fbpx
kissat-raapimapuussa

Kissan kiipeilypuu – kolme tärkeintä ominaisuutta

Kissan kiipeilypuu tulisi olla kodissa keskeisellä paikalla, jossa perhe ja kissat viettävät aikaa. Kissat rakastavat yleensä kiipeilyä ja raapimista. Kiipeilemällä kissa huolehtii fyysisestä kunnostaan ja pääsee purkamaan energiaansa. Jos siis haluat tyytyväisen kissan, raapima- tai kiipeilypuu on yksi tärkeimmistä hankinnoistasi.(*) Myös kissan omistaja pysyy tyytyväisenä, kun huonekalut ja seinät säästyvät kynsimiseltä.

Blogiartikkeli sisältää affiliatelinkkejä, jotka on merkitty (*)-merkillä.

Raapimapuun avulla kissa voi toteuttaa tärkeää synnynnäistä käyttäytymismuotoaan. Kissat raapivat hoitaakseen kynsiään, venytelläkseen lihaksiaan ja merkatakseen reviiriään. Kissan kynnet kasvavat niin pituutta kuin paksuuttakin ja kynsistä irtoaa säännöllisesti uloin kerros pois uuden kynnen tieltä. Raapiessaan kissa irroittaa juuri näitä vanhoja, kynsien uloimpia kuoria. Myös reviiriä merkitään raapimalla. Kissan etutassujen alapinnalla on hajurauhaset, joista jää hajumerkki raapimiskohtaan. 

Millainen on hyvä kissan kiipeilypuu?

  1. Kiipeilypuun tulee olla rakenteeltaan tukeva, jottei se pääse kaatumaan tai heilumaan. Jos kissalla on huonoja kokemuksia kiipeilypuusta, se välttää sen käyttämistä ja teroittaa kyntensä mieluummin huonekaluihin, tapetteihin ja mattoihin.
  2. Kiipeilypuun tulee olla riittävän korkea, jotta kissa voi venyttää itsensä koko pituudeltaan suoraksi. Kissat myös mielellään tarkkailevat ympäristöään korkealta.
  3. Materiaalin tulee olla kestävää, jotta se kestää kissojen kovassakin käytössä. 

Kissalla tulisi olla vähintään yksi raapimapuu ja täysin sisäkissoilla mielellään useampiakin. Jos kissoja on monta, kannattaa kiinnittää huomiota kiipeilypuun tukevuuteen, kokoon ja siihen, että puussa on useita tasoja ja nukkumapaikkoja. 

Korkeat kiipeilytelineet kannattaa kiinnittää seinään, jotta ne pysyvät tukevasti pystyssä. Kun kiipeilypuun sijoittaa ikkunan eteen, kissa saa virikettä tarkkailemalla ulkoelämää.

Kiipeilypuun ostajalle on tarjolla valtava valikoima erilaisia vaihtoehtoja (*). Näppäräsormisimmat kissanomistajat voivat rakentaa kiipeilypuun myös itse. Netistä löytyy paljon kuvia ja ohjeita rakennuspuuhiin.

Kokemuksia kissan kiipeilypuista

Kissa nukkuu kiipeilypuussa

 

Sissin suosituin kiipeilypuu

Meidän kolmen kissan taloudessa on käytössä kolme raapima-/kiipeilypuuta. Yllä olevassa kuvassa oleva kiipeilypuu ostettiin pari vuotta sitten. Kiipeilypuu on ollut kovassa käytössä ja käytön jäljet näkyvät. Kankaat ovat rispaantuneet ja köysitolpat hapsuuntuneet. Kiipeilypuun ylätasanteelta roikkui tupsupallo kuminauhan varassa, mutta se irtosi jo parin viikon käytön jälkeen. Kiipeilypuun ruuveja on jouduttu kiristämään useita kertoja, koska osat löystyivät ja puu alkoi huojumaan. Nukkumapesän sisällä olevat pari tukipuutakin on vaihdettu jo kertaalleen uusiin. 

Kiipeilypuu on erityisesti Sissin suosiossa ja se nukkuu päivittäin niin ylätasanteella kuin suojaisessa kopissakin. Toiset kissat käyttävät kiipeilypuuta lähinnä portaina hypätessään takan päälle. Siellä on lämmin, se on keskeisellä paikalla ja sieltä on mukavat näköalat koko alakertaan. Aikaisemmin kiipeilypuu oli ikkunan edessä ja siitä kissat seurasivat mielellään ulkomaailman tapahtumia. Kiipeilypuu on siis ollut kissoille mieluinen, mutta omistajat eivät ole tyytyväisiä sen laatuun.

kiipeilypuut

 

Tukevat ja toimivat kissan kiipeilypuut

Vahingosta viisastuneena ostimme vuosi sitten ruskean jämäkän kiipeilytelineen. Se on todella tukeva, ei huoju eikä heilu vauhdikkaissakaan leikeissä. Paksu tolppa on päällystetty sisalköydellä ja tasot pehmeällä tekoturkiksella. Alaosan pehmuste ja riippumatto ovat irroitettavat. Kaikki kolme kissaamme teroittavat mielellään kynsiään paksuun tolppaan ja kiipeilevät sitä pitkin ylös. Tolpan päällä on mukava istua ja tähystää. Erityisesti ylätasanteessa oleva reikä on kissoille mieluinen. Kissat leikkivät yksikseenkin jahdaten omaa häntäänsä reiän läpi. Riippumattoa käyttää vain yksi kissamme nukkumapaikkana, muut eivät siitä välitä. Paksu köysi ei näytä kissoja kiinnostavan lainkaan. Keltaisen tupsun olemme lisänneet itse ja riippumatosta käsin kissat ovatkin sitä huitoneet.

Viimeisin hankinta, 3-tasoinen raapimakaluste, ostettiin noin kolme kuukautta sitten. Kissat teroittavat siihen mielellään kynsiään ja venyttelevät koko mittaansa. Torni sopii hyvin yhdessä leikkimiseen; reiästä on mukava koukkia katolla olevaa kaveria. Torni on yhden kerran kaatunut, kun se oli keskilattialla ja kissa hyppäsi katolta kovasti ponnistaen toiseen kiipeilytelineeseen. Varmuuden vuoksi torni siirrettiin kaatumisen jälkeen seinän viereen ja lähelle toista kiipeilytelinettä. 

Haluaisin seuraavaksi hankkia kissoille ehkäpä raapimatynnyrin (*). Monet kissanomistajat ovat suositelleet sellaista. Tynnyrin sisällä on useita tasoja ja kulkureittejä, ulkopintaan voi teroittaa kynnet ja tynnyrin päällä on nukkumapaikka. Muu perhe haaveilee puolestaan korkeasta kattoon asti ulottuvasta kiipeilypuusta, jossa on paljon tasoja ja nukkumapaikkoja kissoille. Mitähän kissat toivoisivat?

Huom! (*) merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan rahallisen komission, jonka avulla voin ylläpitää Active Cat -blogisivustoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Lue myös:

Päältä kuljettava vai kopallinen kissanhiekkalaatikko?

Vertailussa kissan aktivointilelut.