fbpx
pitkäkarvainen kissa

Norjalainen metsäkissa – Lempeä jättiläinen

Norjalainen metsäkissa on kehittynyt luonnollisen valinnan seurauksena Norjan ankarassa ja kylmässä ilmastossa, jossa vain terveimmät ja voimakkaimmat yksilöt ovat selviytyneet jatkamaan sukua. Norjalaiset kiinnostuivat rodusta jo 1930-luvulla, mutta Suomeen rotu päätyi vasta vuonna 1979.

Norjalainen metsäkissa on suurikokoinen ja voimakasrakenteinen kissa. Urokset ovat selkeästi naaraita suurempia. Kissan turkki on kaksinkertainen. Pehmeää ja villavaa alusturkkia peittää pitkä vedenpitävä peitinkarva. Turkin lähes kaikki värimuunnokset ovat sallittuja. Norjalainen metsäkissa on ystävällinen, seurallinen, taitava kiipeilijä, terve ja leikkisä rotu.

Norjalainen metsäkissa valloitti Helin sydämen

Ilomantsissa asuva Heli Keränen oli pitkään haaveillut norjalaisen metsäkissan tyyppisestä kissasta. Heli ihaili norjalaisen metsäkissan näyttävää ulkomuotoa, pitkää turkkia, paksuja tassuja, tupsukorvia ja ihanaa metsäkissakatsetta. Vuonna 2013 Heli bongasi myynti-ilmoituksen punaisesta metsäkissakissaneidistä. Kissa oli jo luovutusikäinen, joten se pääsi heti muuttamaan Helin kotiin. 

Leikkisä norjalainen metsäkissa
Murun leikkihetki. Helin ensimmäinen norjalainen metsäkissa. (Kuvaaja: Heli Keränen)

Heli oli tyytyväinen, että päätyi ostamaan nimenomaan rotukissan. Oli mukava saada pentu luotettavalta kasvattajalta, joka oli huolehtinut pennun hoidosta täydellä sydämellä ja asianmukaisesti. Helillä oli aiemmin ollut myös kaksi maatiaiskissaa, joista toisen lähtökohdissa olisi ollut paljon parantamisen varaa.

Ensimmäisen metsäkissan myötä Heli rakastui rotuun yhä enemmän ja janosi lisää tietoa rodusta ja rotukissakasvatuksesta. Heli suoritti kasvattajan peruskurssin ja haki kasvattajanimeä Kissaliitosta. FI*Glyrien’s kasvattajanimi myönnettiin vuonna 2014. Samana vuonna Heli hankki toisen norjalaisen metsäkissan, jonka valinta olikin paljon perusteellisempi kuin ensimmäistä kissaa hankkiessa.

Ensimmäinen FI*Glyrien’s pentue syntyi marraskuussa 2014. Pentueesta jäi kotiin kasvamaan ihana ja omapäinen kilpikonnavärityksinen neiti, joka ihastutti upealla luonteellaan jo pienestä pitäen. Kotiin on jäänyt yhteensä viisi omaa kasvattia ja tällä hetkellä Helillä on yhdeksän norjalaista metsäkissaa.

Tähän mennessä FI*Glyrien’s:lle on syntynyt kuusi pentuetta, joissa on ollut yhteensä 18 pentua. Jokainen kasvatti on Helille todella tärkeä. Jokainen pentu on hurmannut Helin omalla persoonallaan ja luonteellaan, mikä on vahvistanut entisestään rakkautta rotua kohtaan. Välillä on ollut hankala luopua näistä pikku hurmureista, mutta onneksi jokaiselle pennulle on löytynyt ihana koti, jossa kissat saavat elää arvokasta elämää rakastettuina perheenjäseninä. 

Heli käy silloin tällöin kissojensa kanssa näyttelyissä. Siellä on mukava tavata toisia kissaihmisiä sekä nähdä muiden upeita kissoja. Samalla saa myös arvokasta palautetta omasta kissasta ja sen rotuominaisuuksista. Toki näyttelyissä joskus menestyminenkin tuntuu mukavalta, mutta se ei ole kuitenkaan pääasia.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin!

