Doboa voi harrastaa myös kissan kanssa
Tiesitkö, että doboa voi harrastaa myös kissan kanssa? Oululainen Eveliina Jurmu on kouluttautunut dobo-koulutusohjaajaksi ja harrastaa lajia kolmen somalikissansa kanssa. Eveliina on pitänyt dobosta yksityistunteja kissakoille ja lajiesittelyitä virtuaalisesti.
Camilla Leijona kehitti dobon koirien ja ohjaajien yhteiseksi liikuntalajiksi vuonna 2010. Dobossa yhdistyy lemmikin ja omistajan yhteinen liikkuminen ja hauskanpito. Koirien dobo-tunneilla on omia liikkeitä ihmisille ja koirille, mutta myös yhteisliikkeitä. Käytännössä treeneissä enimmäkseen tasapainoillaan tasapainotyynyn, puolipallon tai dobo-pallon päällä.
Laji sopii terveille lemmikeille ikään ja rotuun katsomatta. Jos taustalla on loukkaantumisia, sairastumisia tai luusto-, lihas- tai nivelongelmia, on hyvä konsultoida eläinlääkäriä tai fysioterapeuttia ennen treenien aloittamista. Tulehdustilassa treenaamista ei suositella.
Dobo on yhteistä hauskanpitoa, jossa lemmikin ja omistajan välinen suhde kehittyy. Lisäksi erityisesti syvät lihakset saavat paljon treeniä harjoituksia tehdessä. Myös keskittymiskyky, ketteryys, tasapaino ja kehonhallinta paranevat.
Dobo on monipuolinen aktivointitapa, koska se tarjoaa työtä sekä lihaksille että aivoille. Lajia käytetään paljon koirapuolella mm. agilityn ja tokon oheistreeninä kehittämään vartalonhallintaa, jolloin voidaan välttää loukkaantumisia.
Dobo on käytännössä temppuilua tasapainotyynyn, puolipallon ja/tai dobo-pallon päällä – yhdessä tai yhdessä erikseen. Lajista saa tehokkaan treenin pienellä vaivalla niin ohjaajalle kuin lemmikillekin. Kissat ovat tasapainoilun mestareita, ja tasapainoilu on niille hyvin luontevaa.
Välineistön päällä voidaan tehdä esimerkiksi tassun antoja istuen ja seisten, istua, maata, nousta takatassuille, tehdä kieppejä, vahvistaa etu- ja takapääkoordinaatiota, venytellä kylkimakuulla sekä pyörittää dobo-palloa joko maasta tai pallon päältä käsin. Vain mielikuvitus on rajana!
Tilaa ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin opas!”
Osallistu maksuttomalle kissankoulutuksen minikurssille!

Norton ja Viola esittelevät puolipallotemppuja. Kuva: Eveliina Jurmu.
Aloita doboilu tutustuttamalla kissa välineistöön
“Doboa voi kokeilla kotoa löytyvin välinein. Erityisesti tasapainotyyny on sellainen, joka löytyy monesta kodista ja joka käy sellaisenaan hyvin dobo-treeniin. Jotkut käyttävät ihmisten jumppapalloja treeneissä, mutta suosittelen käyttämään virallisia dobo-palloja, koska ne on suunniteltu lemmikkikäyttöön. Ne kestävät huomattavasti paremmin kulutusta, ovat turvallisempia ja soikean mallisina myös lemmikin selän kannalta huomattavasti parempi ja turvallisempi valinta”, Eveliina kertoo.
“Doboilussa hyödynnetään paljon houkuttelua, joten se on siksikin helppo treenimuoto. Dobo kannattaa aloittaa tutustumalla kissan kanssa esimerkiksi tasapainotyynyyn. Sillä on usein helpoin aloittaa, koska tyyny on matala ja siten helposti lähestyttävä. Palkitse kissaa aluksi jo tasapainotyynyn katsomisesta, sen jälkeen lähestymisestä tasapainotyynyä kohti ja lopuksi tyynyn päälle astumisesta. Vaikka tassu koskisi houkuttelun kautta vahingossakin tyynyyn, palkitse. Tarkoitus on luoda kissalle ajatus, että väline tarkoittaa mukavaa!”
“Jos tuntuu, että kissa väistelee tasapainotyynyä, voit helpottaa harjoitusta laittamalla kaksi tyynyä rinnakkain, jolloin tassujen osuminen tyynylle on todennäköisempää suuremman pinta-alan vuoksi. Voit myös poistaa ilmat tyynystä, jolloin kissa saa totutella ensin tassujen alla olevaan erilaiseen materiaaliin. Kun pallon tai tasapainotyynyn päälle on päästy, alussa toimivat hyvin perustemput, kuten istu, tassu, maahan ja kurre, jos ne ovat ennestään kissalle tuttuja tasamaalta.” Katso video Eveliinan ja hänen kissojensa dobo-treeneistä!

