fbpx
Kissan kuolema eli eutanasia on vaikea päätös

Kissan lopettaminen eli eutanasia on usein vaikea päätös

Kissan lopettaminen eli eutanasia on raskas ja vaikea päätös, mutta kärsivän eläimen elämää ei kuitenkaan tulisi pitkittää omistajan luopumisen vaikeuden, mielipahan ja surun takia.

Eutanasialla eli armokuolemalla tarkoitetaan elämän päättämistä tilanteessa, jossa eläminen aiheuttaa kohtuutonta tuskaa ja kärsimystä. Eutanasiassa lemmikin elintoiminnot on tarkoitus päättää mahdollisimman rauhallisesti ja kivuttomasti.

Rakkaasta lemmikistä luopuminen on vaikea päätös. Eläin on perheenjäsen, josta ei mielellään haluaisi luopua. Eläimen etu tulee kuitenkin asettaa oman luopumisen tuskan edelle. Sanotaan, että suurinta rakkautta kärsivää lemmikkiä kohtaan on päästää siitä irti ajoissa. Lemmikin luonnollinen kuolema on harvoin rauhallinen nukahtaminen ikiuneen, vaan usein se on hidasta ja tuskallista.

Kissan lopettaminen eli eutanasia on ajankohtaista silloin, kun lemmikillä on selvästi enemmän huonoja kuin hyviä päiviä, sen elämänlaatu on selkeästi huonontunut eikä sitä tukitoimilla pystytä merkittävästi parantamaan. 

Kissat ovat taitavia piilottamaan kipunsa, joten eläinlääkärin mielipidettä kannattaa kuunnella aikaisessa vaiheessa.

Miten kissan lopettaminen eli eutanasia tapahtuu?

Eutanasiassa lemmikki saa ensin rauhoittavan pistoksen, joka annetaan yleensä takajalan lihakseen. Rauhoittumiseen kuluu aikaa noin 5-10 minuuttia. Tällöin omistajilla on aikaa hyvästellä rakas lemmikkinsä.

Omistajan ei tarvitse olla läsnä koko toimenpiteen ajan, mutta usein lemmikin oloa helpottaa, kun se saa nukahtaa tuttujen ihmisten seurassa.

Eläimen nukahdettua sen etujalasta leikataan hieman karvaa ja siihen laitetaan verisuonikanyyli. Kanyylin kautta annostellaan yliannos nukutusainetta, jolloin eläin nukahtaa ja sen elintoiminnot lakkaavat. Lemmikin sydän ja keuhkot kuunnellaan, ja elintoimintojen pysähdyttyä eläin todetaan kuolleeksi. Koko toimenpiteeseen menee aikaa alle puoli tuntia ja eutanasia on eläimelle täysin kivuton ensimmäisen rauhoituspistoksen jälkeen.

Osa eläinklinikoista tarjoaa myös mahdollisuutta lemmikin kotona tehtävään eutanasiaan. Se onkin eläimelle stressittömämpi tapa nukkua pois, mutta toki myös kalliimpi toimenpide.

Eutanasian jälkeen lemmikin voi lähettää tuhkattavaksi eläinkrematorioon tai ottaa mukaan kotiin haudattavaksi. Yksilötuhkauksessa lemmikin tuhka on säilötty uurnaan, joka toimitetaan omistajalle. Yhteistuhkauksessa lemmikin tuhkat haudataan krematorion oman lemmikkilehdon alueelle.

Lemmikin saa haudata omalle maalleen tai maanomistajan luvalla, kyseisen kunnan ohjeiden mukaan. Useissa kunnissa on myös lemmikkieläinhautausmaita, joista voi kysellä lemmikilleen hautapaikkaa.

kissan kuolema eli eutanasia
Tyylikäs Cheriest-lemmikkimuistomerkki on täysin kotimainen tuote.

Cheriest-lemmikkimuistomerkki viimeistelee lemmikin viimeisen leposijan 

Muistomerkin hankkiminen on yksi tapa kunnioittaa ja vaalia muistoja rakkaasta lemmikistään. Cheriest-muistomerkki on suunniteltu ulkokäyttöön ja sopii hyvin lemmikkieläinhautausmaalle, omalle kotipihalle tai vaikkapa mökille. Muistomerkit valmistetaan Suomessa käsityönä ja jokainen tuote on uniikki.

Muistomerkki on korkeimmalta kohdaltaan 55 cm ja leveydeltään 15 cm. Muistomerkin laatta on kooltaan 10 x 15 cm ja sen taustaväriksi voi valita antiikkihopean tai -pronssin. Muistolaattaan voi valita haluamansa kissafiguurin värin ja rodun sekä kissan nimen ja fontin. Jos rotu puuttuu listalta, on mahdollista tilata figuuri toivotulla kuvalla. Myös täysin uniikki figuuri omasta lemmikistä onnistuu, eikä se jää valikoimaan.

Tarjouskoodilla Activecat10 saat 10% alennusta kaikista Cheriestin tuotteista! Tutustu Cheriestin tuotteisiin tästä! (*)

Blogiartikkeli sisältää affiliate-linkin, joka on merkitty (*)-merkillä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan komission, jonka avulla voin ylläpitää Active Cat -blogisivustoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Lue lisää:

Muistomerkki lemmikin haudalle

Tilaa ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas!

Osallistu kissan koulutuksen minikurssille!

Lähteet:

www.omaelainklinikka.fi/koiran-tai-kissan-lopetus-eli-eutanasia

www.cheriest.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *