Itsetehty kissan aktivointilelu säästää luontoa ja lompakkoa
Kissan aktivointileluja voi tehdä helposti itsekin. Itse tehdyt lelut ovat usein ekologisempia kuin kaupasta ostetut ja käyttämällä kierrätysmateriaaleja säästyy myös rahaa.
Kissat saalistavat mielellään ruokaansa erilaisista koloista ja putkista. Helpoimmillaan kissan älypelinä voi käyttää vaikkapa tyhjää kananmunakennoa tai konvehtirasian muovilokerikkoa, johon ripottelee kissan ruokia.
Tässä artikkelissa kerron 6 helppoa ja hauskaa ideaa, kuinka voit tehdä itse aktivointileluja kissallesi.
Sissi kaivamassa tassuillaan rullista nameja.
“Tassuille töitä” naminetsintäpeli wc-paperirullista
Tarvikkeet:
- pienehkö pahvilaatikko (kuvassa oleva 12 cm x 16 cm)
- tyhjiä wc-paperirullia (12 kpl)
- liimaa
Helpon ja halvan aktivointilelun teet kissoille pienestä pahvilaatikosta ja tyhjistä WC-paperirullista. Asettele rullat tiiviisti pystyyn vierekkäin pahvilaatikkoon. Jos haluat, että WC-paperirullat pysyvät paikoillaan, laita rullien pohjaan tippa liimaa ja anna kuivua. Tiputtele namit rullien sisään ja anna kissalle touhuttavaksi.
Käyttämäni pahvilaatikko oli kooltaan noin 12 cm x 16 cm ja korkeus 10 cm. Laatikkoon mahtui 12 tyhjää WC-rullaa.
En aluksi liimannut rullia pahvilaatikon pohjaan kiinni. Lelu toimi Viirulla ja Nellillä hyvin, mutta Sissi fiksuna kattina nosteli rullat laatikosta pois ja söi sapuskansa laatikon pohjalta.
Kestävämmän lelusta siis saa liimaamalla rullat pahvilaatikon pohjaan kiinni.
Kissat ihmettelemässä uutta älypeliä.
Ekologinen älypeli kissalle
Tarvikkeet:
- iso pahvilaatikko (koko noin 40 cm x 33 cm x 10 cm)
- edellistä pienempi ja matalampi pahvilaatikko
- 4 tyhjää wc-paperirullaa
- 2 tyhjää talouspaperirullaa
- konvehtirasian muovilokerikko
- sakset
- askarteluveitsi (ei välttämätön, voi käyttää myös saksia)
- teippiä
- kynä
- liimaa
Toinen pahvilaatikoista askartelemani aktivointilelu vaatii vähän edellistä älypeliä enemmän vaivannäköä.
Laita isomman pahvilaatikon sisälle toinen matalampi pahvilaatikko. Piirrä lyijykynällä ison pahvilaatikon kanteen kuusi ympyrää tyhjää wc-paperirullaa apuna käyttäen. Leikkaa askarteluveitsellä ympyröiden ääriviivoja pitkin. Halkaise 3 wc-paperirullaa kahtia, laita jokaisen rullan toiseen päähän tippa liimaa ja upota rullat reikiin. Rullat tulevat siis matalan pahvilaatikon päälle.
Piirrä ja leikkaa laatikon kanteen suorakaiteen muotoinen reikä (käytä mallina konvehtirasian muovilokerikkoa) ja upota reikään lokerikko.
Teippaa yhteen kaksi talouspaperirullaa ja yksi wc-paperirulla, ja kiinnitä ne teipillä pahvilaatikon kanteen.
Lelu oli monipuolinen ja sen ääressä viihtyivät kaikki kolme kissaa yhtäaikaa.
Nelli pyörittelemässä herkkupalloja.
Herkkupallo kartonkirullasta
Tarvikkeet:
- tyhjä wc-paperirulla tai talouspaperirulla
- sakset
Leikkaa wc-paperi- tai talouspaperirullasta parin cm:n levyisiä renkaita. Pujottele kolme rengasta sisäkkäin, niin että renkaista muodostuu pallo. Laita kissan nameja pallon sisään ja anna kissalle pyöriteltäväksi.
Renkaiden leveydellä ja määrällä voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti namit pysyvät pallon sisällä.
Kissat pyörittelivät palloja innoissaan vielä namien loppumisen jälkeenkin. Pallo hajoaa aika helposti, tipalla liimaa siitä voisi saada vähän kestävämmän.
Sinua saattaa kiinnostaa myös Tee itse kissalle aktivointimatto kierrätysmateriaaleista
Virkkaa kuteesta ripustettava herkkuketju
Tarvikkeet:
- trikookudetta, moppilankaa tai muuta paksua kudetta noin 4 m
- iso virkkuukoukku esim. nro 8
- sakset
Virkkaa ketjusilmukoilla kuteesta noin 60 cm pitkä löysähkö nauha. Jätä nauhan loppuun kudetta ripustamista varten ja katkaise kude. Upota ketjusilmukoiden väliin kissalle herkkuja ja ripusta nauha roikkumaan kissan ulottuville vaikkapa kiipeilytelineestä.
Herkkuketjussa oli kissoille haastetta, koska ne joutuivat todella pähkäilemään, miten nauhasta saa namit irti. Roikkuva nauha pakeni usein kissan nenän edestä ja tassuja piti käyttää uudella tavalla. Vähän erilainen “aivopähkinä” ainakin meidän kissoille. Nelli tutkimassa herkkuketjua blogiartikkelin ensimmäisessä kuvassa.
Sissi pelaamassa pallopeliä.
Pallopeli rahkalaatikosta
Tarvikkeet:
- tyhjä kartonkinen rahka/jugurttilaatikko
- pieni pyöreä puuhelmi tai pallo
Kun Viiru oli nuorempi, tämä oli sen lempipeli. Nellikin pelaili peliä mielellään, mutta välillä se samalla makoili pelin päällä. Pahvi painui linttaan, eikä pallo tietenkään enää pyörinyt laatikossa.
Pallot yläkuvassa ennen huovutusta ja alhaalla pesukonehuovutuksen jälkeen.
Huovuta kissalle pehmeitä palloja pesukoneessa
Tarvikkeet:
- huovuttuvaa villalankaa (esim. Fritidsgarn, Novita Huopaisa tms. Yhteen palloon menee noin 5-7g villalankaa), hahtuvalankaa tai huovutusvillaa (myös koiran tai kissan karva käy)
- sukkahousut/ohut polvisukka
- isosilmäinen silmäneula
- (huovutusneula)
Pyöritä huovuttuvasta villalangasta pieni tiukka kerä. Pujota langan pää silmäneulalla kerän sisälle. Jos käytät villaa, pyörittele se käsissäsi palloksi ja pistele se tiiviimmäksi huovutusneulalla. Pujota pallo ohuen sukkahousun lahkeeseen tai polvisukkaan, tee väliin solmu ja lisää toinen pallo. Voit tehdä samalla kertaa useita palloja, mutta erottele pallot toisistaan sukkahoususta tehdyllä solmulla, jotta pallot eivät huovutu toisiinsa kiinni. Laita pallopötkö pesukoneeseen muun pyykin joukkoon, lisää pyykinpesuaine normaalisti ja pese 40 asteessa. Ohjelman loputtua, leikkaa sukkahousut auki, irroita pallot ja laita kuivumaan.
Huovutusvillasta tehdyt pallot huopuivat pesukoneessa aika pieniksi, kun taas villalangasta tehdyt pysyivät aikalailla samankokoisina. Huovutusvillasta tehdyt pallot ovat myös huomattavasti kevyempiä kuin langasta tehdyt.
Huovutusvillan sijasta voi käyttää myös kissan tai koiran aluskarvaa. Valkoinen pallo onkin tehty koiran karvasta ja vihreä on kaupasta ostetusta huovutusvillasta.
Meillä kissat leikkivät palloilla mielellään ja Viiru tuo niitä jalkojen juureen heitettäväksi, jotta se saa noutaa niitä. Huopapalloja kissan onkin helppo kanniskella suussaan, mutta toki myös pyöritellä tassuissaan.
Tässä oli kuusi itsetehtyä kissan aktivointilelua. Kirjoita kommentteihin millaisia leluja sinä olet tehnyt kissallesi ja mitä kissa niistä tuumasi?
Haluatko lisää aktivointivinkkejä kissallesi? Tilaa maksuton ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin” -opas!
Tule mukaan ilmaiselle kissan koulutuksen minikurssille!