Piditkö tästä sivusta - jaa se muillekin!
Ragdoll on varsinainen hurmuri. Sillä on kirkkaan siniset silmät, silkkisen pehmeä turkki ja luonteeltaan se on hyvin lempeä, sosiaalinen ja rauhaa rakastava. Ragdoll tulee hyvin toimeen sekä lasten että erilaisten lemmikkien kanssa. Ne ovat mielellään mukana perheen puuhissa ja seuraavat omistajiaan askel askeleelta. Ragdollia sanotaankin koiramaiseksi kissaroduksi, koska se on hyvin seurallinen ja oppivainen.
Rotu on saanut alkunsa 1960-luvulla Kaliforniassa ja Suomeen ensimmäiset Ragdollit tuotiin vuonna 1992 Saksasta. Rotu piti Suomen suosituimman kissarodun titteliä peräti 16 peräkkäistä vuotta, kunnes vuonna 2019 Maine cooneja rekisteröitiin 595 ja Ragdolleja 579.
Ragdoll (suom. räsynukke) on saanut nimensä siitä, että sillä on tapana valahtaa täysin veltoksi syliin nostettaessa. Kissoissa on toki yksilöllisiä eroja. Ragdollpennut syntyvät valkoisina ja kuviointi kehittyy lopulliseen muotoonsa vasta 3-4-vuotiaana. Kissan turkki on puolipitkä ja siinä ei ole pohjavillaa. Turkin pituudesta huolimatta se ei juurikaan takkuunnu. Urokset painavat tyypillisesti noin 6-10 kg ja naaraat 4-5 kg.
Ragdoll on hyvin luottavainen, eikä osaa pelätä vieraita ihmisiä tai koiria. Koska rotu on erittäin seurallinen, ainoana kissana Ragdoll saattaa olla yksinäinen.
Ragdoll Iso-Helmi rakastaa uimista
Mia Kurttila oli vannoutunut koiraihminen siihen saakka, kunnes hän päätti ottaa tilapäiseen hoitoon heitteille jätetyn maatiaiskissanpennun. Pieni harmaa pentu oli vasta kahdeksan viikon ikäinen ja menossa lopetettavaksi perheen avioeron vuoksi. Se oli jätetty yksin suureen omakotitaloon pariskunnan riitojen takia ja oli täysin villiintynyt. Hulinaksi ristitty pentu sulatti Mian sydämen ja sai jäädä asumaan hänen luokseen. Mia yllättyi olevansa myös kissaihminen.
Ensimmäisen Ragdollin, Kesälän Kastehelmen, Mia hankki vuonna 2011. Kastehelmestä kasvoi kookas tyttö, painoa kertyi 11.2 kg. Kastehelmi rakastaa esiintymistä ja sillä on Facebookissa laaja fanipiiri. Fanit ovat antaneet Kastehelmelle kuvaavan lempinimen, Iso-Helmi 🙂 Iso-Helmi on esiintynyt paljon näyttelyissä, rotuesittelyissä ja mainoskuvissa. Se osaa jo tottuneesti ottaa kuvausilmeen päälle ja pysyy kuvauksen ajan hyvin paikoillaan. Toinen Iso-Helmen intohimo on vesi. Se käy kesäisin uimassa koirille tarkoitetussa uimalassa ja talvisin kotona omassa kylpyammeessaan.

Aktiivista elämää Ragdollien kanssa
Miaa kiehtoo Ragdolleissa sen ulkoiset piirteet; iso koko, turkki ja siniset silmät. Luonne on “koiramainen”, viisas ja rauhallinen. Kissat kulkevat koko ajan mukana ja ovat oppineet mm. noutamaan heitetyn lelun. Mian intohimo on kissojen turkinhoito vaikkei näyttelyitäkään olisi näköpiirissä. Kissat ovat tottuneet pesuihin ja föönauksiin. Turkin pesu onkin tarpeen vähintään kolme kertaa vuodessa ja näyttelyitä harrastavalle vielä useammin. Laadukkaat shampoot, harjat ja kuivaaja ovat tärkeitä. Turkinhoitoon uppoaa niin rahaa kuin aikaakin.
Mialla on tällä hetkellä maatiaiskissan lisäksi 11 Ragdollia. Ensimmäinen pentue syntyi vuonna 2013, josta jäi kaksi narttua kasvatukseen ja näyttelyihin sekä yksi upea uros kastraattinäyttelyihin.
Mian Helmikeijun kissala kasvattaa vuodessa 1-2 pentuetta. Kysyntää olisi paljon, mutta Mialle on tärkeää jokaisessa yhdistelmässä jokin tietty piirre, jota hän haluaa tuleville pennuilleen. Kasvatuksessa tärkeintä on kissojen hyvä luonne, rodunomainen ulkonäkö sekä terveys. Pikku hiljaa kasvatustyö onkin tuottanut toivottua tulosta.
Mia harrastaa kissojensa kanssa paljon ulkoilua ja kissanäyttelyitä. Kissoilla on käytössä takapihalla kattoa myöten verkotettu kuisti, johon ne pääsevät ulkoilemaan päivittäin. Välillä lenkkeillään myös valjaissa tai kärryissä. Mia ottaa usein kissoja mukaan lyhyille kauppareissuille, jotta ne oppivat sietämään kulkemista, odottamista ja vieraita ympäristöjä. Kissat ovat oppineet nauttimaan myös autossa matkustamisesta ja istuvat penkillä omissa turvavöissään.
Mia haluaa painottaa sitä, että kissan kanssa voi viettää aktiivista ja sosiaalista elämää. Kissa oppii yhtä lailla kuin koirakin. Yleensä on kyse vain omistajan asenteesta ja aktiivisuudesta.
Lue lisää: Voiko kissaa kouluttaa?
Osallistu maksuttomalle kissan koulutuksen minikurssille!
Helmikeijun kotisivut löytyvät osoitteesta https://www.helmikeijun.net/

Lähteet:
Mia Kurttilan haastattelu 11.1.2021
Louisa Somerville. Kissarodut ja kissanhoito. 2009.