Vahvasta itseluottamuksesta kielii se, että Armi on vaaninut sekä peuraa että hevosta varmana siitä, että molemmat ovat sen metsästystaidoilleen sopivia saaliita.

Siperiankissa Metsäpirtin Armi
Armilla on muhkea turkki. Kuva: Anu Liikanen.

Anu hoitaa Armin turkkia kampaamalla sitä 1-2 kertaa viikossa. Siperiankissojen turkeissa on eroja samoin kuin ihmisten hiuksissakin, toisilla takkuuntuu helpommin kuin toisilla. Armilla takkuja muodostuu lähinnä etukainaloihin, joka saattaa johtua valjaiden käytöstä. 

Vaikka ei kävisi näyttelyissä, turkki kaipaa myös joskus pesua. Armilla on komea kauluri, joka usein ui ruokakupissa ja vaatii sen vuoksi pesua. Villahousut myös joskus kakkaantuvat, niin on hyvä, jos kissan on totuttanut pesuun. Myös kurakeleillä ulkoilun jälkeen pesuoperaatio on tarpeen. 

Paksun turkin ansiosta Armi viihtyy myös pakkasella ulkona. Ohikulkijat usein kysyvätkin, että eikö kissaa palella. Vastaus on, että kissaa ei, mutta ulkoiluttajaa kyllä, jos ei ole ymmärtänyt pukea riittävästi päälle.

Pihassa on paljon oravia ja Armi saattaa kytätä niitä tunninkin ajan puun alla. Armi nauttii ulkoilusta kelistä riippumatta, ainoastaan kaatosade saa sen kääntymään ovelta takaisin. 

Armi etsii suppilovahveroita

Seurallisena kissana Armi leikkii mieluiten leikkikaverin kanssa. Tämän hetken suosikkilelu on Lemmikkitarvike Yugien matonen, jonka perässä voisi juosta loputtomiin. Myös Kitty Boinks -putkilot ovat tykättyjä. 

Armi käyttää mielellään tassujaan. Siltä sujuu tassun antaminen, nyrkkitervehdys sekä ylävitoset. Erilaiset aktivointilelut, joissa saa käyttää tassujaan, ovat mieluisia. Kosketuskeppinä Anu käyttää omaa sormeaan, koska kaikille muille kepeille Armi tarjoaa vain tassuaan.

Muutama viikko sitten Armi aloitti agilityn, josta on nopeasti tullut sen suosikkipuuhaa. Kissa on niin innoissaan, että välillä esteiden esille ottaminen aiheuttaa kehräys- ja kiehnäysreaktion. Armi aloitti agilityharrastuksen ”Kissa-agilityn alkeet – opeta agilitya kissallesi hauskasti ja helposti” -verkkokurssin avulla.

Armilla on myös puhepainikkeet. Anu ajatteli, että tassuorientoituneena Armi oppisi ne helposti. Armi osaa laittaa tassun painikkeelle, mutta pitää sitä temppuna. Se ei vielä ymmärrä sitä, että voisi itse painaa nappeja ja sitten tapahtuu kivoja asioita.

Armi kyllä ymmärtää painikkeiden viestin ja on salamannopeasti paikalla, kun kuuluu “ulos”, “leikitään” tai “ruoka”. Välillä Armilla sattuu vahinkopainalluksia ja sitten se on ihmeissään, kun sai ihmisen yhtäkkiä leikkimään kanssaan. Anu ei ole menettänyt puhepainikkeiden suhteen vielä toivoaan, vaan uskoo Armin ajan myötä ymmärtävän niiden käytön.

Anu on käynyt Armin kanssa myös kissanäyttelyissä ja ulkonäöllisesti Armi on pärjännyt todella hyvin. Armi ei kuitenkaan nauti touhusta yhtään, vaan murisee ja sähisee tuomareille, vaikka he sitä vuolaasti kehuvatkin. Kissan toiveesta jatkossa tullaankin keskittymään enemmän älyä kuin kauneutta vaativiin harrastuksiin.

Siperiankissa Metsäkylän Armi leikkii helmillä
Armi helmitöiden parissa. Kuva: Anu Liikanen.

“Syksyn tullen Armista on kuoriutunut mainio suppilovahverokissa. Metsässä hän juoksee täyttä häkää ja sitten jähmettyy paikoilleen eikä suostu liikkumaan. Kun menee hakemaan, hän istuu suppilovahveroryppään vieressä. Kun sienet on kerätty, Armi lähtee juoksemaan ja jämähtää uuteen paikkaan. Sama toistuu, aina vieressä on suppilovahveroita. Ehkä pelkkää sattumaa, mutta omistajana tietenkin pidän kissaani niin älykkäänä, että hän tietää, miksi siellä metsässä ollaan ja osallistuu tähänkin puuhaan”, Anu kertoo.

