fbpx
Kissa-agility

Kissa-agility on hauska ja vauhdikas harrastus

Koirilla on harrastettu agilitya Suomessa jo vuodesta 1986 lähtien. Agilitya harrastetaan myös muilla eläimillä, kuten laamoilla, alpakoilla, poneilla, rotilla ja hamstereilla. Kissa-agility on yleistynyt Suomessa vasta viime vuosina.

Kissa-agility on hyvä aktivointikeino erityisesti sisäkissoille. Kissa-agility on rentoa ja leikkimielistä puuhaa, jossa kissa saa sekä liikuntaa että aivojumppaa. Yleensä kissat nauttivat kiipeilystä ja hyppimisestä, joten esteiden opettaminen on niille aika helppoa. Esteitä voi rakentaa itsekin, kunhan varmistaa, että ne ovat tukevia eikä kissa pääse loukkaamaan niissä itseään.

Kissa-agility kilpailut

Suomessa kissa-agilitytoiminnasta vastaa Suomen Agility Kissat ry (Sagik), joka on perustettu vuonna 2001. Sagik järjestää kissa-agilitykilpailuja ympäri Suomea usein erilaisten tapahtumien ja kissanäyttelyiden yhteydessä.

Suomessa kilpailuesteinä käytetään pöytäesteitä, joita ovat hyppy, kepit, putki, tikas-, läpimeno-, rengas, yliali-, alitus- ja A-este. Pöytä on malliltaan niin kapea, että esteitä ei voi kiertää. Radan muoto voi olla suora tai L-muotoinen. Esteet kiinnitetään pöytään teipillä, etteivät ne pääse liikkumaan. Esteet ja pöytä desinfioidaan jokaisen kilpailijan välillä tautiriskin minimoimiseksi.

Kilparadalla on neljä estettä ja ne voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä. Kissaa ei saa pakottaa esteiden yli, mutta houkutella voi esim. nameilla, kosketuskepillä tai huiskalla. Radan suorittamiseen on käytettävissä kaksi minuuttia aikaa. Jokaisesta oikein suoritetusta esteestä saa kaksi pistettä. Ensisijaisesti vertaillaan saatuja pisteitä ja sen jälkeen aikoja. Puhdas ja hidas suoritus on siis arvokkaampi kuin nopea, jossa esteitä on jäänyt suorittamatta. Alkuerien parhaat pääsevät jatkamaan finaalissa.

Kisoihin osallistuvalta kissalta vaaditaan voimassa oleva kissarutto- ja flunssarokotus, joka tarkistetaan ennen kilpailua. Radalla harjoittelu on kaikille ilmaista, mutta osallistumismaksu on 2 €. Sagikin jäsenille kisoihin osallistuminen on ilmaista.

Haasteellista kissalle voi olla esteiden suorittaminen oudossa ympäristössä, jossa on paljon häiriötekijöitä. Kannatta siis vierailla kissan kanssa eri ympäristöissä ja totuttaa kissa agilityyn muuallakin kuin omassa kodissa.

Kissa-agility harrastuksena

Oululainen Jenni Yli-Tainio on harrastanut kissa-agilitya noin seitsemän vuotta. Jenni on ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja ja toimii kouluttajana omassa yrityksessään Animal activessa, joka on perustettu vuonna 2013. Eläintenkouluttajana Jenni on erikoistunut kissoihin, poroihin, kultakaloihin sekä kettuihin. Jennille on tärkeää vaikuttaa kouluttamisella eläinten hyvinvointiin ja parantaa lajityypillisen käyttäytymisen tarpeita. Animal active tarjoaa paljon erilaisia koulutuspalveluja varsinkin kissoille. Animal activen tavoitteena on parantaa kissojen arvostusta sekä hyvinvointia Suomessa. Jenni kouluttaa työkseen myös eläinnäyttelijöitä ja hänen omatkin kissansa ovat esiintyneet mainoksissa sekä lyhytelokuvissa.  

Jennin perheeseen kuuluvat miehen ja tyttären lisäksi viisi kissaa Röppö, Hulina, Neppis, Poju ja Hopsu sekä valkoinen paimenkoira Nelli. Kaikki kissat ovat joko löytökissoja tai huostaanotettuja. Jenni harrastaa kissojen kanssa agilitya kotona vähintään pari kertaa viikossa ja aktivoi muutenkin kissojaan päivittäin. Kisaamassa hän käy aina silloin, kun Pohjois-Suomessa niitä on. Toiveena on, että loppuvuodelle 2020 järjestettäisiin vielä ainakin yhdet kisat.

Jenni tutustui kissa-agilityyn noin seitsemän vuotta sitten. ”Poju oli tuolloin hyvin ylipainoinen ja yritin kuumeisesti etsiä dieettiruuan lisäksi keinoa, miten edistää Pojun laihtumista. Samaan aikaan tuttavani jakoivat minulle YouTube-linkkiä tytöstä, joka juoksutti ulkona kissaa agilityesteillä.  Tuttavani viittasivat, että etpäs Jenni osaa kouluttaa kissoille vastaavaa, johon vastasinkin, että ai en vai”, Jenni kertoo. Ruokavalion ja kissa-agilityn ansiosta Pojun paino putosi hallitusti ja hyvin.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin”-opas!

Tutustu kissankoulutuksen ilmaiseen minikurssiin

Lue lisää Kissa-agilityn alkeet – opeta kissallesi agilitya hauskasti ja helposti

Sokeakin kissa voi harrastaa agilitya

Seuraavana haasteena Jenni halusi kouluttaa kissa-agilitya sokealle Miukulle, josta tulikin vuoden 2018 ja 2019 agilitykissa. Miuku rakasti lajia koko sydämestään ja oli Jennille paras opettaja kaikkeen kissoihin ja niiden kouluttamiseen liittyen.

Jenni harrastaa kissojensa kanssa monenlaista temppuilua niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. ”Joskus käymme kauppojen pihoilla ilahduttamassa kellon soitolla ohimeneviä. Teemme myös paljon retkiä luontoon niin koiravanhuksen kuin kissojenkin kanssa yhdessä ja kesällä esimerkiksi sup-lautailen Hulinan kanssa. Kissatkin nauttivat yli kaiken monenlaisesta tekemisestä, kunhan kissaa katsoo yksilönä ja miettii mistä juuri se kissa voisi tykätä”, Jenni kertoo.

Jennin kaikki kissat harrastavat mielellään agilitya. Siinä kissa pääsee juoksemaan, hyppimään ja ennen kaikkea siinä saa ohjaajalta huomiota ja herkkuja. Osa kissoista kokee yhdessä tekemisen niin tärkeäksi, että juoksevat välillä ilman palkkaakin, vaikka sitä olisi tarjollakin. Esimerkiksi Miuku, jolla oli sokeus hieman rajoitteena, kaipasi paljon yhdessä tekemistä ja liikuntaa. Ikään kuin korvaamaan niitä virikkeitä, joita näkevä kissa voi toteuttaa mm. ikkunasta katselemalla.

Jennin mukaan parasta lajissa onkin yhdessä tekeminen ja nähdä kuinka harrastamisesta on paljon hyötyä kissalle. Jenni haluaa kannustaa kaikkia kissaihmisiä kokeilemaan agilitya ja aktivoimaan kissojaan lajityypillisesti. Kissa-agilityn harjoittelu kannattaa aloittaa kotona, kissalle tutussa ympäristössä. Alussa ei tarvitse välttämättä edes virallisia esteitä, vaan esteinä voi käyttää esim. pahvilaatikkoja ja kukkakeppejä tai vaikkapa omia jalkoja, joiden yli kissaa opettaa hyppäämään. Jos kissa-agilitysta innostuu, on harjoitellut kissan kanssa kotona ja tutustunut kodin ulkopuolellekin, voi lähteä rohkeasti kokeilemaan lajia seuraaviin kilpailuihin.

Jenniltä on mahdollisuus ostaa virallisia esteitä, joita hän valmistaa tilaustyönä. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://animal-active.webnode.fi

Video kissa-agilitysta: https://youtu.be/n1SmIm1ixfU

Jos kissa-agility kiinnostaa, tule mukaan Kissa-agilityn alkeet – opeta agilityesteet kissallesi hauskasti ja helposti – verkkokurssille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *