fbpx
Nelli-kissa leikkii ja syö napuja ruokintahiirestä

Ruokintahiiret – sisäkissan mahdollisuus saalistaa ruokansa

Blogiartikkeli sisältää affiliatelinkin, joka on merkitty (*)-merkillä.

Kissat ovat lihansyöjiä ja niillä on voimakas tarve saalistaa oma ruokansa. Eläinlääkäri Liz Bales on kehittänyt ruokintalelut eli ruokintahiiret, joiden avulla sisäkissakin voi toteuttaa luontaista saalistusviettiään. (*)

Luonnossa kissat käyttävät 80% hereilläoloajastaan ruoan saalistamiseen. Kissat syövät mielellään usein, mutta vain vähän kerrallaan. Kissa on fysiologisesti sopeutunut syömään 10-20 pientä ateriaa päivässä. Jos ruokaa on kissalle tarjolla kupissa koko ajan, kissalle kertyy helposti ylipainoa.

Saalistamista jäljittelevällä ruokintatavalla on monia etuja:

 • Kissa saa mielekästä tekemistä ja ongelmakäyttäytyminen vähenee.
 • Kissa saalistaa mielellään yöllä, joten saat nukkua rauhassa.
 • Kissa saa vatsaansa täytettä vähän kerrallaan, niin kuin sillä on luontainen tapa syödä.
 • Lievittää stressiä.
 • Liikunnan ja annosten kontrolloinnin avulla kissan paino pysyy normaalina.

Lue lisää kissan aktivointileluista Vertailussa kissan aktivointilelut

Anna kissasi saalistaa ruokintahiiret

Ruokintasetti sisältää yhden harjoituslelun, kolme ruokintahiirtä ja mittalusikan.(*) Ruokintahiirten täyttöaukon kokoa voi säätää liukusäätimen avulla. Hiiren kankaan voi pestä pyykinpesukoneessa ja sisällä olevan muovisen ruokintasäiliön astianpesukoneessa.

 1. Aloita ruokintalelujen käyttäminen täyttämällä ensin harjoituslelu kissan kuivamuonalla ja muutamalla lempimakupalalla. Ota kissan ruokakuppi pois yön ajaksi. Piilota harjoituslelu helppoon piiloon ja anna kissan etsiä se yön aikana.
 1. Kun kissa on tottunut etsimään ja löytämään harjoituslelun, voit siirtyä käyttämään ruokintahiiriä. Täytä kolme hiirtä laittamalla jokaiseen hiireen mittalusikallinen kissan kuivaruokaa. Piilota hiiret ensin helppoihin piiloihin ja vaikeuta niitä vähitellen.
 1. Kun kissa on oppinut etsimään ruokansa, käytä ruokintahiiriä kaksi kertaa päivässä. Täytä ja piilota kolme hiirtä aamuin sekä illoin ja anna kissan “saalistaa” itse ruokansa.

Kissat saalistavat yksin ja mielellään myös syövät ruokansa omassa rauhassa yksin. Ruokintahiirten avulla ne voivat toteuttaa tätä tapaa. 

Myös monikissatalouksissa jokaiselle kissalle tulisi tarjota oma ruokailupaikka. Useiden kissojen talouksissa ongelmana voi olla, että joku kissoista on nopeampi saalistaja ja löytää hiiriä enemmän kuin on tarpeen. Tällöin kissoille voi piilottaa ruokintahiiret eri huoneisiin ja eristää kissat tällä tavalla toisistaan ruokailun ajaksi.

Viiru-kissa etsii ruokaa ruokintahiirestä
Viiru kääntelee tassuillaan ruokintahiirtä, jotta saa sieltä napuja ulos.(*)

Kokemus ruokintahiirten käytöstä:

 • + kissa oppi nopeasti etsimään ruokansa hiiristä
 • + kissan paino pysyy kontrollissa
 • + kissa saa mielekästä puuhaa
 • – ruokintahiiriin voi laittaa vain kuivamuonaa
 • – jos hiiret piilottaa koko taloon, niitä joutuu itsekin etsimään tovin 🙂

Huom! (*) merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan rahallisen komission, jonka avulla voin ylläpitää Active Cat -blogisivustoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Lähteet: 

https://docandphoebe.com/pages/the-science-1 (luettu 17.4.2021)