fbpx
kaksi kissaa makaa tuulettimen alla

Kissan lämpöhalvaus ja kuinka ennaltaehkäiset sen

Blogiartikkeli sisältää affiliate-linkin, joka on merkitty (*)-merkillä.

Yleensä kissat nauttivat lämmöstä, mutta helteellä lämpötila voi nousta kissallekin liian korkeaksi ja aiheuttaa lämpöhalvauksen. Kissan lämpöhalvaus on toki paljon harvinaisempi kuin koiran.

Lämpöhalvauksen riski on suurempi erityisesti pienissä ja ahtaissa tiloissa, joissa on puutteellinen ilmanvaihto. Kissaa ei saa jättää kesällä esimerkiksi suljettuun autoon. Autossa lämpötila nousee helposti vaarallisiin lukemiin, vaikka ulkolämpötila ei olisikaan kovin korkea. 

Lämpöhalvaus saattaa tulla myös liiallisesta rasituksesta kuumalla säällä. Hellepäivinä ei kannata leikkiä riehakkaimpia jahtaamisleikkejä kissan kanssa tai viedä sitä pitkälle lenkille valjaissa.

Lämpöhalvaukselle alttiimpia ovat:

 • iäkkäät kissat
 • kissanpennut
 • sydänvikaiset ja hengitysvaikeuksista kärsivät kissat
 • pitkäkarvaiset kissat
 • ylipainoiset kissat

Kissan lämpöhalvauksen oireina ovat tihentynyt hengitys ja syke

Kissan normaali ruumiinlämpö on 38-39 astetta. Jos ruumiinlämpö kohoaa yli 40 asteen, se voi olla kissalle hengenvaarallista. Kissan lämpöhalvauksen oireina ovat:

 • Tihentynyt sydämen syke ja hengitys. 
 • Läähättäminen tai huohotus. Joskus myös kuolaaminen.
 • Kissa on levoton ja stressaantunut.
 • Kissa saattaa myös hoiperrella tai vaikuttaa poissaolevalta ja uupuneelta. 
 • Limakalvojen väri voi olla muuttunut esimerkiksi punoittavaksi, harmahtavaksi tai kalpeaksi.

Lämpötilan noustua riittävästi elimistön proteiinit alkavat tuhoutua. Aivot ja sydän ovat herkimpiä liialliselle lämmönnousulle. Kissa ei hikoile, kuten ihminen, vaan lämmön poistuminen tapahtuu ainoastaan polkuanturoiden kautta.

Epäiltäessä lämpöhalvausta on aina syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Lämpöhalvaus altistaa kissan helposti shokki- ja kuivumistilaan, joka voi vaatia nesteytystä ja muuta eläinlääkärin hoitoa. Vakava lämpöhalvaus voi aiheuttaa munuais- ja maksavaurioita.

Lämpöhalvausta hoidetaan viilentämällä kissaa kylmien pyyhkeiden avulla. Pyyhettä voi pitää hetken pakastimessa tai kastella sen märäksi. Kannattaa viilentää erityisesti alueita, joissa on vähän karvaa, kuten vatsaa ja sisäreisiä. Viilennä myös kaulan sivuilla kulkevia isoja verisuonia, sillä ne kuljettavat verta mm. aivoihin.

Ennaltaehkäise kissan lämpöhalvaus

Kissalla täytyy olla aina mahdollisuus päästä vilvoittelemaan varjoisaan  ja viileään paikkaan. Tarjolla tulee olla myös aina raikasta vettä. Juomaveteen voi laittaa muutaman jääpalan, niin vesi pysyy viileänä ja raikkaana pidempään. 

Lue lisää: Kissan juoma-automaatti motivoi juomaan enemmän

kissa leikkii vedessä kelluvilla leluilla
Vesileikeissä tassutkin kastuvat huomaamatta.

Keinoja, joilla voit ennaltaehkäistä lämpöhalvauksen syntymisen:

 • Valele kissan tassuja viileällä vedellä.
 • Viilennä tiloja tuulettimen tai ilmalämpöpumpun avulla.
 • Tarjoa kissalle mahdollisuus mennä makoilemaan viileälle alustalle, kuten märälle pyyhkeelle tai laita jäisiä kylmäkalleja/hernepussi kissan petiin pyyhkeen alle.
 • Käytä viilennysmattoa.

Lemmikkieläinliikkeissä on myytävänä viilennysmattoja, jotka helpottavat lemmikkien oloa kuumalla säällä. Viilennysalustaa ei tarvitse viilentää pakastimessa eikä kylmällä vedellä, vaan sen viilentävä vaikutus aktivoituu eläimen kehon painon alla eläimen asettuessa sen päälle makaamaan. Tutustu tarjontaan tästä!

viilennysalusta lemmikille
Viilennysmattoja löytyy paljon eri kokoisia ja kuviollisia. Melonimaton halkaisija on 50 cm.

Huom! (*) merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan rahallisen komission, jonka avulla voin ylläpitää Active Cat -blogisivustoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Lähteet:

https://evidensia.fi/hoitovinkit/kissan-lampohalvaus/

https://www.tassuapu.fi/blogi/kissan-ja-koiran-lampohalvaus/