fbpx
Ratapuiston Oskari kissa

Ratapuiston Oskari ilahduttaa palvelukodin arkea

Tammikuussa 2019 valmistui Ratapuiston palvelukoti Ylivieskaan. Hoitajat ehdottivat kissan hankkimista palvelutaloon, koska kissalla on tunnetusti merkittäviä terveysvaikutuksia. Kissa toisi taloon kodinomaisuutta, iloa, virikettä ja seuraa asukkaille. 

Sopiva pentu löytyi toisaalla töissä olevan hoitajan perheestä. Huhtikuussa 2019 Oskari oli luovutusikäinen ja muutti Ratapuiston palvelukotiin. Koko palvelukodin henkilökunta on sitoutunut huolehtimaan Oskarin ylläpidosta.

Ratapuiston palvelukoti on ns. tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa on 32 asukaspaikkaa. Palvelukoti on jaettu kolmeen osioon eli kotiryhmään, joissa jokaisessa on kymmenen huonetta. Jokaisella asukkaalla on oma huone ja lisäksi käytössä ovat yhteiset ruokailu-, oleskelu- ja saunatilat.

Ratapuiston Oskari matkustaa rollaattorin kyydillä

Oskarin päivä alkaa aamuvuoroon osallistumalla. Se kulkee hoitajien mukana ja tutkii asukkaiden huoneita samalla kun hoitajat avustavat asukkaita aamutoimissa. Sängyn petaamiseen Oskari osallistuu mielellään. Asukkaat usein huomaavat Oskarin mukanaolon ja toteavat, että “Kissakin tuli katsomaan!”.

Aamutoimien jälkeen Oskarilla onkin jo nälkä. Ruoan jälkeen se ottaa pienet nokoset, jotta jaksaa hoitajien mukaan kierrokselle jakamaan lounasta. Päiväkahvin aikaan Oskari hakee rapsutuksia niin asukkailta kuin hoitajiltakin. 

Usein iltapäivisin Oskari vierailee hoitajan kanssa talon toisella osastolla. Se käy tervehtimässä asukkaita ja saa palkkioksi silityksiä, rapsutuksia ja joskus makupalojakin. Kissan hoivaaminen tuo vanhusten mieleen muistoja heidän omista aiemmista lemmikeistään. Silittäminen ja kehräyksen kuuntelu rentouttaa ja rauhoittaa.

Ratapuiston Oskari-kissa rollaattorin kyydissä
Rollaattorilla on mukava matkustaa.

Päivällisen aikaan Oskarilla on tapana istua asukkaiden sängynpäädyssä seurana heille, jotka ruokailevat omissa huoneissaan.

Iltatoimien aikaan Oskari kulkee hoitajien mukana tai nukkuu pitkät iltapäiväunet asukkaiden nojatuoleilla tai sohvalla. Myös hoitajien toimiston  paperinkeräyslaatikossa saa maittavat unet.

Iltaraportin aikaan on Oskarin iltavilli

Hoitajien kirjoittaessa iltaraporttia, alkaa Oskarin “iltavilli”.  Kissa juosta pyrähtelee pitkin käytäviä tai leikkii lempilelullaan kepillä, jonka päässä on karvapötkelö. Asukkaatkin usein leikittävät Oskaria tällä lelukepillä.

Piilohippa on kiva leikki hoitajien kanssa, jota asukkaat seuraavat nauraen. Ensin hoitaja menee piiloon ja sitten Oskari etsii. Kun Oskari löytää hoitajan, se juoksee karkuun ja menee itse piiloon. Oskarin hilpeä ja iloinen juoksuun pyrähtely saa hymyn kaikkien huulille.

Myös Peili-leikki on Oskarin suosikki. Siinä hoitaja menee nurkan taakse kurkkimaan. Kurkistelujen välillä Oskari yrittää lähestyä hoitajaa ja viimein säikäyttää hoitajan.

Oskari nukkuu hetken ennen yöhoitajan saapumista ja on mukana kierroilla etenkin ilta- ja aamuyöstä. Yököltä saattaa saada myös herkkupaloja.

Oskari on vielä nuori kissa ja se hakee eniten huomiota hoitajilta. Asukkaiden seurassa se käyttäytyy rauhallisesti ja varovaisesti, miltei kunnioittavasti. 

Silloin tällöin Oskari ulkoilee valjaissa hoitajan kanssa. Muutaman kerran se on päässyt pujahtamaan ulos avoimesta ikkunasta, mutta onneksi se ei ole lähtenyt sisäpihaa ja parkkipaikkaa kauemmaksi.

Uuden asukkaan tutustuessa taloon hänelle kerrotaan, että Ratapuistossa on kissa. Tämä saa mieluisan vastaanoton ja usein todetaan, että kotonakin on aina ollut lemmikki. Oskarilla on tärkeä rooli; olemuksellaan se luo osastolle kodinomaisuutta ja rikastuttaa niin asukkaiden kuin hoitajienkin arkea.

Ratapuiston Oskarin arkea voi seurata Facebookissa täällä.

Ratapuiston Oskari nukkuu paperinkeräyslaatikossa
Oskari päivänokosilla toimiston paperinkeräyslaatikossa.

Lue lisää: Kissakahvila Tiramisu on kissarakkaan unelma

Vierashuone tarjoaa löytökissoille väliaikaisen kodin

Temppukoulutus sopii kaikille kissoille

Lähteet:

Ratapuiston palvelukodin hoitajien haastattelu 20.1.2022

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *