Mirrit retkeilee ja asuu retkeilyautossa ympäri vuoden
Keväällä 2022 Tuula Väänänen muutti kissansa Ronjan kanssa asumaan retkeilyautoon. Mirrit retkeilee nostokatollisella Fiat Caradolla (cv640), joka on vuoden 2022 mallia. Autoon muutto ja retkeileminen on tuonut mukanaan juuri sitä vapautta, jota Tuula elämäänsä kaipasi.
“On vapaus tulla, mennä ja pysähtyä. Elämä on nyt. Maailmassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Elämä on kuin suora lähetys ja musta tuntuu just nyt siltä. Haluan elää tätä suoraa lähetystä”, Tuula kertoo.
Retkeilyautossa kulkee mukana kaikkein välttämättömimmät tavarat ja rakas kissa, Ronja. Ronja on rodultaan siperiankissa ja täytti viime kesänä (2023) kuusi vuotta. Tuula kertoo Ronjan olevan luonteeltaan rauhallinen, lempeä, hyväntahtoinen ja tuttujen ihmisten seurassa todella sosiaalinen.
Ronja nautiskelemassa päivälevosta retkeilyauton pöydällä. Kuva: Tuula Väänänen.
Ulkona parkkialueilla Ronja ei halua olla vieraiden ihmisten kanssa tekemisissä ja suuntaa kulkunsa päättäväisesti autoa kohti. Jos sen sijaan auton sisälle tulee täysin vieras ihminen, Ronja ottaa hänet oitis ystäväkseen, tunkee syliin, antaa silittää ja paijata. Se tuntuu ikäänkuin sanovan “Oi, kuka sä oot? Missä sä oot ollu kaikki nää vuodet? Ihana kun tulit!”
“Autossa asumisen aikana Ronjasta on kehkeytynyt sylikissa, jota se ei aiemmin ole ollut. Mun sylissä viihtyy hyvinkin paljon. Ja tohtii vieraidenkin ihmisten läsnäollessa käydä selälleen ja paljastaa vatsansa, mikä on aikamoinen luottamuksen osoitus.”
Ronja nukkuu mielellään päivisin apukuskin penkillä ja öisin Tuulan vieressä peiton alla ihan kyljessä kiinni. Kesällä sen lempipaikka on nostokatolla, jonne se kipuaa teleskooppitikkaita pitkin. Sieltä on loistavat näköalat tiirailla hyttysverkon läpi ulkoelämää. Videolla Ronja näyttää hyppynsä nostokatolle.
Parasta retkeilyautossa asumisessa on vapaus
“Parasta retkiksessä asumisessa on ehdottomasti vapaus. Me voidaan valita meidän yökortteeripaikat ja vapaa-ajanviettopaikat ihan mistä vaan. Ja myös Ronjan kannalta on tosi mahtavaa, että pystyn tarjoamaan hänelle erilaisia paikkoja, mitä se voi mennä katsomaan ja tutkimaan.”
“Ronjasta on paljastunut seikkailija. Me on nähty ja kuultu monta tarinaa. Sulan maan aikana ulkoillaan paljon ja pitkälti Ronjan ehdoilla. Metsä ja vesi on elementtejä, joiden äärelle mielellään hakeudun. Välillä ollaan istuttu puolikin tuntia kannon tai kiven päällä katsoen metsää tai järveä ja kuunneltu hiljaisuutta.”
Ronja nauttimassa auringonlaskusta Mikkelissä Valkeajärven rannalla. Kuva: Tuula Väänänen.
Tuula ulkoiluttaa Ronjaa päivittäin valjaissa. Kahdeksan metrin flexin varassa Ronja pääsee nuuskuttelemaan ympäristöä, kiipeämään puihin ja juoksemaan pikku spurtteja. Ronja vaanii mielellään lintuja, jäniksiä ja oravia, mutta Tuula ei anna sen niitä pyydystää. Sen sijaan muutama metsähiiri ja päästäinen on jäänyt kissan hyppysiin, joita Ronja ylpeänä esitteli emännälleen.
Tuula suosii leirintäalueiden sijaan puskaparkkeja, koska ne ovat rauhallisia. Siellä ei ole Ronjalle häiriötekijöitä eli ihmisiä tai koiria.
Lue myös: Siperiankissa tarkenee hyvin talvellakin
Lappi ja Pohjois-Norja hurmasivat maisemillaan
Tuula on kiertänyt retkeilyautollaan ympäri Suomea, mutta työpaikka pidättelee enimmäkseen Päijät-Hämeen alueella. Viime kesänä Tuula ja Ronja lomailivat parin viikon ajan Lapissa ja piipahtivat myös Norjan puolella.
“Maiseman muutos Suomen tuntureiden jälkeen oli huikea, suorastaan pysäyttävä. Maasto muuttui välittömästi, kun ajoi Suomen rajan yli Norjan puolelle. Siellä sai kurvailla vuoristojen ja vuonojen välissä. Maisemat helli silmiä ja sielua. Kävin myös uimassa Enontekiöllä Vuontisjärven hyisessä vedessä.”
Matkareitti kulki muun muassa seuraavien paikkakuntien läpi: Imatra, Koli, Kajaani, Levi, Kittilä, Vuontispirtti, Kilpisjärvi, Alta, Muonio, Jämsä, Tuusula ja Lahti. Ajokilometrejä kertyi 3451 ja ajotunteja 51. Itä-Lappi jäi Tuulalta ja Ronjalta vielä näkemättä, mutta se onkin sitten oma reissunsa joskus tulevaisuudessa.
Tuula muistuttaa, että matkustaessa kissan kanssa Norjaan kissan tulee olla tunnistusmerkitty tatuoinnilla tai mikrosirulla, kissalla on oltava EU:n hyväksymä lemmikkieläinpassi ja raivotautirokotus.
Retkeilyautossa asuminen on talvisin haastavaa
Tuula kokee haastavimmaksi retkeilyautossa asumisessa talvet. Ronja ulkoilee hyvin vielä 15 asteen pakkasessa, mutta sitä kylmemmässä säässä se ei enää viihdy ja silloin ulkoilut ovat nopeita pyrähdyksiä pihalla. Pakkaspäivinä Tuula leikittää Ronjaa ja opettaa sille pieniä temppuja, kuten tassun antamista ja “yläfemmaa”. Ronjan lempileikki on saalistaa lankaa tai narua. Ronja seuraa myös mielellään ikkunasta ulkoelämää.
TIlaa ilmainen “10 vinkkiä kissan aktivointiin”-opas!
Osallistu maksuttomalle “Kissan koulutuksen minikurssille”!
Ronja ei ole tehnyt autossa mitään tuhoja. Tuula arvelee sen johtuvan siitä, että Ronjalla on riittävästi virikkeitä elämässään. Uudet paikat ja hajut aktivoivat paljon. Kynnet Ronja teroittaa auton mattoihin ja tarpeilla se käy sängyn alla olevassa hiekkalaatikossa.
Ronjasta lähtee paljon karvaa, jota löytyy kaikkialta, kahvikupista lähtien. Päivittäisiin rutiineihin kuuluukin auton imurointi ja pöytien pyyhintä. Ovet ja ikkunat on muistettava pitää retkeilyautossa kiinni, jotta kissa ei pääse karkaamaan.
Mirrit retkeilee jatkossakin
“Suunnitelmissa on jatkaa tätä autoelämää toistaiseksi pysyvästi. Autossa elämistä tuli täyteen nyt vuosi ja yhdeksän kuukautta. Vielä ei ole ajatusta lähteä etsimään kämppää. Jos elämään tulee joku muutos tai syy, että tämä ei enää toimi, niin sitten varmasti palataan kiinteään asuntoon. Niin kauan kuin kaikki sujuu meillä hyvin ja pysytään terveinä, jatketaan Ronjan kanssa tätä Mirrit retkeilee tarinaa.”
“Mä oon niin iloinen, kun mulla on tuo kissa. Ronjasta on paljon iloa ja seuraa, sen touhuja on hauska seurata. Ronjan kanssa saa nauraa joka päivä. Se on hauska tapaus. Ronja on tullut mun elämään tuodakseen minut takaisin metsään. Voi vain olla ja nauttia tästä hetkestä ❤️”
Voit seurata Mirrien retkeilyä YouTubessa
Tuula Väänäsen haastattelu 7.1.2024