Armin lempiruokaa ovat raaka kananliha ja possunsydän, joita Anu sekoittaa märkäruokaan. “Pelkkään raakaruokintaan emme ole ryhtyneet, koska täysravinnosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja muut tärkeät aineet. Herkuista kelpaa kuivattu liha ja kala, mutta kaikki muu kuiva, kuten nappulat tai teolliset kissannamit jäävät syömättä”, Anu toteaa.

Päivisin ikkunapetiltä on mukava tarkkailla pihan tapahtumia. Illalla Armi kiipeää kiipeilypuun ylätasanteelle, jossa se aloittaa yöunet, mutta useimmiten aamuisin kissa löytyy makuuhuoneesta sängyn jalkopäästä.

Siperiankissat ovat sosiaalisia, uteliaita ja aktiivisia

“Kun meille tulee vieraita, Armi on ensimmäisenä ovella katsomassa, kuka tuli. Myös vieraat saavat hänet villiintymään. Yleensä Armi aloittaa rallin ja hyökkäilee vieraiden jalkoihin. Paras hupi on, kun Armilla on keittiön tuolin alla riippumatto. Jos joku vieras erehtyy istumaan kyseiseen tuoliin, Armi menee riippumattoonsa ja sieltä sitten räpsii vierasta jaloille. Myös lapsivieraat ovat Armin mieleen, heidän kanssaan voi leikkiä loputtomiin. Tosin vaatii myös lapselta tottumista eläimiin. Meno saattaa yltyä sen verran vauhdikkaaksi, että arempi lapsi saattaa säikähtää kissaa, joka yhtäkkiä hyökkää tunnelistaan lelun perään.”

“Armi on myös todella kiinnostunut koirista. Pihalla toki sähisee, jos koira haukkuu tai tulee liian innokkaasti kohti. Mutta useimmiten vain katselee ohimenevää koiraa ja kun koira on mennyt ohi, lähtee seuraamaan. Armi on myös muutaman kerran vaaninut koiraa ja yrittänyt hypätä kimppuun tilaisuuden tullen.”

“Ystävälläni on collie Mandy, joka on todella rauhallinen luonne. Mandyn kanssa Armi on jo ihan kaveri, tykkäävät ulkoilla yhdessä. Jos Mandy tulee sisälle, niin Armi on aina siellä, missä Mandykin. Jos koira häviää näköpiiristä, pitää porhaltaa perään katsomaan, minne se meni. Mandyn leikkiinkutsuja Armi ei vielä ymmärrä, mutta olen toiveikas, että suhde ajan kanssa vielä syvenee”, Anu kertoo.

Armi on matkustanut paljon ja viihtyy repussaan katsellen maisemia. Armi on tottunut niin polkupyörän, auton, bussin kuin junankin kyytiin. Autossa Armi välillä vähän naukuu, jos kukaan ei istu vieressä. Junassa on parasta, jos on matkaseuraa ja saa olla pois kopasta. Kopassa Armi naukuu, mutta sylissä ei. Yleensä Armi haluaa myös tutustua junan muihin matkustajiin ja käy heitä tervehtimässä.

Siperiankissa Armi leipoo leipää
Armi leipurin apulaisena. Kuva: Anu Liikanen.

“Siperiankissa on aktiivinen ja sosiaalinen rotu, joka kaipaa tekemistä ja aktiviteetteja. Jos kissalle iskee tekemisen puute, löydät lahkeessasi roikkuvan ja naukuvan kaverin, joka kertoo, että jotain tekemistä ja heti. Siperiankissasta myös sanotaan, että se kaipaa kaveria, oli se sitten toinen kissa tai joku muu eläin. Älykkäänä rotuna siperiankissa kaipaa tekemistä tai muutoin keksii sitä itse. Kaiken kaikkiaan siperiankissa on hurmaava rotu. Jos kaipaat seurallista kissaa, tässä on erinomainen vaihtoehto”, Anu suosittelee.

Armiin voit tutustua lisää Instagramissa.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas!

Osallistu maksuttomalle kissan koulutuksen minikurssille!

Lähteet:

Anu Liikasen haastattelu 26.9.2022

https://www.instagram.com/armi_hertta_siberiancats/

Siperiankissat.net

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *