fbpx
Maine coon rotuinen kissa

Maine coon – maailman suurin kissarotu

Maine Coonin alkuperään liittyy monenlaisia tarinoita. Villeimmän tarinan mukaan Maine Coon olisi kissan ja pesukarhun risteytys. Maine Coon on mieltynyt veteen, sille on tyypillistä nousta takajaloilleen tarkkaillessaan ympäristöään  ja sen häntä muistuttaa erehdyttävästi pesukarhun häntää. Maine Coon onkin saanut nimensä pesukarhusta (racoon) ja Yhdysvaltojen koillisimmasta osavaltiosta Mainesta.

Maine coonit ovat leikkisiä ja oppivaisia

Todellisuudessa Maine coonit ovat laivakissojen jälkeläisistä syntynyt risteymä. Mainen ankarat talvet ja kylmä ilmasto kehittivät Maine Coonista vahvan ja vastustuskykyisen kissan. Se ei ole siis ihmisten luoma risteytys vaan luonnollisesti muodostunut rotu.

Maine coonit ovat suuria ja voimakkaita kissoja. Urokset painavat noin 6-10 kg ja naaraat 4-7 kg. Maine coon on täysikasvuinen vasta 3-vuotiaana. Maine coonien tunnusomaisia piirteitä ovat muhkea turkki, kulmikas kuono, pöllön katse ja tupsukorvat. 

Maine coonin turkki on tuuhea, lyhyt hartiolla, mutta pitkä vatsan kohdalla, takajaloissa ja hännässä. Varpaiden välissä tulee olla karvatupsut ja kaulus on toivottava. Maine cooneilla on laaja värikirjo. Niitä tavataan kaikissa samoissa väreissä ja väriyhdistelmissä kuin maatiaiskissojakin.

Maine coonit ovat erittäin sosiaalisia ja tulevat hyvin toimeen toisten kissojen ja myös koirien kanssa. Maine coon seuraa usein ihmisen perässä, se kaipaa huomiota ja tarvitsee leikkikaverin. Yksin ollessaan ne pitkästyvät helposti ja voivat purkaa energiansa epätoivotulla tavalla.

Blackcurrant -kissala kasvattaa Maine coon-kissoja Varsinais-Suomessa

Blackcurrant kissalan perustajan Milla Puikkosen lapsuuden kodissa oli aina kissoja. Puolipitkäkarvaisen maatiaiskissan Pamelan ansiosta Milla viehättyi erityisesti kissoihin, joilla on turkkia. Rotukissoista Milla ihastui ensimmäisenä persialaisiin kissoihin ja hänellä on ollutkin niitä kaksi lemmikkinä. Milla kävi myös tuolloin ensimmäisiä kertoja kissanäyttelyssä turistina ihmettelemässä siellä tapahtuvaa toimintaa.  

Milla hankki ensimmäisen Maine coon-uroksen vuonna 2010 Vuorensinen kissalasta. Samana vuonna hän kävi Turun rotukissayhdistyksen järjestämän kasvattajakurssin ja aloitti kissanäyttelyharrastuksen. Milla löysi sopivan tyttöcoonin Portugalista Artsycats-kissalasta ja Luna muutti Millan luokse 2013. Syksyllä 2014 kissalaan syntyi ensimmäinen pentue. Samana syksynä Milla kävi vielä Kissaliiton sähköisen kasvattajakurssin.

Nykyään Milla elää leppoisaa kissaperheen elämää yhdessä avomiehensä ja kahdeksan cooninsa kanssa.  Perheessä ei ole lapsia, mutta kissat ovat perheenjäseniä, joita kasvatetaan  huolenpidolla ja rakkaudella. Koti on kissojen valtakuntaa, josta on pyritty luomaan niille mielekäs ja virikkeellinen elinympäristö raapimapuineen, nukkumapaikkoineen ja leluineen. Kissat ulkoilevat mielellään omassa tilavassa tarhassaan, josta käsin ne voivat seurata luonnon ihmeitä.

Lue myös: Villikissamainen bengali on aktiivinen rotu

Maine coonit ovat koiramaisia kissoja

Milla Puikkosen mukaan Maine coonit ovat seurallisia ja aktiivisia kissoja, jotka haluavat olla kaikissa kodin askareissa mukana. Jos niillä ei ole aktiviteettia, ne järjestävät sitä itse.

Milla kertoo, että Maine coonin puolipitkäkarvainen turkki vaatii säännöllistä pesua ja harjausta. Turkin laaduissa on eroa, toisilla turkki rasvoittuu ja takkuuntuu helpommin kuin toisilla.

Milla harrastaa kissojensa kanssa kissanäyttelyissä käymistä. Vuonna 2019 Milla osallistui ensimmäistä kertaa kasvattajaluokkaan Maine Coon -yhdistyksen vuoden kissa -kilpailuun ja sijoittui hienosti kolmanneksi. Tuloksesta hän on todella kiitollinen ja iloinen.

Maine coon rotuinen kissa
Oren poseeraa kissanäyttelyissä. Kuvaaja: Sirpa Saari

Kesäisin Milla viettää kissojensa kanssa paljon aikaa kesämökillä. Mökillä kissoilla on käytössä iso metsäinen tarha, joka onkin heidän suosikkinsa. Joskus Milla ulkoiluttaa kissoja myös valjaissa.

Milla pyrkii leikittämään kissojaan joka päivä. Kissojen suosikkilelu on pieni pörröinen pallo, jota on mukava noutaa ja kantaa suussa. Kissojen lempinukkumapaikka on raapimatynnyrin korkein peti ja mieluisin ruoka tonnikala.

Milla haluaa pitää kasvatustyön harkittuna ja pienimuotoisena. Pentueita syntyy yksi tai korkeintaan kaksi vuodessa. Millan tavoitteena on kasvattaa terveitä, isokokoisia, rodun mukaisia ja hyväluonteisia Maine cooneja. Kissat testataan monipuolisesti perinnöllisten sairauksien varalta ja kissalasta otetaan säännöllisesti myös sienitesti.

Rotua harkitsevia Milla kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä kasvattajiin tai vierailemaan kissanäyttelyissä, joissa voi tutustua eri ikäisiin ja värisiin Maine cooneihin. “Maine coonit ovat oikein ihana rotu. Ne ovat seurallisia lempeitä jättiläiskissoja, jotka tarvitsevat ympärilleen tilaa ja seuraa”, Milla toteaa.

Milla kokee eläinsuojelun tärkeänä ja onkin toiminut  Suomen eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) eläinsuojelukummina jo yli kymmenen vuotta.

Lähteet:

Milla Puikkosen haastattelu 26.9.2021

http://blackcurrant.arkku.net/dio.php

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *