fbpx
Miten estää kissan hiekkaa leviämästä lattioille

Miten estää kissanhiekkaa leviämästä lattioille?

Tässä blogikirjoituksessa kerron muutamia kokeilemiani keinoja, miten estää kissanhiekkaa leviämästä lattioille.

Vaikka hiekka varpaiden alla tuntuu kesällä ulkona miellyttävältä, sisällä asunnossa se saa päinvastaisia tuntemuksia. Jo hetken kuluttua imuroinnista hiekkaa on jälleen vaeltamassa hiekkalaatikosta pitkin lattioita. Ärsyttää ja turhauttaa! 

Kissanhiekkaongelmaan olen kokeillut vuosien varrella erilaisia kissanvessoja, edusmattoja ja puupohjaista kissanhiekkaa.

Itse tehty kissanvessa eteisellä vähentää hiekan kulkeutumista lattialle

Olin nähnyt joskus kuvan kaapista, josta oli rakennettu omalla eteisellä oleva kissanvessa. Sopivaa kaappia meillä ei ollut, mutta ajattelin vanhan puulaatikon ajavan saman asian. 

Irrotin puulaatikon toisesta päädystä pari lautaa kissan kulkuaukkoa varten. Puulaatikon pohjalle laitoin palan vanhaa parvekemattoa keräämään irtohiekat. 

puulaatikosta tehty kissanvessa
Vanhasta puulaatikosta sai helposti tuunattua kissanvessan.

Ostin kissanhiekkaa varten avonaisen muovilaatikon, jonka reunasta sahasin rautasahalla palan pois, jotta kissojen on helpompi kulkea tarpeille. Hion vähän laatikon sahattua reunaa, ettei se jäänyt teräväksi. 

Lopuksi kaadoin hiekat muovilaatikkoon ja jäin odottelemaan käyttäjiä. Aluksi puulaatikon kansi oli auki, jotta kissat saivat rauhassa tutustua uuteen vessaansa. 

Kissat hyväksyivät vessan omakseen ja se on ollut ahkerassa käytössä. Lisäsin puulaatikon eteen vielä muovisen puoliympyrän mallisen edusmaton nappaamaan loputkin hiekanmurut.

Jätökset on helppo kerätä hiekkalaatikosta puulaatikon kantta nostamalla. Alusmaton ja edusmaton olen imuroinut 1-2 kertaa viikossa. 

Päältä kuljettava kissavessa on helppo puhdistaa

Myös päältä kuljettava kissanhiekkalaatikko on vähentänyt hiekan määrää lattioilla(*). Kissa kulkee katon kautta hiekkalaatikkoon, jolloin enin hiekka jää tassuista nypylämäisen kannen päälle. Nostamalla kantta kannelle kertynyt hiekka valuu takaisin laatikkoon. 

päältäkuljettava-kissanvessa
Päältäkuljettava kissanvessa kerää irtohiekat kohokuvioisen kannen päälle(*).

Koska kissanvessa on korkeareunainen ja sisältä saumaton, se sopii hyvin kissoille, jotka pissivät “pitkin seiniä”. Katon kautta kuljettava kissanvessa on oiva valinta myös lapsi- ja koiraperheille.

Mielestäni lattiat ovat pysyneet puhtaampana puulaatikkokissanvessaan ja päältäkuljettavaan kissanhiekkalaatikkoon siirtymisen jälkeen. Aiemmin kissoilla oli käytössä avolaatikko ja heiluriovellinen hiekkalaatikko.

Lue lisää: Päältä kuljettava vai kopallinen kissanhiekkalaatikko?

Onko hyvä kissanhiekka kallista?

Kissanhiekkamatot keräävät kissan tassuissa kulkeutuvaa hiekkaa

Hiekan vähentämiseen lattioilla olen hankkinut myös pari erilaista kissanvessan edusmattoa. Toinen on Trixien puoliympyrän muotoinen muovimatto (*). Se pysyy hyvin paikoillaan lattialla nihkeän pintansa ansiosta ja hiekanmurut uppoutuvat maton verkkomaiseen rakenteeseen.

kissanhiekkamatto
Hiekkalaatikon edusmatto pysäyttää irtohiekan kulkeutumisen kissanvessasta lattioille(*).

Toinen kissanvessan edusmatto on EVA, jossa hiekka siivilöityy kaksikerroksisen maton väliin. Kerääntyneen hiekan voi kaataa takaisin kissanhiekkalaatikkoon. Matto kerää ihan mukavasti hiekkaa ja on helppo puhdistaa. Ainoa miinuspuoli on se, että maton pohja on vähän liukas, eikä sen pysy hyvin paikallaan.

Paakkuuntuva puupohjainen kissanhiekka on ekologinen vaihtoehto

Yksi vaihtoehto vähentää kissanhiekan määrää lattioilla on vaihtaa hiekka pellettiin tai puupohjaiseen hiekkaan. Olen kokeillut parin kuukauden ajan puupohjaista Cat’s Best Original kissanhiekkaa(*) kodinhoitohuoneemme avonaisessa kissanhiekkalaatikossa, koska tavallinen kissanhiekka muuttui kosteilla lattioilla ikäväksi liejuksi ja kuivuttuaan oli hankalaa poistaa.

puupohjainen kissanhiekka
Puupohjainen kissanhiekka on pehmeää ja hienojakoisempaa kuin pelletit.

Yllätyin positiivisesti puupohjaisen kissanhiekan tehosta ja aion lisätä sen käyttöä jatkossa. Se sitoo hyvin hajut ja pissat, ei juurikaan leviä lattioille, on 100% kompostoituvaa ja kevyttä kantaa. Puukuivikkeen sanotaan imevän itseensä 700% oman painonsa verran nestettä. Pissapaakut eivät ole niin kiinteitä kuin tavallisessa kissanhiekassa, mutta silti helposti kerättävissä.  

Edelleen hiekanmuruja pyörii lattioilla, mutta onneksi vähemmän kuin ennen. Ehkä robotti-imuri olisi yksi keino ongelmaan🤔. Kuulisin mielelläni, mitä keinoja sinä olet kokenut toimiviksi, miten estää kissanhiekkaa leviämästä lattioille?

Huom! (*)-merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen linkin kautta saan pienen komission Active Cat -blogisivuston ylläpitoon. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *