Reissukissa-Pessi on huiputtanut 12 tunturia ja kiertänyt 40 kansallispuistoa Suomessa. Mukana retkillä on myös koirajengi ja huoltojoukkoina maskulainen Tuula Ojala-Nurmi miehensä kanssa.
Tuula Ojala-Nurmelle Lappi on rakas paikka, jossa hän on vaeltanut paljon jo teini-ikäisestä saakka miehensä ja koiriensa kanssa. Tuula haaveili myös kissasta, jonka voisi ottaa mukaan Lapin reissuille.
Tuula harkitsi pitkään rescue-kissan hankkimista, koska hänellä oli kokemusta viidestä rescue-koirasta ja Tuula pitää tärkeänä sitä, että voi antaa kodin kodittomalle eläimelle. Rescue-kissan hankkimisessa kuitenkin arvelutti sen sopeutuminen koiralaumaan, koska kissan taustasta ei olisi varmaa tietoa.
Lopulta Tuula päätyi siihen, että turvallisin valinta olisi ottaa kissa pentuna. “Ragdollissa innosti se, että sitä sanotaan hyvin koiramaiseksi ja koira on minulle äärimmäisen tuttu olento”, Tuulaa kertoo.
Pessin paras ystävä on bordercollie Aapa
Ragdoll Pessi tuli taloon viisi ja puoli vuotta sitten. Tutustuminen Pessin ja koirien välillä sujui hyvin. Ensimmäisenä päivänä Pessi tutustui taloon ja seuraavana päivänä Tuula puki Pessille valjaat ylle ja lähti kissan kanssa valjaslenkille pihapiiriin.
Ensimmäiset päivät liikuttiin omalla pihalla muutaman metrin verran. Pessi sai tutustua rauhassa omaan tahtiinsa ulkomaailmaan ja vähitellen lenkkejä pidennettiin portin ulkopuolelle takametsään. Parin kuukauden päivittäisen valjastelun jälkeen Pessi käveli jo lähes kahden kilometrin matkan.
Päivisin Pessi kulkee Tuulan mukana toimistotyössä, läheisellä Onnelan eläintilalla ja valjaslenkillä koirien kanssa. Joskus lenkille lähtee mukaan myös lammas, vuohi tai hevonen.
Pessi ulkoilee paljon eri tavoin. Sekä kodin että Onnelan isoilla korkeasti aidatuilla pihoilla on turvallista pitää Pessiä vapaana. Pessin valjaisiin on kiinnitetty gps-paikannin, josta tarpeen tullen voi tarkistaa Pessin sijainnin.

Pessi on erityisesti mieltynyt koiriin ja vieraan koiran tullessa kylään, se on heti moikkaamassa sitä. Pessi toki onkin ollut pennusta asti paljon koirien kanssa ja sen laumaan kuuluvat tällä hetkellä 12-vuotias Hetta, 10-vuotias Unna ja elokuussa kaksi vuotta täyttävä Aapa. Aapa on bordercollie, Hetta ja Unna ovat sekarotuisia rescue-koiria.
Pessi rakastaa erityisesti Aapaa. Kun Aapa tuli taloon pentuna, Pessi alkoi leikkiä sen kanssa ja vieläkin ne usein painivat keskenään sisätiloissa.
Pessi tulee hyvin toimeen myös Onnelan muiden eläinten kanssa. Pihapiirissä käyskentelee koirien lisäksi kuusi lammasta, kolme hevosta ja vuohi.
Pessi nukkuu mieluiten pehmeällä sohvalla, sängyllä tai koirien pedeissä. Yöt se viettää korkealla kiipeilytolpan päässä olevassa pedissä.
Pessi ei syö ollenkaan kuivaruokaa, sen sijaan sille maistuvat broilerinliha fileesuikaleina tai jauhelihana ja nauta. Reissuissa Pessi syö kissan märkäruokaa, joista mieluisin on nauta kastikkeella.
Tuula opettaa eläimilleen myös temppuja. Temppuja tulee koulutettua eniten 4 kk:n ikäiselle karitsalle ja 2,5 kk:n ikäiselle kilille. Pessikin on innokas oppimaan uutta ja osaa käskystä istua, antaa tassua, mennä maahan, seisoa kahdella tassulla, kiertää ihmisen ympäri ja “kuolla”.
Reissukissa-Pessi johtaa koirajengiä luontoretkillä
Reissukissa-Pessi on kiertänyt 40 kansallispuistoa Tuulan ja koirien kanssa. Jäljellä on enää Sallan kansallispuisto, jonka avajaisia vietettiin kesäkuun alkupuolella. Tuulalla on suunnitelmissa kiertää se Pessin ja koirien kanssa syksyllä.
Pessi saa määrätä retkillä tahdin ja keskimäärin se kulkee noin 2 km tunnissa. Välillä se pysähtelee tutkimaan luontoa ja välillä pidetään ruoka- ja valokuvaustaukoja. Pessi jaksaa taivaltaa noin 5-10 kilometrin mittaisia päiväretkiä. Pitkospuut ja vaikeakulkuiset maastot ovat Pessille mieluisia.
Vastaantulevat ihmiset pelottavat Pessiä ja heitä väistetään polulla syrjään. Tuulalla on myös aina mukana reppu, johon Pessi voi mennä turvaan pelottavia tilanteita. Kotioloissa vieraat ihmiset eivät pelota, mutta Tuula arvelee sen johtuvan siitä, että kotona on tuttu ja turvallinen reviiri, Pessi on vapaana ja sillä on mahdollisuus väistyä. Retkillä se on aina pitkässä liinassa.
Pari vuotta sitten sattui vaarallinen tilanne, kun kyy pääsi puremaan Pessiä. Onneksi se sattui hyvin lähellä autoa ja päivystävää eläinlääkäriasemaa. Yhden yön tehohoidon jälkeen Pessi toipui entiselleen.
Kyypakkauksen lisäksi retkillä kannattaa olla mukana riittävästi eväitä ja vettä. Talvella Pessillä on repussa lämmikkeenä viltti tai takki. Punkkeja vastaan Tuula suosii yrttisuihketta ja joka iltaista punkkitarkastusta.
“Luonnossa rakastan rauhaa, metsän tuoksua, ääniä, kaikkea mitä siellä on. Mieheni on myös luontoihminen ja koirat sekä kissa nauttivat luonnossa kulkemisesta. Luonto on paikka, jossa voi ladata akkuja. Metsä on toiset keuhkoni. Se on rakasta terapiaa!”, Tuula toteaa.
Retkillä yövytään mökeissä tai hotelleissa, koska muuten tulisi liikaa kannettavaa. Yleensä kansallispuistokierroksilla on ollut mukana Pessin lisäksi 5-6 koiraa.
“Erityisen rakas on Lappi ja sieltä Pallas-Ylläs kansallispuisto, jossa on paljon kuljettu. Pohjois-Karjalassa Patvinsuo, Petkeljärvi ja Kolin kansallispuistot ovat myös suosikkejani. Siellä on upeat vaarat ja erämaat, hyvin lappilaista maisemaa. Kolilla oli Pessille liian paljon ihmisiä, joten kävimme kävelemässä jo aikaisin aamulla, jolloin oli rauhallisempaa”, Tuula kertoo. Lähellä olevan Kurjenrahkan kansallispuiston Pessi on kiertänyt jo 20 kertaa.
Lue myös: Kissa-agility on hauska ja vauhdikas harrastus
Kissan juoma-automaatti motivoi juomaan enemmän

Vuodesta 2017 asti Tuula on kirjoittanut blogia Reissukissa-Pessin ja koirajengin luontoretkistä. Pessi-kissaa voi seurata myös Instagramissa (reissukissapessi) ja Facebookissa (Reissukissa-Pessi ja Koirajengi). Somekanavissaan Tuula on valinnut päähenkilöksi Pessin korostaakseen kissojen asemaa ja arvostusta. Kissa on ihan yhtä arvokas perheenjäsen kuin koirakin ja on olemassa muutakin kissanelämää kuin vain sisäkissan tai vapaana yksin kulkevan ulkokissan.
Kissa kannattaa totuttaa valjaisiin ja ulkoiluun jo pentuna
“Toivon, että ihmiset valjastelisivat, retkeilisivät ja ulkoilisivat kissojensa kanssa rauhallisissa metsissä ja luonnossa. Retkeily on kissalle loistavaa aktiviteettia ja ihmisillekin se on rauhoittavaa terapiaa kaiken kiireen keskellä”, Tuula sanoo.
Tuula arvelee, että kissojen ongelmakäyttäytymisen syynä voi usein olla aktivoinnin puute. Kissa on usein yksin työpäivien ajan, mutta myös iltaisin, kun ollaan harrastuksissa. Kyllä kissakin kaipaa seuraa ja tekemistä. Eikä se ole välttämättä helppo ja vaivaton lemmikki.
Tuulaa kehottaa aloittamaan kissan totuttelun valjaisiin ja ulkoiluun jo pentuna varovasti kissan tahtiin. “On itsestään selvää, että koirat totutetaan jo pentuina kaulapantaan, valjaisiin ja pihalla käymiseen. Kissan kohdalla ei ole näin. Valitettavasti monet kissat yritetään viedä valjaissa ulos ensimmäistä kertaa vasta aikuisena. Eihän koiraakaan viedä ensimmäistä kertaa ulos vuoden ikäisenä, todeta että ei tämä halua liikkua ulkona ja tästä tulee sisäkoira.”
Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas!
Osallistu maksuttomalle kissan koulutuksen minikurssille!
Lähteet:
Tuula Ojala-Nurmen haastattelu 21.6.2022