Kissan saapuminen uuteen kotiin on merkityksellinen hetki sekä omistajalle että kissalle. Ilmassa on jännitystä ja innostusta uudesta perheenjäsenestä. Kissan hankinta tuo tullessaan myös vastuuta; omistajien tulee huolehtia kissasta, tarjota sille turvallinen ympäristö, ruokaa, hoitoa ja rakkautta.
Kun kissa tulee uuteen kotiin
Kissa kotiutuu paremmin, jos pystyt viettämään sen kanssa mahdollisimman paljon aikaa heti muuton jälkeisinä päivinä ja viikkoina. Koti kannattaa rauhoittaa aluksi vierailta ja kovilta ääniltä, jotka voivat stressata kissaa.
Ennen kissan saapumista kotiin, on tärkeää varmistaa, että koti on turvallinen ja kissaystävällinen. Poista kissan ulottuvilta myrkylliset kasvit, vaaralliset kemikaalit ja esineet, joihin se voi satuttaa itsensä. Pieni kissanpentu saattaa sulloutua yllättävän pieniin koloihin, kuten vaikkapa sohvan rakenteisiin tai takan ilmanottoaukkoon.
Lue lisää: Mitä kissa ei saa syödä
Mitä tavaroita kissalle pitää hankkia?
Ennen kun kissa tulee uuteen kotiin, varmista että kissalla on oma:
- juoma- ja ruokakuppi sekä kissanruokaa
- hiekkalaatikko, jossa on kissanhiekkaa tai pellettejä
- hiekkalaatikon puhdistuslapio
- raapimapuu
- leluja
- nukkumapaikka
- ulkoilutusta varten valjaat ja hihna tai ulkotarha
- kantokoppa
- harja
- kynsisakset
Olisi hyvä, että kissanhiekkalaatikko ja hiekka olisivat samantyylisiä, joita kissa on tottunut aiemmin käyttämään. Pennulle sopii parhaiten matalareunainen laatikko, johon on helppo mennä.
Jos haluat vaihtaa kissanhiekkalaatua tai hiekasta puupellettiin, tee hiekan vaihto pikkuhiljaa. Sekoita uutta kuiviketta vanhaan tuttuun ja lisää uuden kuivikkeen määrää vähitellen. Kissan jätökset kannattaa siivota laatikosta päivittäin ja pestä laatikko parin viikon välein.
Järjestä kissan ruokailupaikka etäälle hiekkalaatikosta. Aluksi kissalle kannattaa tarjota samaa ruokaa, jota se on aiemmin tottunut syömään ja lisätä uutta ruokaa vähitellen.
Lue lisää: Mitä kissalle ruoaksi?
Aktivoi kissan luonnollista saalistusviettiä
Kissa metsästää luonnossa 10-20 pikkueläintä päivässä ja suurin osa sen ajasta kuluu ravinnonhankintaan. Kissa on sopeutunut syömään pieniä annoksia useita kertoja päivässä, joten ihanne olisi, jos sille voisi antaa noin viisi pientä ruoka-annosta vuorokaudessa.
Sisäkissan metsästystarvetta voi tyydyttää piilottamalla tai heittelemällä sille ruokaa tai tarjota ruoka erilaisista aktivointileluista. Kissan kanssa voi myös ensin leikkiä vaikkapa huiskalla ja leikin jälkeen tarjota ruuan. Kun kissa joutuu näkemään vaivaa ruokansa eteen, syöminen on palkitsevampaa.
Virtaava vesi houkuttelee kissaa juomaan.
Kissalla tulee olla aina tarjolla raikasta vettä. Vaihda puhdas kylmä vesi päivittäin juoma-astiaan. Kissa voi juoda mielellään myös virtaavaa vettä suoraan hanasta tai juoma-automaatista.
Lue lisää: Kissan juoma-automaatti motivoi juomaan enemmän
Raapimapuut ja kiipeilytelineet ovat kissalle tärkeitä. Kissat nauttivat kiipeilystä ja hoitavat kynsiään raapimalla. Kissa merkitsee myös reviiriään raapimalla. Raapimapuiden ansiosta huonekalut ja seinät säästyvät varmemmin kissan kynsiltä.
Lue lisää: Kissan kiipeilypuu – kolme tärkeintä ominaisuutta
Kissalle kannattaa järjestää erilaisia korkeita tähystyspaikkoja, koska ne tuntevat olonsa turvalliseksi voidessaan tarkkailla ympäristöään muita korkeammalta. Tähän tarkoitukseen sopivat mm. korkeat kiipeilypuut, seinähyllyt ja kaappien päälliset.
Kissalla tulee olla useita piilopaikkoja, joihin se voi halutessaan vetäytyä rauhaan. Pahvilaatikot, kissatunnelit, avoinna oleva kantokoppa ja kiipeilypuiden pesät soveltuvat hyvin kissan piiloiksi.
Kissa tarvitsee päivittäin aktivointia, jotta se voi hyvin. Tylsä, virikkeetön elämä aiheuttaa kissalle stressiä. Kissat ovat kiinnostuneita yleensä leluista, jotka muistuttavat saaliseläimiä, kuten hiiri- ja höyhenleluista. Kissan kanssa tulee leikkiä yhdessä päivittäin, mutta tarjota myös mahdollisuus omatoimiseen leikkiin.
Lue lisää: Testissä Yugien kissanleluja
Kissa tutustuu ympäristöönsä hajujen kautta
Anna kissan tutustua rauhassa uuteen ympäristöön, hajuihin ja ääniin. Anna myös kissan tehdä aloite sinun lähestymiseen. Laskeudu kissan tasolle, siirrä katseesi sivuun ja anna kissalle kätesi haisteltavaksi.
Jos kissa nuuskii ja puskee kättä, voit silittää kissaa varovasti pään ja kaulan alueelta. Jos kissa puskee uudelleen kättä, se haluaa silittämisen jatkuvan, mutta jos se kääntää päänsä pois tai lähtee, elekieli tarkoittaa, että nyt riittää. Kunnioita kissan itsemääräämisoikeutta ja anna sen tulla ja mennä halujensa mukaan.
Hajuaisti on kissalle hyvin tärkeä aisti, jolla se arvioi ympäristöään ja sen turvallisuutta. Hajuilla merkkaaminen, kuten puskeminen, raapiminen ja virtsamerkkailu ovat kissalle luontaista käytöstä. Kissat kommunikoivat toistensa kanssa hajuviestien välityksellä.
Kissataloudessa kannattaa välttää voimakkaan hajuisia kemikaaleja, kuten hajustettuja kissanhiekkoja ja siivousaineita, koska vieraat ja voimakkaat hajut kissa kokee pelottavina ja epämukavina.
Sulkalelu innostaa kissaa leikkimään.
Kun kissa tulee uuteen kotiin, Feliway voi lievittää kissan stressiä
Jos perheessä on jo ennestään kissa, tutustuta lemmikit toisiinsa vaiheittain. Tulokas tuodaan omaan huoneeseen, jossa sillä on hiekkalaatikko, raapimapuu, vettä, ruokaa, leluja ja piilopaikkoja. Huolehdi siitä, että kissat eivät tässä vaiheessa vielä näe toisiaan.
Feliway-feromonisuihkeella ja -haihduttimella voi vähentää kissojen kokemaa stressiä. Feliway on synteettinen jäljitelmä kissan luonnollisesti erittämästä hormonista. Kun kissa puskee päällään huonekaluja tai jalkaasi vasten, samalla se jättää siihen hajujälkiään eli feromonia turvallisuuden tunteen lisäämiseksi.
Feliwayn suihkuttaminen huoneilmaan tai haihduttimen käyttö rauhoittaa ja rentouttaa kissaa. Valmiste sopii hyvin käytettäväksi erilaisissa kissaa stressaavissa tilanteissa, kuten muuton tai remontin yhteydessä, eläinlääkärikäynneillä tai uuden perheenjäsenen tullessa taloon.
Ennen varsinaista kohtaamista kissojen on hyvä antaa tutustua toistensa hajuihin. Kissojen suupieliä ja poskia voidaan pyyhkiä kankaalla ja antaa se toiselle kissalle haisteltavaksi. Kankaan päältä voi tarjoilla kissalle herkkuja, jolloin vieraan kissan hajusta syntyy mukavia mielleyhtymiä.
Kissoja voi käydä silittämässä vuorotellen, jolloin kissa yhdistää omistajan käsiin jäävän vieraan kissan hajun miellyttävään asiaan eli silittämiseen. Kissat voivat vaihtaa myös välillä huoneita keskenään hetkeksi, jolloin ne voivat haistella toistensa jättämiä hajujälkiä.
Hajujen vaihdon jälkeen kissat voivat tutustua toisiinsa verkkoaidan läpi. Leikkimistä ja herkkuja on hyvä käyttää stressin vähentämiseen.
Kun kissat suhtautuvat toisiinsa neutraalisti, niiden voidaan antaa tavata toisensa. Tutustumishetket on hyvä pitää ensin lyhyinä ja pidentää niitä vähitellen. Palkitse kissat positiivisista kohtaamisista. Kissat voi jättää ilman valvontaa vasta sitten, kun yhteiselo näyttää sujuvalta.
Kissat kannattaa tutustuttaa toisiinsa mieluummin hitaasti kuin kiirehtien. Jos kissat vaikuttavat stressaantuneilta tai ne ovat aggressiivisia toisilleen, täytyy palata tutustuttamisessa edelliseen vaiheeseen ja edetä tilanteeen rauhoituttua.
Tee hoitotoimenpiteistä kissalle mieluisia rutiineja
Kun kissa on kotiutunut, voidaan vähitellen alkaa harjoittelemaan erilaisia hoitotoimenpiteitä, kuten turkin harjausta ja kynsien leikkuuta. Yleensä sisäkissojen kynnet eivät kulu tarpeeksi ja niitä täytyy leikata.
Jo kissan pentuaikana hoitotoimenpiteistä kannattaa tehdä kissalle miellyttäviä rutiineja. Harjaaminen ja kynsien leikkuun harjoittelu kannattaa ajoittaa niin, että kissa on rauhallinen ja raukea. Näin se pysyy yleensä helpommin paikallaan ja sietää paremmin kosketusta.
Harjoittele toimenpiteitä hitaasti edeten kissan ehdoilla ja palkitse onnistumisista herkuilla tai silityksillä. Kynsien leikkuuta voit harjoitella seuraavien vaiheiden avulla:
- Kosketa varovasti sormillasi kissan etutassua ja palkkaa kissa.
- Ota kissan tassusta kiinni lempeästi hetken ajaksi, päästä irti ja palkkaa.
- Tee sama muille tassuille.
- Paina kevyesti kissan varvasta, jolloin kynsi tulee esiin.
- Tee sama muille tassuille.
- Kosketa varovasti kynsisaksilla kissan kynttä, mutta älä leikkaa vielä.
- Tee sama muille tassuille.
- Leikkaa kissan kynnestä vain terävin kärki pois.
- Tee sama muille tassuille.
Toista jokaista vaihetta useita kertoja, palkkaa kissa jokaisen onnistuneen harjoituksen jälkeen ja pidä harjoittelussa välillä taukoja. Pyri pitämään toimenpide mahdollisimman mukavana ja stressittömänä kissalle ja ota pieniä tavoitteita, esimerkiksi yhden kynnen leikkaaminen päivässä.
Ulkoiluttaminen parantaa hurjasti kissan elämänlaatua ja on erittäin hyvää virikettä. Kissa saa tutkia ympäristöä, tutustua uusiin hajuihin ja samalla se saa myös liikuntaa.
Kannattaa opettaa kissa kulkemaan valjaissa ja taluttimessa turvallisesti. Valjaisiin ja hihnaan totutellaan myös pienin askelin ensin sisätiloissa ja vasta sitten siirrytään ulos. Kissa voi nauttia ulkoilmasta myös verkotetusta ulkotarhasta käsin.
Yhteisen harrastuksen myötä kissa ja omistaja oppivat tuntemaan toisensa paremmin ja saavat uusia mukavia kokemuksia. Kissalle voi opettaa erilaisia temppuja, agilitya, hajutyöskentelyä tai osallistua kissan kanssa vaikkapa Karva-Kaveritoimintaan.
Lue lisää: Iivo ja Velmu harrastavat kissa-agilitya ja temppuja
Wiski-kissa työskentelee karvakaverina
Nosework on harrastus, jossa kissa voi hyödyntää tarkkaa hajuaistiaan.
Lisää tietoa löydät Mustin ja Mirrin kissanpentuoppaasta, kun kissa tulee uuteen kotiin.