fbpx
3 syytä miksi kissa raapii

3 syytä miksi kissa raapii

3 syytä miksi kissa raapii. Kissatalouksissa raapimajälkiä löytyy usein ovenpielistä, nojatuoleista ja sohvasta. Ne ovat kissan mielestä loistavia raapimispaikkoja; tukevia ja sijaitsevat kissalle tärkeillä eli keskeisillä paikoilla. Miksi kissa raapii ja miten sen saisi raapimaan juuri raapimapuuta?

3 syytä miksi kissa raapii

  1. Raapimalla kissat huoltavat kynsiään. Raapiminen on kissan luontaista käyttäytymistä, yksi sen perustarpeista. Kissat oppivat raapimaan jo noin viiden viikon ikäisinä. Kissan kynsi kasvaa niin pituutta kuin paksuuttakin. Raapiminen poistaa kissan kynsistä uloimman kuolleen pintakerroksen, jolloin alta paljastuu uusi terävä kynsi. 
  1. Raapiminen on suurelta osin hajuviestintää, jolla ne ilmoittavat toisilleen reviiristään. Kissat jättävät hajujälkiä varpaiden välissä olevien rauhasten avulla. Viestin vahvistamiseksi kissat raapivat usein samaa kohdetta, jolloin siihen jää myös näkyvät jäljet. Nämä merkinnät lisäävät kissan turvallisuudentunnetta. Vapaana eläviä kissoja seuraamalla on laskettu, että kissat raapivat noin 1-6 kertaa päivässä.
  1. Raapiessaan kissat myös venyttelevät ja harjoittavat lihaksiaan, joka on tarpeen onnistuneen metsästyksen kannalta. Raapiminen onkin hyvää kuntoilua kissan jänteille ja lihaksille, jotta se pystyy liikuttamaan kynsiään nopeasti sisään ja ulos.
Tässä kolme syytä miksi kissa raapii
Raapimiskohteen materiaali vaikuttaa paljon siihen, mieltyykö kissa sitä kynsimään.

Raapimapuun paikka ei ole nurkassa vaan kodin paraatipaikalla

Kissan raapimista ei tule estää, vaan pyrkiä suuntaamaan se oikein. Osa kissoista haluaa raapia pystypintoja, toiset puolestaan vaakatasossa olevia pintoja, jotkut jopa selällään maaten. Aluksi kissalle olisi hyvä tarjota monenlaisia raapimapintoja ja seurata mitkä ovat sille mieluisia.

Raavittavien pystypintojen tulee olla yhtenäistä pintaa ja riittävän korkeita, jotta kissa voi venyttää itsensä täyteen pituuteensa. Raapimatolpan tulee olla myös tukeva, jotta se pysyy hyvin pystyssä huojumatta eikä kaadu kissan päälle. 

Hyvä raapimismateriaali on sellainen, josta kissa saa kynsillään hyvän otteen ja siihen jää myös jäljet raapimisesta. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi sisalköysi, puu ja aaltopahvi.

Koska kissat merkitsevät reviiriään raapimalla, raapimapaikkoja on hyvä olla ikkunoiden ja ovien lähellä. Kätevä on myös kulmaan asennettava raapimalauta. Kissat raapivat mielellään heti herättyään, joten nukkumapaikan lähelle on hyvä laittaa yksi raapimapaikka. 

Kissat viettävät aikaa siellä missä omistajatkin, joten siksi sohva on yleinen raapimiskohde. Yksi raapimapuu kannattaa siis sijoittaa myös johonkin keskeiselle paikalle vaikkapa olohuoneeseen.

Jos kissa raapii sohvaa tai jotain muuta omistajan mielestä sopimatonta kohdetta, kannattaa kohde peittää muovilla, peitteellä tai kaksipuoleisella teipillä ja laittaa sen viereen yksi raapimapuu. Kun kissa on oppinut raapimaan raapimapuuta, voi sen siirtää vähitellen omistajalle sopivampaan paikkaan.

Jokaisella kissalla tulisi olla enemmän kuin yksi raapimapaikka. Jos kissoja on taloudessa useampi, raapimapaikkoja tulisi olla vähintään kissojen lukumäärä +1. Mitä enemmän kissoilla on sallittuja paikkoja raapia, sitä todennäköisemmin huonekalut säästyvät kissan kynsiltä.

Yleisin syy miksi kiipeily-/raapimapuu jää käyttämättä on sen väärä sijoituspaikka. Tällöin puu kannattaa siirtää toiseen paikkaan. Jotkut kissat eivät tykkää raapia raapimapuuta, vaan niille mieluisampia ovat raapimistasot.

Ulkona kissalle on tarjolla paljon mielenkiintoisia raapimakohteita.

Miten kissa opetetaan raapimaan raapimapuuta?

  • Näytä kissalle sallittu raapimakohde ja houkuttele sitä nousemaan raapimapuuta vasten esimerkiksi huiskan avulla, raapimalla kohdetta itse tai nostamalla hellästi kissan tassut raapimapuulle.
  • Voit suihkauttaa puuhun vähän kissanminttusuihketta innostamaan kissaa tai asetella herkkuja raapimapuun tasoille.
  • Voit levittää raapimakohteeseen  Feliscratch-feromonivalmistetta, joka on synteettistä kissan tassunpohjaferomonia.
  • Kehu kissaa ja palkitse makupalalla, kun kissa raapii puuta.
  • Käytös vahvistuu, mitä enemmän kissa raapii puuta.

Nyt tiedät kolme syytä, miksi kissa raapii. Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli “Kissan kiipeilypuu – kolme tärkeintä ominaisuutta”.

Lähteet:

Kissan käyttäytymiseen liittyvät ongelmat ja niiden hoitokeinot. Räsänen Pinja. Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma. 2019. Helsingin Yliopisto.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *