fbpx
mita-ruohoa-kissalle

Mitä ruohoa kasvattaa kissalle?

Miksi ja mitä ruohoa kissalle kannattaisi kasvattaa? Ulkoillessa kissat syövät usein ruohoa tai muuta kasvillisuutta. Ei tarkkaan tiedetä mistä se johtuu, mutta epäillään, että ruohon avulla kissa pitää vatsansa ja ruoansulatuselimistönsä kunnossa. Tai kenties kissa hakee luonnonkasveista kuitua, jota se ei saa ravinnostaan tarpeeksi.

Koska kissalla on luontainen tarve syödä ruohoa tai muuta vihreää, kannattaa sille olla tarjolla omaa sallittua syötävää. Tällöin huonekasvitkin saavat todennäköisemmin olla pureskelulta rauhassa.

Ruoho ehkäisee karvapallojen muodostumista

Kissat nuolevat turkkiaan ja nielevät karvoja. Niiden ruoansulatuselimistö ei pysty kuitenkaan sulattamaan karvoja, joten ajan saatossa karvoista saattaa muodostua vatsaan karvapalloja. 

On hyvä, jos kissa oksentaa karvapallot pois, sillä jos karvaa kerääntyy liikaa vatsaan ja suolistoon, ne saattavat aiheuttaa suolitukoksen. Kissanruoho auttaa karvojen kulkeutumista elimistössä eteenpäin, jolloin karvapalloja ei ehdi muodostua.

Ruohon syöminen saattaa vähentää suolistoloisia

Tiede-lehdessä vuonna 2019 julkaistun artikkelin mukaan yhdysvaltalaiset eläinlääketieteen tutkijat saivat selville, että ruohon syöminen voi olla eläimen tapa häätää suolistoloisia. Ruohon syöminen ei toki tarkoita sitä, että kissalla olisi välttämättä matoja. Ennemminkin on kyse tavasta, joka on periytynyt kissoille niiden villeiltä esivanhemmilta. 

Kissat eivät opi tapaa toisiltaan tai emoiltaan, vaan se on sisäsyntyinen. Vaikkei ruoho matolääkettä olekaan, huonosti sulava kasvimassa voi auttaa vähentämään loiskuormaa kissan suolistossa.

Lue lisää: Mitä kissa ei saa syödä

Mitä ruohoa tarjota kissalle? 

Kissanruoho on luonnollinen apu ruoansulatukseen ja erityisesti sisäkissoille sitä olisi hyvä olla tarjolla. Ruohoa voi kasvattaa itse tai ostaa vihannesosastolta ruukun valmiiksi kasvatettua vehnänorasta. 

Kissanruohoa voi kasvattaa ympäri vuoden. Kissanruohoksi sopivia viljalajeja ovat mm. kaura, ohra, vehnä ja maissi. 

Rairuohoa ei suositella kissoille, koska sitä ei ole tarkoitettu syötäväksi vaan koristeeksi, ja sen siemenissä voi olla sienikasvustoa, joka on myrkyllistä.

Kaupoissa on myynnissä erilaisia viherkasveja, joiden pakkausmerkinnöistä voi saada sellaisen kuvan, että ne on tarkoitettu kissojen ruokintaan. Niitä saatetaan markkinoida kissan kuvin, ja jo pelkästä kasvin nimestäkin voi luulla, että se on tarkoitettu kissoille. 

Esimerkiksi Lidlissä on ollut myytävänä rönsymäistä kissanruoho-nimistä viherkasvia, mutta nimestään huolimatta se on sopimaton kissoille ja jopa myrkyllinen. Viralliselta nimeltään kasvi on niilinkaisla tai sädekaisla.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas!

Osallistu maksuttomalle kissankoulutuksen minikurssille!

Kissanruohon kasvattaminen:

  1. Laita laakeaan astiaan multaa noin 3 cm.
  2. Kylvä siemenet mullan päälle tiheään.
  3. Ripottele siementen päälle hento multakerros niin, että siemenet juuri ja juuri peittyvät. Maissin siemenet kannattaa istuttaa noin yhden cm:n syvyyteen, koska ne ovat niin isoja.
  4. Kastele kylvös tasaisesti suihkepullolla.
  5. Aseta  kylvös valoisaan paikkaan huoneenlämpöön ja pidä se kosteana. Siemenet itävät muutamassa päivässä.
  6. Tarjoa kissalle ruohoa, kun se on noin 4-5 cm korkeaa.

Maukas-kissanruoho on kotimainen siemensekoite, joka sopii kaikille lemmikeille.*

Helppo vaihtoehto on myös kotimainen Maukas-kissanruoho.*  Se sisältää vermikuliittia sekä kauran, ohran, vehnän ja heinän siemenseosta. 

Vermikuliitti on luonnonmukaista savimineraalia, joka pitää siemenkylvöksen kasvualustan hyvin kosteana ja kuohkeana. 

Maukas-kissanruoho kasvatetaan kastelemalla kasvualusta kosteaksi ja sijoittamalla astia valoisaan paikkaan. Kun kasvualusta pysyy kosteana, siemenet alkavat itää noin 4 päivässä.

kissa syö ruohoa

Nelli tutkimassa maissin eli popcornin jyvistä kasvatettua heinää. Maissinversot ovat aika leveitä ja jykeviä.

Omia kokemuksia kissanruohon kasvatuksesta

Olen kasvattanut kissoille ruohoa ohran ja maissin siemenistä multaan kylvämällä sekä kokeillut erilaisia valmiita kasvualustoja. Siementen kylvämisen jälkeen astia kannattaa laittaa kissojen ulottumattomiin, koska multa houkuttelee kaivelemaan. 

Vermikuliitin kastelemisessa kannattaa olla tarkkana, liian kostea pinta nimittäin homehtuu helposti. Toki astian pohjaan voisi tehdä reikiä, joista liika vesi valuisi pois.

Jos kissa nyhtää ruohoa juurineen, voi kokeilla kylvöastian laittamista muoviverkon (esim. sipuliverkon) sisälle. Ruoho pääsee kasvamaan verkon rei’istä läpi, mutta verkko pitää kasvualustan paikoillaan kissan syödessä ruohoa.

Meidän kaikki kolme kissaamme mutustelevat mielellään ruohoa. Olipa se sitten ulkona maassa kasvanutta tai sisällä purkissa. Harmi, että sisällä kasvatetut ruohot ovat aika lyhytikäisiä, siksi niitä kannattaa kylvää useaan astiaan samalla kertaa.

Lähteet:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/lemmikin-ruohon-syonti-kehittyi-loisia-vastaan

Huom! (*)merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan komission, jonka avulla voin ylläpitää Active Cat -blogisivustoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.