Dobo-välineistöä; takana dobo-palloja, keskellä tasapainotyyny ja vasemmalla puolipalloja. Kuva: Eveliina Jurmu.
“Huomioi kuitenkin, että alkuun kannattaa vahvistaa vain välineen päälle menemistä ja sieltä pois tulemista – kuten olet itsekin varmasti huomannut, on tasapainoilu raskasta treeniä ihan itsessäänkin. Kun välineen päälle on päästy, vahvista alkuun vain sitä, että välineen päällä olemiseen syntyy positiivinen tunnetila. Kun välineen päällä oleminen sujuu, voi alkaa ottamaan näitä tasamaalla hallussa olevia perustemppuja hallintaan.”
“Jos kissa arkailee dobo-pallon päälle hyppäämistä, voit laittaa pienen korokkeen pallon viereen, jolloin kissan ei tarvitse hypätä suoraan oudon pallon päälle. Koska dobon on tarkoitus olla nimenomaan mukava ja positiivinen harrastus ilman pakkoa, ei lemmikkiä ole tarkoitus nostaa pallon tai tasapainotyynyn päälle, vaan houkutella se astumaan itse pallon päälle. Kaikki tehdään siis lemmikin ehdoilla ilman pakkoa, positiivisesti vahvistaen.”
“Syvät lihakset saavat lajissa paljon treeniä, joten aluksi treenit kannattaa pitää lyhyinä ja pidentää aikaa pikkuhiljaa. Jos treenaat dobo-pallolla, muista että ohjaaja tukee palloa jaloillaan koko treenin ajan niin, ettei pallo pääse pyörimään holtittomasti kissan alla, jotta loukkaantumisilta vältytään. On myös hyvä huomioida, että pallolle hypyt ja pallolta poistumiset sekä kaikki liikkeet tehdään aina tasapuolisesti molemmille puolille, jotta treeniä tulee tasaisesti molemmille puolille kehoa.”

Eveliina esittelee yhteisliikkeitä, joita voi tehdä yhdessä kissan kanssa. Kuva: Eveliina Jurmu.
“Voit aloittaa myös vaihtamalla roolia kissan kanssa ja tekemällä yhteisliikkeitä, jolloin välineistö tulee kissalle tutummaksi puolihuolimattomasti. Istu itse tasapainotyynyn päälle ja nosta jalat kevyesti ilmaan lattiasta suorana ja ohjaa kissaa jalkojesi yli tai itsesi ympäri. Jos omistat kaksi tasapainotyynyä, seiso tyynyjen päällä ja ohjaa kissaa pujottelemaan jalkojesi ympäri. Pallon kanssa voit kokeilla myös jalkojen yli/ali ohjaamista – vain mielikuvitus on rajana! Aloittamisessa tärkeintä on se, että muistetaan pitää yllä positiivinen tunnetila.”
Lue lisää Eveliinasta ja hänen kissoistaan Somalikissa on loistava harrastuskaveri
Dobovälineitä voi myös lainata
“Itse harrastan yleensä doboa kissojeni kanssa pääosin niin, että kissa tekee liikkeet. Silloin tällöin teemme myös yhteisliikkeitä. Dobo on meidän kissojen suosikkijuttu, joten säästän sen usein treenikerran päätteeksi ikään kuin kiitokseksi hyvästä treenistä, ja toisaalta alkutreeni toimii hyvänä verryttelynä doboa varten.”
“Dobo-treeneissä käytän eniten tasapainotyynyä, dobopalloa sekä tasapainotyynyn ja puolipallon yhdistelmää. Välillä teen myös tasapainokujia mm. tasapainotyynyistä ja erilaisista tasoista. Se toimii näppäränä aktivointina ja kehittää samalla syvää lihaksistoa. Saman voi tehdä kotoa löytyvistä välineistä. Kokeile tasapainokujan tekemistä asettamalla erilaisia tasoja ja materiaaleja peräkkäin, esimerkiksi tavallinen tyyny käy hyvin.” Katso video tasapainokujasta!
“Harrastaminen ei vaadi muuta kuin mielenkiinnon aihetta kohtaan, roimasti iloista mieltä ja kissalle herkkuja, rapsutuksia ja pusuja, jos kissa niistä pitää! Miamorin, Miss Purrfectin ja Vitacraftin makutahnat ovat meidän kissojen suosikkeja”, Eveliina kertoo.
Eveliinalla on pieni varasto dobovälineitä, joita hän lainaa kissadoboilusta kiinnostuneille ja samalla tarvittaessa ohjaa doboilun aloittamista. Myös kotikäynnit dobo-välineiden kanssa onnistuvat, jos lajia kiinnostaa kokeilla. Tällöin ei tarvitse heti ostaa dobo-palloa, vaan voi kokeilla matalalla kynnyksellä, olisiko doboilu sopivaa omalle kissalle vaiko ei. Välineitä ja neuvoja voit kysellä sähköpostitse Eveliinalta osoitteesta kauppiev@gmail.com.
Video Eveliinan ja hänen kissojensa dobo-treeneistä: