On myytti, että kissaa ei voi kouluttaa. Kissat toki eroavat koirista siinä, että koirat haluavat miellyttää omistajaansa, mutta kissat vain itseään. Kissoja on kuitenkin mahdollista kouluttaa, kun tietää mikä niitä motivoi. Haluan blogikirjoitusteni ja kurssieni avulla tarjota kissanomistajille vinkkejä kissojen kouluttamiseen ja aktivointiin sekä jakaa kissojen hyvinvointiin liittyvää tietoa.
Harrastin aktiivisesti 15 vuotta koiramme Leevin kouluttamista. Opetin Leeville paljon erilaisia temppuja, harrastimme tokoa, rally-tokoa, agilitya, hakua, jälkeä, koiratanssia ja noseworkkia. Rally-tokossa voitimme voittajaluokan suomenmestaruuden vuonna 2013.
Vuosien koiran koulutuksen jälkeen tuntui luonnolliselta kokeilla samoja koulutusmetodeja kissaan, joten kaivoin laatikon perukoilta esille sekä pölyttyneen naksuttimen että kosketuskepin ja aloin kouluttamaan Nelliä. Nelli oppi mm. istumaan, antamaan tassua, seisomaan takatassuillaan, soittamaan kelloa ja suorittamaan agilityesteitä. Nelli nautti selvästi temppujen tekemisestä ja oli innokas oppimaan uutta.
Pari vuotta myöhemmin meille muutti maatiaiskissa Viiru ja toinen bengali, Sissi. Sissi on sijoituskissa, kuten Nellikin oli. Myös Viiru ja Sissi ovat innostuneita kouluttamisesta ja kirmaavat juosten paikalle, kun naksuttimen ottaa esille.
Kissoja kouluttaessa ja niiden kanssa touhutessa oppii tuntemaan hyvin kissojen erilaiset luonteenpiirteet ja suhde kissoihin on selvästi syventynyt. Kissa on viisas eläin, joka kaipaa lajinmukaista tekemistä ja koen, että erityisesti sisäkissoille meillä on sitä velvollisuus järjestää.