fbpx
Burma hurmaa sosiaalisella luonteellaan

Burma hurmaa seurallisella luonteellaan

Burma hurmaa silkkisellä turkillaan, kultaisilla silmillään ja seurallisella luonteellaan. Burma on vanha alkuperäisrotu, joka asusteli Burman buddhalaistemppeleissä jo 1400-luvulla.

Burma on oppivainen ja älykäs kissa, jota kiinnostavat uudet asiat. Se on eloisa ja leikkisä vielä vanhanakin. Burma kaipaa perheeltään paljon seuraa. Burma sopii niin lapsiperheisiin kuin elämään toisten eläinten kanssa.

Burman turkki on lyhyt, silkkinen ja kiiltävä. Kaikissa väreissä turkki on alapuolella vaaleampi kuin selässä ja jaloissa. Burman sallittuja värejä ovat ruskea, sininen, suklaa, lila, punainen, creme ja näiden kilpikonnavärivariaatiot.

Burmaa kutsutaan usein “koirakissaksi”. On vaikeaa löytää burmaa uskollisempaa ystävää; kun sinulla on burma, et koskaan ole yksin.

Lukiota käyvän Alisa Parpalan kodissa asuu viisi burmaa; 4-vuotias Lucia, 3-vuotias Fatima eli Fanny, 2-vuotias leikattu kolli Alfie, vuoden ikäinen Raposa ja muutaman kuukauden ikäinen Unica. Raposa ja Unica ovat Fannyn pentuja.

Unica-burmakissanpentu

Unica äitinsä Fannyn vierellä. Kuva: Alisa Parpala.

Parpalan perheeseen kaivattiin piristystä, kun Alisan pikkusisko sairastui lastenreumaan. Rotukissan hankkiminen oli suunnitelmissa, mutta rodun valinta oli vaikeaa. Alisan äidin ystävällä oli ollut burmia jo vuosien ajan ja hän suositteli rotua. 

Sattumalta samalla kasvattajalla, jolta hän oli hankkinut kissansa, oli juuri syntynyt uusi pentue. Pennuista kaksi oli jo varattu, mutta yhdelle etsittiin sijoituskotia. Parpalat päätyivät ottamaan Lucian ja sen jälkeen rotu onkin vienyt mennessään.

Tilaan ilmainen ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin opas”.

Osallistu maksuttomalle ”Kissankoulutuksen minikurssille”.

Burma nauttii keskipisteessä paistattelusta

Alisan mukaan burmankissoilla on todella koiramainen luonne. Kissat haluavat olla läsnä kaikissa päivän tapahtumissa, ne hakevat jatkuvasti huomiota ja nauttivat keskipisteessä paistattelusta.

Toki jokaisella kissalla on kuitenkin vielä oma luonteensa. “Lucia saattaa vaikuttaa varautuneelta uusia ihmisiä kohtaan, mutta kun Luciaan tutustuu, se on äärimmäisen lempeä ja rakkautta täynnä oleva kissa. Se ei näytä kynsiään muuta kuin talon koiralle. Rakkautensa Lucia osoittaa varsinkin öisin, jolloin se nukkuu päälläni, painaa naamansa vasten poskeani ja kehrää. Lucia myös ruokkii minut joka yö saalistamalla lelujaan ja kuljettamalla ne sänkyyni”, Alisa kertoo. 

Lucia leikkii mielellään langasta punotulla narulla, joka onkin sen lempilelu. Lucia pitää itse tehdyistä aktivointileluista. Ensimmäisessä kuvassa Lucia makoilee päivänokosilla pesässään. (Kuva: Alisa Parpala.)

“Fanny on kissoistamme kissamaisin. Se rakastaa haleja ja hellyydenosoituksia. Fanny juttelee  ihmisille omalaatuisella mau-unta äänellään, mutta ruoka-ajan se ilmoittaa napakalla valituksella.”

Fanny-burmakissa pentunsa kanssa

Fanny tuoreimman pentunsa Unicon kanssa. Kuva: Alisa Parpala.

“Fanny on vieraiden suhteen rohkeampi kuin Lucia, mutta sillä on omat kriteerinsä, joilla se arvioi kenestä pitää ja kenestä ei. Samat säännöt pätevät myös perheenjäseniin. Minä ja äiti olemme Fannyn suosiossa, mutta Isälleni Fanny ei jostain syystä ole lämmennyt. Isä jopa pelkää Fannya.” 

“Jos Fanny pitää jostain ihmisestä, se myös näyttää sen. Fanny antaa minun halia ja pussailla sitä niin paljon kuin haluan ja yöt se viettää äidin peiton alla. Fanny on myös oikein omistautunut ja rakastava emo pennulleen Raposalle.”

Alisa on opettanut Fannylle muutamia temppuja, kuten skeittaamista. Fannyn mieluisin harrastus on kuitenkin keväällä ja kesällä valjaissa ulkoilu. Ulkona se viihtyisi monta tuntia ruohoa maistellen ja kimalaisia jahdaten. Fanny tykkää hurjasti myös piileskellä pahvilaatikoissa ja paperipusseissa.

Alisa kertoo, että burmien turkkia ei juurikaan tarvitse hoitaa. Turkkia voi harjailla silloin tällöin tai keväisin kun karvaa irtoilee. Näyttelyihin turkki usein pestään ja harjataan kiiltäväksi. 

Kiiltävät esineet houkuttavat Alfieta

“Alfie on talomme rennoin tyyppi. Se elää päivät rauhallisesti eikä välitä muiden eläinten kahnauksista tai murinoista. Alfie rakastaa leikkiä ja se on aina ensimmäisenä paikalla kun lelukepin ottaa esille. Se hyppii metrin korkuisia hyppyjä lelukepin perässä, mutta hallitut alastulot toisinaan epäonnistuvat. Alfie saattaa plätsähtää mahalleen lattialle tai lentää jopa päin seinää. Tämän jälkeen Alfie saattaa jäädä makoilemaan kyljelleen chillisti ikään kuin kieltääkseen äsken tapahtuneen.” 

Alfie-burmakissa

Alfie nautiskelee auringon lämmössä. Kuva: Alisa Parpala

“Alfie rakastaa vieraita ja sille kelpaavat huomionosoitukset aivan kaikilta. Alfie ei uusia tilanteita tai asioita ujostele. Sen kanssa kaikki on mutkatonta ja se tulee toimeen kaikkien kanssa.”

Lelukeppien lisäksi Alfie rakastaa kaikkea kiiltävää, kuten koruja, ja kuljettelee niitä ympäri taloa. Mielipuuhaa on myös pudotella nastoja muititaulusta ja magneetteja jääkaapin ovesta. Ulkoilu on myös Alfien mieleen, vaikkakin vielä totutteluvaiheessa.

“Raposa on Fannyn pentu ja se onkin perinyt äidiltään tyypillisen maukumistyylin ja juttelee jopa vielä enemmän kuin Fanny. Raposa on vilkas ja leikkisä, onhan se vielä nuori kissa.”

“Raposa kaipaa valtavasti huomiota ja tekee kaikkensa myös saadakseen sitä. Sillä on pieneksi kissaksi yllättävän paljon luonnetta. Jos Raposa on samassa huoneessa, tietokoneella pelaaminen tai läksyjen tekeminen on hankalaa.”

“Raposa osaa noutaa heitetyn pallon tai lelun sekä pelata puhelimelle ladattua kalapeliä. Raposa on myös hyvin rakkaudellinen tyyppi ja se rakastaa nukkua jonkun sylissä.”

Lähteet:

Alisa Parpalan haastattelu 3.11.2023

https://www.burmat.net/burmakissa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *