fbpx
Kaksi kissaa kissakahvila Tiramisussa

Kissakahvila Tiramisu on kissarakkaan unelma

Kävin mieheni kanssa vierailulla Kuopion Kissakahvila Tiramisussa. Oli nautinnollista lepuuttaa jalkoja kaupungilla kävelyn jälkeen ja viettää rento kahvitteluhetki kissojen seurassa. Kissoja silitellessä arkihuolet ja kiire kaikkosivat. Kissakahvilassa käynti on elämys.

Kissakahvila Tiramisun oli alun perin tarkoitus toimia vain kesän 2019 ajan, mutta suuren suosion johdosta se muutettiin pysyväksi kissakahvilaksi, ja nyt vierailulle pääsee ympärivuotisesti. Kissakahvila Tiramisu löytyy Kuopion keskustasta Maaherrankadulta Kirkkopuiston vierestä. 

Ennen kissakahvilaa tiloissa toimi taidegalleria. Myös kissakahvila Tiramisussa on paljon kissa-aiheista taidetta esillä. Kahvilan sisustuksessa on huomioitu kissojen tarpeet, joten niille on tarjolla paljon kiipeilymahdollisuuksia ja erilaisia pesäkoloja. Tarpeen tullen kissat pääsevät rentoutumaan myös vierailijoiden käsien ulottumattomiin yläilmoihin riippusillalle tai tasanteille.

Kalju-Pekka ja Latte kissakahvila Tiramisussa
Kalju-Pekka poseeraa. Pesäkolossa luuraa Latte Kippo Kinuski.

Kissakahvila Tiramisun perustajille kissojen hyvinvointi on sydämen asia

Kahvilan perustaneet Tiina ja Markus Aaltonen ovat tarjonneet ensikodin useille löytökissoille.  He perustivat myös Suomen ensimmäisen kissakahvila Purnauskiksen Tampereelle vuonna 2014 ja Helkatin Helsinkiin vuonna 2015. Kissakahviloiden kantavana teemana on ollut halu nostaa maatiaiskissojen arvostusta Suomessa.

 Kahvila on kissojen koti ja asiakkaat vieraita. Toivottavaa on, että vierailuaika kissakahvilaan varattaisiin ennakkoon. Henkilökunta ohjeistaa kissojen kanssa leikkimiseen ja kertoo kissojen elämästä ja tavoista. Kahvilassa voi silittää ja leikkiä kissojen kanssa, mutta kissoja ei saa nostaa syliin. Omaehtoisesti ne toki voivat tulla syliin hellittäviksi. Kissat ovat virkeimmillään heti kahvilan avaamisen jälkeen sekä iltaisin lähempänä sulkemisaikaa. Kissakahvilaan on viiden euron sisäänpääsymaksu, joka käytetään kissojen hyvinvointiin.

Kissakahvila Tiramisu
Zmilla päivänokosilla.

Kissakahvila Tiramisussa asuu tällä hetkellä (eli kesällä 2021) vakituisesti seitsemän kissaa ja yksi kani. Eläimet ovat tulleet kissakahvilaan ympäri Suomen esim. kodinvaihtajina.

Sinisilmäinen Zmilla on oikea aristokatti. Zmilla on kahvilan 12-vuotias pomo, jota muut kissat “kumartavat”.

Latte Kippo Kinuskin erikoisuus ovat eriväriset silmät ja kippurahäntä. Latte on komea nuori uros-kissa, jolla on pehmoinen kinuskin värinen turkki. Latte tulee mielellään istumaan vieraiden syliin.

Mustavalkoinen Pöppö on laivakissa, jolla on extravarpaita. Pöppö on rauhallinen, eikä hätkähdä pienistä. Jos kissat ujostuttaa, kannattaa tutustuminen aloittaa Pöppöstä.

Kalju-Pekka on energinen ja leikkisä Sfinx, joka himoitsee herkkujen perään. Iho tuntuu persikkaiselta kuumapullolta 🙂

Tähti on väritykseltään harvinainen valkokirjokilpikonna eli kilppari ja sillä on vain puolikas häntä.

Pekka Töpöhäntä on Tähden poikanen ja on syntynyt ilman häntää. Pekka on hellyydenkipeä ja saattaa kiivetä hartioille antamaan pusuja ja pesuja.

Pörröinen ja pieni Hattara on kissakahvilan uusin tulokas ja opettelee vielä talon tavoille.

Kissakahvilassa pomppii myös musta kääpiökani Tsirkku.

Kissakahvila Tiramisussa voi herkutella vaikkapa tyrnillä ja vadelmilla höystetyllä tiramisulla

Kissakahvilassa on tarjolla pääosin omatekoisia suolaisia ja makeita herkkuja, kuten päivän kakku, juustolautanen, kauden keitto, kalakukkoa voisulalla ja kuusenkerkkägazpacholla, mauahtava jätski ja kesäsalaatti. Juomaksi on tarjolla mm. Honkajoen panimon kisulimua, moctailia kesän kukkasista, kisucappuccinoa ja rohkelikoille Kopi Luwak -sivettikissakahvia, joka on valmistettu vapaana elävien sivettikissojen tuotoksista Gayon vuoristosta.

Kissakahvila Tiramisun herkkuja
Kalakukko ja lämmin kaakao kissankuvalla maistuivat välipalaksi.

Kissakahvila Tiramisu tekee tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden, taiteilijoiden, eläinsuojeluyhdistysten sekä Tampereen ja Helsingin kissakahviloiden kanssa. Tiloissa on järjestetty mm. vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kaikki kissakahvilat tekevät yhteistyötä hädänalaisten kissojen auttamiseksi ja löytökissoille uusien pysyvien kotien löytämiseksi.

Kuopion, Tampereen ja Helsingin kissakahviloissa on mahdollista myös yöpyä. Yöunet ei ehkä ole kovin makoisat, koska kissojen parhaat leikkihetket ja saalistusaika on tietenkin juuri yöllä, mutta luvassa on kuitenkin varmasti ikimuistoinen yö kissojen seurassa. Kissakahviloita voi vuokrata myös yksityiskäyttöön ja juhlistaa siellä vaikkapa synttäreitä, polttareita, pikkujouluja tai niitä kuuluisia kissanristiäisiä.

Lue myös: Vierashuone tarjoaa löytökissoille väliaikaisen kodin

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin -opas”

Osallistu maksuttomalle ”Kissan koulutuksen minikurssille”

Lähteet:

Tiina Aaltosen haastattelu 29.7.2021

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *