fbpx
kissan-hiekkalaatikko

Päältä kuljettava vai kopallinen kissanhiekkalaatikko?

Kissa on erittäin siisti eläin ja sillä tulee olla saatavilla puhdas kissanhiekkalaatikko. Mielellään useitakin. Suositus on, että hiekkalaatikoita olisi yksi enemmän kuin kissoja.

Blogiartikkeli sisältää affiliatelinkin, joka on merkitty (*)-merkillä.

Jos kissalla ei ole asianmukaista ja puhdasta paikkaa tarpeilleen, se saattaa pidättää virtsaa, vähentää juomista ja sairastua virtsatie- tai munuaissairauksiin. Siistin vessan puuttuessa kissa saattaa myös alkaa tekemään tarpeensa hänelle mieluisampiin paikkoihin, kuten pehmoiselle matolle tai sänkyyn.

Kissanhiekkalaatikon tulee olla rauhallisessa ja syrjäisessä paikassa, ei kulkureiteillä eikä metelöivän pesukoneen vieressä. Hiekkalaatikko kannattaa sijoittaa myös kauas kissan ruoka- ja juomakupeista.

Kissan jätökset kannattaa siivota laatikosta päivittäin ja pestä laatikko parin viikon välein. Laatikon puhdistuksessa ei kannata käyttää vahvasti hajustettuja puhdistusaineita, eikä etenkään sitrustuoksuja, sillä ne eivät ole kissoille yleensä mieluisia. Hiekkalaatikon edessä on hyvä olla matto, johon tassuihin tarttunut hiekka jää.

Hiekkalaatikon valintaan vaikuttavat mm. kissan ikä ja koko. Pennuille ja senioreille on hyvä olla matalareunainen hiekkalaatikko. Hiekkalaatikon tulee olla kissalle myös riittävän iso.

Avonaiseen hiekkalaatikkoon on kissan helppo mennä ja se on helppo puhdistaa. Umpinainen vessa tarjoaa kissalle yksityisyyttä ja vähentää hiekan ja hajujen kulkeutumista ympäristöön. Heiluriovesta kulkeminen vaatii kuitenkin hieman opettelua. Päältä kuljettava hiekkalaatikko edellyttää käyttäjältään ketteryyttä, että pääsee pujahtamaan kannessa olevasta aukosta laatikkoon ja sieltä pois.

Hiekkalaatikkoon kuljetaan päällä olevan reiän kautta.

Päältä kuljettava kissanhiekkalaatikko (*)

Päältä kuljettavaan kissanhiekkalaatikkoon mennään sisään katossa olevan reiän kautta. Laatikon etuna on se, että hiekka pysyy hyvin laatikossa, eikä sitä kulkeudu lattioille. Poistuessaan laatikosta kissa hyppää kannen päälle ja tassuihin tarttunut hiekka jää kanteen. Joissakin malleissa kansi on rei’itetty, joten hiekka tippuu kannen läpi takaisin laatikkoon.

Ns. ”kattovessa” sopii hyvin sellaisillekin kissoille, jotka pissaavat seisaaltaan tai laitoja pitkin, koska korkeiden reunojen ansiosta tarpeet pysyvät hyvin laatikossa, eivätkä valu. Umpinaiset sivut mahdollistavat myös sen, että laatikkoon voi laittaa reilusti hiekkaa ja tuotokset tulee sen takia myös peiteltyä hyvin. Päältä kuljettava kissanhiekkalaatikko sopii hyvin talouksiin, joissa on koiria tai pieniä lapsia, sillä korkeat laidat estävät heitä pääsemästä käsiksi laatikon sisältöön.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas!

Osallistu maksuttomalle kissan koulutuksen minikurssille!

Kissanhiekkalaatikoiden vertailua

Taloutemme kissamäärän lisääntyessä ajankohtaiseksi tuli uuden kissanhiekkalaatikon hankinta. Aiemmin kissojemme käytössä olivat kopalliset heiluriovelliset hiekkalaatikot, joiden edessä olivat pienet muovimatot keräämässä irtohiekkaa. Matoista huolimatta lattioilla lainehti hiekkaa, joka kulkeutui ympäri taloa. Jatkuvaan imurointiin kyllästyneenä päätin tutkia, löytyisikö vähemmän sotkevaa kissanvessaa. Vertailin netissä eri kissanhiekkalaatikoita ja luin ihmisten käyttökokemuksia niistä. Monet kissanomistajat kehuivat ”kattovessoja” nimenomaan siksi, että ne pitävät hiekat sisällään.

Niinpä päätimme ostaa päältä kuljettavan kissanhiekkalaatikon (*). Meidän nuorehkoille nartuille se on toiminut erittäin hyvin. Kaikki kolme kissaa oppivat jo heti ensimmäisenä päivänä käyttämään sitä ja se tuntuu olevan mieluisampi kuin heiluriovelliset vessat. Kuukauden koekäytön jälkeen päältä kuljettavan kissanhiekkalaatikon plussat ja miinukset ovat:

+  kissat oppivat nopeasti käyttämään sitä ja käyttävät mielellään

+ ympäristö pysyy siistinä, kissanhiekkaa ei ole enää niin paljon lattialla

+ laatikko on helppo siivota

– ei ole hajusuodatinta

kissanhiekkalaatikkko

Perinteinen umpinainen heiluriovellinen kissanhiekkalaatikko:

+ wc aukeaa päältä, joten se on helppo ja nopea puhdistaa

+ korotettu takaosa estää vuotoja

+ hajusuodatin

– heiluriovi jää vähän auki, jolloin hiekkaa lentää lattialle

Blogiartikkeli sisältää affiliate-linkin, joka on merkitty (*)-merkillä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan pienen komission tämän blogisivuston ylläpitoon. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.