Osallistu maksuttomalle kissan koulutuksen minikurssille!

Norjalaiset metsäkissat rakastavat kiipeilyä ja hyppimistä

Turvallinen ulkoilu kuuluu olennaisena osana Helin kissojen elämään. Kissoilla on käytössä ulkotarha, jonne ne pääsevät kulkemaan tuuletusikkunaan rakennetun kissaluukun kautta. Tarhassa on erilaisia tasoja ja makuupaikkoja, joista voi tähystää turvallisesti. Helin kasvattamat herkulliset ohranversot maistuvat kissoille. Toisinaan Heli ulkoiluttaa kissoja myös valjaissa.

Norjalaisia metsäkissoja ulkoilemassa tarhassa
Norjalaiset metsäkissat ulkoilevat mielellään. (Kuvaaja: Heli Keränen)

Säännölliset leikkihetket kuuluvat myös arkirutiineihin. Välillä meno on hurjaa, kun isokokoiset norjalaiset metsäkissat juoksevat yhtä villisti kuin pennut.

Kissat pääsevät myös usein poseeraamaan kameralle, kun Heli innostuu kuvaamisesta.Osa kissoista nauttii selvästi poseeraamisesta, mutta joskus osa puolestaan luo tiukan metsäkissakatseen ikään kuin sanoen, että nyt riittää jo kuvaaminen.

“Norjalainen metsäkissa tulee hyvin toimeen myös muiden eläinten, kuten koirien kanssa. On mukava seurata, miten hyviä kavereita kissat ja koirat voivatkaan olla. Norjalainen metsäkissa sopeutuu hienosti myös lapsiperheeseen,” Heli toteaa.

Norjalaisen metsäkissan turkin hoidossa on paljon yksilöllisiä eroja. Helin kissoista osalle riittää pelkkä harjaaminen silloin tällöin ja osalla turkki vaatii säännöllistä pesua ja harjaamista. Leikkaamattoman kissan turkki rasvoittuu hieman helpommin kuin kastraatin.

Heli käyttää kissojensa pesussa laadukkaita pesuaineita. Aineet eivät saa pehmentää turkkia liikaa, koska norjalaisen metsäkissan päällyskarva tulisi olla hieman karhea. Kissat on totutettu turkinhoitoon jo pentuna, joten hoitotoimet sujuvat hyvin rennosti.

Heli kertoo, että norjalainen metsäkissa on luonteeltaan kiltti, sosiaalinen, kekseliäs, utelias ja älykäs. Joskus kissat viihtyvät omissa oloissaan, mutta välillä ne haluavat paljon huomiota ja rapsutuksia. Jo pelkkä katse saa norjalaisen metsäkissan kehräämään ja leipomaan tassuillaan puhumattakaan siitä kiitollisuudesta minkä saa, kun silittelee ja rapsuttelee. Osa kissoista tulee mielellään nukkumaan syliin, mutta osa nauttii rapsuttelusta vain vieressä. 

Heli on yllättynyt siitä, miten kissa voikin olla niin älykäs ja keksiä kaikenlaista. Esimerkiksi kaappien ovien avaaminen sujuu hyvin näppärästi. Kissat ovat mielellään mukana päivän touhuissa ja tutkivat kaikkea uutta ja ihmeellistä. On ilo tulla töistä kotiin, kun vastassa on aina yhtä hyväntuulinen kehräävä mussukka, joka tulee jalan juureen tervehtimään ja kellimään.

Lähteet:

https://glyrien-s.webnode.fi/

Heli Keräsen haastattelu 13.5.20021

https://www.norjalainenmetsakissa.fi/rotuesittely

Lue lisää: Ragdoll – viisas, rauhallinen ja koiramainen kissa

1 ajatus aiheesta “Norjalainen metsäkissa – Lempeä jättiläinen”

  1. Paluuviite: Karvattomat kissat Kalevi ja Kerttu ovat aktiivisia ja seurallisia - Active Cat

Kommentointi on suljettu.