fbpx
Karvattomat kissat Kalevi ja Kerttu

Karvattomat kissat Kalevi ja Kerttu ovat aktiivisia ja seurallisia

Karvattomat kissat saapuivat Suomeen 2000-luvulla ja ovat yleistyneet pikku hiljaa. Kalevi on 6-vuotias ja rodultaan Peterbald, Kerttu puolestaan 2-vuotias Kanadan Sfinx. Yasmin ja Jooel Vatasella oli ennestään pitkäkarvainen maatiaiskissa Tupsu, jolle he etsivät kaveria. He googlettelivat eri vaihtoehtoja, joiden kriteereinä oli leikkisä ja sylissä viihtyvä kissa.  He bongasivat Sfinxien myynti-ilmoituksen ja innostuivat siitä. Karvattoman kissan myötä saisi samalla myös karvaongelman kuriin.

Sfinx on lähes karvaton kissarotu, joka syntyi luonnollisen geenivirheen johdosta. Vuonna 1966 Kanadassa syntyi lyhytkarvaiselle kotikissalle karvattomia pentuja, jotka kiinnittivät ihmisten huomion ja siitä alkoi rodun jalostaminen. 

Karvattomat kissat tuntuvat “samettisilta kuumavesipulloilta”

Sfinxin iho näyttää karvattomalta, mutta se on ohuen nukan peitossa. Iho tuntuu samettisen pehmeältä persikalta. Kaikki ihon värit ja kuviot ovat sallittuja. Sfinxien ihoa ei tarvitse rasvata, mutta pesua rasvoittuva iho kaipaa n. 1-2 kertaa kuukaudessa.

Yasminilla on tapana pestä kissat noin kaksi kertaa kuukaudessa kissojen omalla shampoolla. Pesun tarpeen näkee selvästi siitä, kun kissojen iho alkaa rasvoittumaan. Pesun jälkeen on hyvä leikata myös kynnet ja puhdistaa korvat. Kissat ovat tottuneet hoitotoimiin pennusta asti, joten ne sujuvat ongelmitta.

Peterbald rodun kantapennut syntyivät Pietarissa 1994. Pentujen vanhemmat olivat itämainen lyhytkarva ja don sfinx. Peterbaldeilla on kolme eri karvaisuusastetta; täysin naku, karva alle 2 mm (flock) ja  karhea yli 2 mm karva (brush).

Peterbald eroaa Sfinxeistä eniten ulkonäkönsä perusteella. Peterbaldilla on pitkä elegantti vartalo, korkeat jalat ja pitkä kiilamainen pää, kuten itämaisilla kissoilla. Vuonna 2020 Peterbaldeja rekisteröitiin Suomessa 17 ja Sfinxejä 91.

Lue myös: Norjalainen metsäkissa – Lempeä jättiläinen

Ragdoll – viisas, rauhallinen ja koiramainen kissa

Karvattomat kissat ovat uteliaita, aktiivisia ja osallistuvia kissoja

Kalevi ja Kerttu ovat todella vilkkaita, älykkäitä ja erittäin hellyydenkipeitä kissoja. Ne haluavat olla mukana kaikissa päivän touhuissa, rakastavat leikkimistä ja nukkumista, mieluiten tietysti Yasminin ja Joelin kainalossa. Kissat ovat mielellään sylissä ja olkapäillä niin ruokapöydässä kuin vessassakin. Omaa tilaa ei tunneta.

Kalevi useimmiten kömpii Jooelin syliin ja Kerttu Yasminin hellittäväksi. Aamuisin, jos Jooel menee tekemään töitä, Kalevi sujahtaa Yasminin kainaloon jatkamaan unia.

Karvattomat kissat nukkumassa Yasminin kainalossa
Kalevi ja Kerttu nauttivat kiireettömistä aamuista Yasminin kainalossa. Kuva: Jooel Vatanen

Kalevi ja Kerttu hakeutuvat mielellään lämpöön esimerkiksi peiton alle. Talvisin kissat saattavat hakeutua useammin peiton alle ja silloin Yasmin pukee niiden ylle villapaidat, kunnes kotona on tarpeeksi lämmin. Kerttu tykkää pitää vaatteita, mutta Kalevi ei niitä arvosta 🙂 

Sfinxeillä on voimakas aineenvaihdunta ja lihaksikas ruumis, jotka tuottavat paljon lämpöä ja estävät kissaa palelemasta. Nopea aineenvaihdunta kuitenkin kuluttaa paljon energiaa, joten Sfinxit syövät muita kissarotuja enemmän. Yasmin kertoo, että molemmat kissat ovat hyvin persoja ruualle. Suurin herkku on Edgard & Cooperin märkäruoka sekä paistettu kana ja liha.

Kalevi ja Kerttu ovat innokkaita leikkimään ja noutamaan leluja. Kertun lempileluja ovat paperipallot ja korkit, joilla se pelaa jalkapalloa ympäri taloa. Kalevilla on oma pehmolelu, jolla se on leikkinyt pennusta asti, eikä kelpuuta muita leluja. Kalevi heittelee ja vaanii leluaan ja tuo sitä usein heitettäväksi.

Karvattomat kissat ulkoilemassa
Kalevi ja Kerttu nauttivat myös ulkoilusta lämpimällä säällä. Auringossa ei voi olla kauan, ettei iho pala. Kuva: Yasmin Vatanen

Aktiivinen Sfinx tarvitsee leikkikaverin

Rotua harkitseville Yasmin sanoo, että Sfinxsit ovat todella aktiivisia, leikkisiä ja puheliaita sylivauvoja, joten kannattaa valmistautua äänekkäisiin päiviin ja öihin. Kissat saattavat omata kleptomaanin oireita, joten tavaroita häviää usein, jos niitä jättää esille. 

Rotu on mahtava, eikä ikinä ole tylsää. Yasmin suosittelee, että kissalla olisi hyvä olla kotona toinen kissakaveri tai koira, ainakin jos itse on työssäkäyvä. Rotu tarvitsee paljon aktiviteettia ja leikkimistä, joten niiden puuttuessa kissalla saattaa esiintyä häiriökäyttäytymistä. Sfinxit ovat nopeita ja ketteriä. Niillä tulee olla käytössä kiipeilypuita ja muita sallittuja leikkipaikkoja.

Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas

Osallistu ilmaiselle kissankoulutuksen minikurssille

Lisää kuvia ja videoita Kalevista ja Kertusta löytyy Instagramista https://www.instagram.com/kalevithegreat/

Lähteet: 

Yasmin Vatasen haastattelu 14.6.2021

https://sfinxit.fi/sfinx