fbpx
kaksi kissaa suppilaudalla

Harrasta suppailua yhdessä kissan kanssa

Blogiartikkeli sisältää affiliate-linkin, joka on merkitty (*)-merkillä.

Suppailu kissan kanssa on hauska harrastus. Oululainen Jenni Yli-Tainio aloitti suppailun kissojensa kanssa kesällä 2020. Hän oli nähnyt sosiaalisessa mediassa kuvia koirien kanssa suppailevista ihmisistä, ja sai idean, että suppailu voisi olla joskus tulevaisuudessa hauska harrastus myös kissojen kanssa. Suppaillessa kun voi nauttia ulkoilmasta ja samalla kehittää tasapainoa ja lihaskuntoa.

Jenni suunnitteli perheineen kesälomareissua Norjaan ja pohti vaihtoehtoja, mitä siellä voisi tehdä koko perheellä lomailun ja löhöilyn lisäksi. Viikko vuoristossa kiipeillen, kissan, koiran ja 2-vuotiaan lapsen kanssa voisi käydä työlääksi 🙂

Valitse vakaa sup-lauta kissan kanssa suppailuun

Jenni muisti suppailuhaaveensa ja ryhtyi kiireesti etsimään sopivaa sup-lautaa ja kissoille pelastusliivejä. Kun suppailee kissojen kanssa, sup-laudan tulee olla tukeva, paksu ja kestävä. Liian kapea, ohut ja lyhyt sup-lauta keikkuu ja kaatuu helposti. Laudan tulee kestää eläimen kynnet ja suurin osa laudoista onkin paksua materiaalia.

Pelastusliivien etsiminen kissoille oli yllättävän aikaavievää. On tärkeää, että liivit ovat tukevat, mutta hyvin liikkumista myötäilevät, eivätkä ahdista kissaa. Jenni päätyi lopulta ostamaan koirapuolelta Hurtta-merkkiset pelastusliivit.(*)

Kissoilla on hyvä olla päällä pelastusliivit siltä varalta, että lauta kaatuu, eikä kissan voimat riitäkään pysymään pinnalla tai uimaan rantaan.

Jennin tavoitteena oli päästä itse kokeilemaan suppailua reissun aikana ja kuivaharjoitella sitä kissansa Hulinan kanssa maalla. Kaikki kissalle koulutettavat uudet asiat on hyvä kouluttaa pienissä osissa, kissan ehdoilla ja kärsivällisesti.

Hulina on kokenut reissukissa, joka nauttii kaikesta uudesta ja uuden opettelusta. Hulina on tottunut mm. olemaan moottorikelkan kyydissä, eikä pelkää myöskään vettä.

Hulinan tutustuttua sup-lautaan maalla Jenni päätti kokeilla tulisiko Hulina vedessä kelluvalle laudalle. Hulina hyppäsi innolla Jennin mukaan laudalle ja he meloivat vähän kauemmas rannasta.

Hulinalla oli päällä pelastusliivit ja niihin kiinnitettynä flexi. Jos lauta kaatuisi, kissan voisi tarvittaessa hinata flexin avulla lähemmäs lautaa ja nostaa kyytiin. 

Jenni kertoo, että sup-lauta ei ole kaatunut vielä kertaakaan. Hulina kävi kuitenkin hetken uimassa Norjan kirkkaissa vesissä, mutta totesi veden turhan kylmäksi.

Jennin tämän kesän tavoite on suppailla kaikkien viiden kissansa kanssa yhtä aikaa. Suppailu onnistuu hyvin jo jokaisen kissan kanssa yksitellen ja myös kolmen kissan kanssa yhtä aikaa. Vähitellen kissoja lisäämällä laudalle edetään kohti tavoitetta.

suppailua kissan kanssa
Jenni suppailee jo kolmen kissansa kanssa.

Suppailu kissan kanssa vaatii kärsivällistä harjoittelua

Jenni toteaa, että on tärkeää jakaa koulutus osiin, harjoitella pikkuhiljaa lyhyissä pätkissä ja lisätä harjoitusten haastavuutta vähitellen. Jennin tärkeät vinkit suppailun aloittamiseen kissan kanssa:

  • Harjoittele pelastusliivien laittoa kissalle ja ulkoilua kissan kanssa pelastusliivien ollessa kissan päällä.(*)
  • Käytä sellaista palkkiota kissalle, joka on kissan mielestä maailman parasta. Parhaiten sopivat ruoka/herkut.
  • Tutustuta kissa sup-lautaan ensin sisällä kotona, harjoittele kissan kanssa laudan päälle menemistä, kuivaharjoittele pihalla ja vasta sitten vedessä.
  • Totuta kissa melan liikkeisiin.
  • Harjoittele eri sävyisten vesien ääressä. Monet kissat jännittävät tummaa vettä enemmän kuin kirkasta vettä.
  • Kissalla on hyvä olla pelastusliiveihin kiinnitettynä joko flexi, joustava tarpeeksi pitkä hihna tai laudan oma karkuremmi, jonka avulla kissa on ohjaajan hallittavissa yllättävissä tilanteissa, mutta ei takerru kuitenkaan lautaan, jos se sattuu kaatumaan.
  • Suppailijalla on hyvä olla kelluntaliivit päällä ainakin harjoittelun alkuvaiheessa, tuulisilla paikoilla ja itselle tuntemattomissa vesissä suppaillessa.
  • Toimi kissan ehdoilla. Kissa ei saa tuntea oloaan stressaantuneeksi, jännittyneeksi tai pelokkaaksi. Stressaantuneena kissalle jää ikävä mielleyhtymä suppailuun ja stressi voi vaikuttaa kissan oppimiseen negatiivisesti.
  • Pysy itse iloisena, reippaana ja kannustavana.

Jenni muistuttaa, että kissa-suppailussa tärkeintä on mukava yhdessä tekeminen, luottamus ja kärsivällinen harjoitteleminen kissan ehdoilla.

Suppailun opettaminen kissalle vaihe vaiheelta.

Huom! (*) merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan rahallisen komission, jonka avulla voin ylläpitää blogiani. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Lähde:

Jenni Yli-Tainion haastattelu 21.6.2021

Lue myös:

Nosework on harrastus, jossa kissa voi hyödyntää tarkkaa hajuaistiaan.

Kissa-agility on hauska ja vauhdikas harrastus

Tutustu ilmaiseen kissankoulutuksen minikurssiin!

Tilaa maksuton ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin”-opas