fbpx
Iivo ja Velmu harrastavat kissa-agilitya ja temppuja

Iivo ja Velmu harrastavat kissa-agilitya ja temppuja

Jyväskylässä asuvalla Iida Saramäellä on kaksi aktiivista ja ihanaa kissaa, Iivo ja Velmu. Molemmat kissat harrastavat kissa-agilitya ja temppuja omistajansa Iidan ohjauksessa.

Iivo on 4-vuotias abessinialainen ja Velmu 2-vuotias pitkäkarvainen american curli. Iivo on Iidan ensimmäinen oma kissa ja se on nuoresta asti ollut erittäin touhukas ja oppivainen. Velmu on nimensä mukaisesti hyvin veikeä ja aktiivinen kissa. Iida on harjoitellut temppuja ja arjen taitoja kissojensa kanssa niiden pentuajoista lähtien.

Iivo ja Velmu harrastavat kissa-agilitya ja temppuja

Pari vuotta sitten Iida törmäsi somessa kissa-agilitysta kertovaan postaukseen ja kiinnostui lajista. “Kiinnostuin, koska olin jo aiemmin opettanut IIvoa seuraamaan sormeani ja halusin kokeilla miten tämä toimisi lajin aloittamisessa. Halusin myös tarjota kissoille aktiviteettia ja kissojen kanssa yhdessä tekeminen on minusta palkitsevaa ja mukavaa”, Iida kertoo.

Sormen seuraaminen toimikin todella hyvin lajia aloittaessa ja Iida sai tämän avulla ohjattua Iivon hyvin haluamalleen esteelle. Aluksi esteet olivat seinää tai sohvaa vasten, jolloin kissa oli helppo ohjata esteelle ja kissa ymmärsi mitä sen halutaan tekevän. Kissan opittua esteiden suorittamisen Iida on siirsi esteet pois seinän vierestä.

Iivo harrastaa kissa-agilitya
Iivo hyppyesteellä. Kuva: Iida Saramäki.

Aluksi Iida rakenteli esteitä kirjoista ja pahvilaatikoista. Myöhemmin hän tilasi puusta tehdyn hyppy-, yli/ali-, läpimeno-, pujottelu- ja A-esteen sekä leikkitunnelin.

Iida harrastaa kissa-agilitya kotonaan, mutta toiveena olisi joskus päästä käymään myös kisoissa Velmun kanssa.

Agilityn lisäksi Iida harrastaa kissojensa kanssa temppuja, arjen aktivointia ja valjaissa ulkoilua. Temppujen kouluttamisessa Iida on käyttänyt apuna naksutinta. Iivo osaa pyynnöstä istua, antaa tassua, mennä maahan, pyöriä, katsoa silmiin, seurata, koskettaa kosketusalustaa ja potkaista palloa. Iivo on ollut pienestä asti todella nopea oppimaan. 

“Velmun kanssa olen oppinut miten erilaisia kissat ovat oppimaan. Velmu kaipaa paljon enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä sekä enemmän taukoja kuin Iivo”, Iida toteaa. Velmu on oppinut istumaan, katsomaan silmiin, seuraamaan ja koskemaan kosketuskeppiin. Viimeisimpänä Velmun kanssa on harjoiteltu sille luontaisen käytöksen eli puskemisen sieppaamista tempuksi. 

Velmu-kissa leikkii huiskalla
Iida aktivoi kissojaan kotona myös itse tehdyillä ja ostetuilla aktivointileluilla sekä piilottamalla nameja. Kuva: Iida Saramäki.

Iivon ja Velmun superpalkkiona toimivat tahnamaiset herkut

Sekä Iivo että Velmu motivoituvat hyvin ruoalla ja ruoka onkin toiminut parhaiten palkkana. Temppukoulutuksessa ja agilityharjoituksissa kissoilla on käytössä hyvin maistuvat kuivaraksut. Iida on kokeillut myös märkä- ja raakaruoalla palkkaamista, mutta kuivaraksut ovat kotioloissa toimineet parhaiten. 

Kissojen superherkkua ovat tahnat, kuten Miamorin cat creme ja Miss purfektin  maksapatee. “Tahnoja käytän superpalkkioina kun harjoitellaan jotain uutta. Tahnoja olen käyttänyt myös eläinlääkärikäynneillä, lemmikkieläinliikkeessä tai muissa vieraissa paikoissa. Jos joskus menemme agilitykisoihin, miettisin ja kokeilisin, mikä herkku voisi olla vielä motivoivampaa.”

Lemmikkieläinliikkeissä Iida on käynyt kissojensa kanssa harjoittelemassa vieraassa paikassa olemista. Kaupoissa on usein lemmikeille tarkoitettu pieni pöytä, jonka päällä kissaa on hyvä totuttaa olemaan, sillä kissa-agilitykisoissa esteet ovat pöydän päällä.

Iida kannustaa kokeilemaan kissa-agilitya; “Minusta kaikki kissan kanssa yhdessä tehty mielekäs tekeminen on palkitsevaa ja parantaa omistajan ja kissan välistä suhdetta. Kissan kanssa harrastaessa oppii myös aina uutta omasta kissastaan sekä itsestään kouluttajana. Jos lajista innostuu, se on helppo aloittaa kotona. Itse aloitin rakentamalla esteitä kirjoista ja pahvilaatikoista. Aloittaa voi myös esimerkiksi opettamalla kissan hyppäämään oman jalan tai käden yli. Vain mielikuvitus on rajana, miten lajin voi kotona aloittaa.”

Lue lisää: Kissa-agility on hauska ja vauhdikas harrastus

Temppukoulutus sopii kaikille kissoille

Tule mukaan ”Kissa-agilityn alkeet – opeta agilitya kissallesi hauskasti ja helposti” -verkkokurssille!

Velmu harrastaa kissa-agilitya
Velmu suorittaa läpimenoestettä. Kuva: Iida Saramäki

Suomen Agilitykissat ry järjestää agilitykilpailuja kissoille

Iida toimii sihteerinä Suomen Agilitykissat ry:ssä (SAGIK). Yhdistys on perustettu vuonna 2001. SAGIK järjestää kissa-aiheisia verkkoluentoja, koulutuksia ja agilitykisoja. Yhdistyksellä on myös oma verkkolehti, jossa on kissa-aiheisia juttuja.

Yhdistyksen toiminnassa pyritään lisäämään tietoa kissan aktivoinnista sekä lisäämään kissojen arvostusta. Jäsenet saavat osallistua ilmaiseksi SAGIK:n järjestämiin kissa-agilitykilpailuihin.

Kissa-agilityn esittelyä ja leikkimielisiä kissa-agilitykilpailuja järjestetään usein kissanäyttelyiden yhteydessä sekä omana tapahtumana lemmikkitarvikeliikkeissä. Tärkeintä on, että kissalla sekä ohjaajalla on hauskaa.

Kisa käydään pöydälle rakennetulla radalla, jossa on 4-5 estettä. Esteinä voivat olla tunneli,  A-, tikas-, rengas-, hyppy-, pujottelu-, yli/ali- ja  alituseste. Kissan tulee suorittaa rata hyväksytysti. Esteiden suoritusjärjestys on vapaa, joten radan voi aloittaa kissalle mieluisimmasta esteestä. 

Ohjaaja voi houkutella kissaa kulkemaan radan vaikkapa namin tai lelun avulla. Kissa-agility sopii kaikenikäisille, rotuisille ja kokoisille kissoille. Lisää tietoa löydät yhdistyksen kotisivuilta Suomen Agilitykissat ry,

Instagramista ja 

Facebookissa

Iidaa, Iivoa ja Velmua voit seurata Instagramissa @velmucurl_and_abycatiivo

Lähteet:

Iida Saramäen haastattelu 10.8.2022

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.